Nieuw onderzoeksprogramma voedselallergie van start
UTRECHT - De nieuwe samenwerkingsovereenkomst van het ‘Utrecht Center for Food Allergy' (UCFA) is op 15 december formeel bekrachtigd. Hiermee wordt de intensieve samenwerking op het gebied van voedselallergie tussen de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en TNO verder uitgebouwd.
UCFA onderzoekt de factoren die van invloed zijn op het ontstaan van voedselallergie. Daarnaast richt UCFA zich op het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van voedselallergie.
Bij de Universiteit Utrecht zijn de onderzoeksgroepen Immunotoxicologie (faculteit Diergeneeskunde) en Farmacologie (faculteit Bètawetenschappen) aangesloten bij UCFA.
UCFA onderzoek naar voedselallergie
Voedselallergie is een gezondheidsprobleem voor een belangrijk deel van de bevolking. Het is nog onduidelijk welke factoren exact een rol spelen bij het ontstaan van voedselallergie en welke een bijdrage kunnen leveren aan preventieve of curatieve behandelingsmogelijkheden.
Om hiervoor nieuwe aanknopingspunten te vinden, hebben de partners van het UCFA een nieuw gezamenlijk onderzoeksprogramma vastgesteld.
Doel is het ophelderen van de factoren die een rol spelen bij het ontstaan en de behandeling van voedselallergie. Daarbij ligt de nadruk op identificatie van biomarkers voor allergeniciteit en allergie.
Biomarkers spelen een centrale rol bij het beter voorspellen van klinische reacties in voedselallergische patiënten, het voorspellen van de allergeniciteit van (nieuwe) voedseleiwitten en het bepalen van de effectiviteit van immunotherapie of preventie van voedselallergie.
Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst kan de kennis en expertise de komende jaren verder worden uitgebouwd.
© Nationale Horecagids