Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca druk met de kerst

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

WOERDEN - De komende kerstdagen willen meer Nederlanders genieten in de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfschap voor Horeca en Catering. Ruim 200.000 Nederlanders zijn van plan om in de horeca tijdens de kerstdagen te genieten van een mooi diner.

"De Nederlander is crisismoe en snakt naar de Kerstdagen om verwend te worden en zorgeloos te genieten van de gastvrijheid die de horeca biedt", aldus KHN directeur Lodewijk van der Grinten.

In de drie grote steden (20,2 procent) en Zuid Nederland (17,5 procent) gaan de meeste mensen Kerstmis vieren in de horeca. Veel restaurants zullen ook op zaterdag 24 december al het kerstmenu serveren, zo blijkt uit een enquête onder restaurateurs.

De belangrijkste trends zijn voor hen verantwoord genieten en naast het traditionele kerstmenu ook de mogelijkheid tot a la carte eten aanbieden. Wild, vlees en vis en schaaldieren zullen weer op de menu's worden gepresenteerd van de restaurants.

Lang weekend Kerst in de horeca
De meeste restaurants zijn geopend op beide Kerstdagen en verwachten ook op de vrijdag en zaterdag gasten te ontvangen die in een romantische kerstsfeer zorgeloos willen genieten in de horeca.

Opvallend is dat dit jaar meer Nederlanders wat langer wachten met reserveren als voorgaande jaren en dat in Oost Nederland de meeste mensen al hebben gereserveerd. Van de Nederlanders die vorig jaar ook in de horeca kerst hebben gevierd, heeft 44,2 procent ook voor dit jaar weer geboekt en 21,9 procent is nog van plan dat te gaan doen.

Verantwoord en Veilig genieten
Steeds meer restaurants bieden een arrangement aan waarbij de gast na het diner kan blijven slapen in een hotel. Ook de inzet van de BOB-campagne zal onder de aandacht zijn van restaurateurs om gasten veilig naar huis te laten reizen. Restaurateurs gaan meer werken met groenten en kijken ook naar duurzame gerechten.

Daarbij zijn streekproducten een trend voor de komende Kerstmenu's. Ook is er naast wildgerechten, steeds meer aandacht voor vegetarische gerechten. Deze trends zijn terug te vinden in keukens van de gehele restaurantsector.

Chinese restaurants
Een aantal restaurants levert ook maaltijden, die thuis eenvoudig klaar te maken zijn. Dat is een trend die ook dit jaar populair is. De meeste Chinese restaurants verwachten in hun wokrestaurants en all-you-can-eat restaurants veel gezinnen en families die in meerdere shifts terecht kunnen.

De Chinese restaurants hebben al in november gezamenlijk een speciaal Kerstreceptenboek voor hun koks samengesteld. Het Chinese traditionele karakter van de gerechten is aangepast aan de westerse manier van eten.

© Nationale Horecagids

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.