Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

20.000 mensen steunen kookles-petitie Pierre Wind

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Haagse kok Pierre Wind en zijn Alliantie Voedselonderwijs hebben inmiddels meer dan 20.000 handtekeningen verzameld om voedsellessen op basisscholen op de politieke agenda te krijgen. De alliantie bestaat uit een groot aantal prominente instellingen en wetenschappers die allemaal vinden dat Nederlandse kinderen te weinig kennis van koken en eten hebben.

Zij startten op de website Voedselonderwijs.nl een petitie om zo het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Als een burgerinitiatief meer dan 40.000 handtekeningen verzamelt, dan moet de Tweede Kamer zich buigen over het verzoek. Het initiatief komt van Wind en hoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam. Bij het project hebben zich onder meer de Hartstichting, UNICEF en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aangesloten.

De organisaties maken zich allemaal zorgen over de slechte kennis die Nederlandse kinderen van voedsel hebben. Zonder kennis kunnen zij hun eetpatronen niet structureel aanpassen, aldus de opstellers van de petitie. Nederlandse kinderen drinken bijvoorbeeld de meeste suikerhoudende dranken van alle Europese jeugd, één op de vijf Nederlandse jongeren lijdt aan obesitas en bijna geen enkel kind eet voldoende verse groenten.

Sander Dekker

Pierre Wind pleit al lange tijd voor structurele voedsel- en kooklessen op scholen. Al jaren heeft hij ook een vast kook-item in het populaire programma Zapp Live, waarin hij kinderen spelenderwijs leert over gezond eten. Daarnaast heeft hij zijn eigen restaurant Het Trammmhuys in Voorburg.

Wind stelde vorig week op NPO Radio 2 dat premier Mark Rutte hem in 2017 na een gezamenlijk optreden in een televisieprogramma in contact bracht met toenmalig staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. Dekker zou Pierre Wind allerlei toezeggingen hebben gedaan, maar na de verkiezingen hoorde de Haagse kok niets meer van Dekker of het ministerie. "Zo zonde, ik dacht dat ik er bijna was", aldus Wind.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.