Culinaire Academie Zeeland voor 6 opleidingen
MIDDELBURG - De Culinaire Academie Zeeland zal op 4 vmbo-scholen tegelijkertijd worden gelanceerd en is bestemd voor 6 verschillende opleidingen, zo meldt Horecaentree.
Op woensdag 23 november zal de opleiding bij 4 verschillende vmbo-scholen worden gelanceerd: de ‘Nehalennia' in Middelburg, ‘De Rede' in Terneuzen, ‘Pontes Goes' in Goes en ‘Pontes Pieter Zeeman' in Zierikzee. Alle vier de scholen serveren die dag een lunch die is bereid in samenwerking met chefs uit het bedrijfsleven en zal worden geserveerd door studenten en docenten.
Bij de lunches zullen vertegenwoordigers van de overheid, horecaondernemers, leveranciers en natuurlijk mensen uit het onderwijs aanwezig zijn.
Culinaire academie
De Culinaire Academie Zeeland is een initiatief van bovengenoemde vmbo-scholen en 2 horeca- en bakkerijopleidingen op mbo-niveau: het ROC Westerschelde in Terneuzen en het ROC Zeeland in Middelburg.
Het belangrijkste doel van de academie is het creëren en verzorgen van een doorlopende leerlijn tussen vmbo, mbo en bedrijfsleven. Het beoogde doel is dat de academie zich ontpopt tot dé opleiding voor jongeren met culinair talent die een carrière in de keuken, het restaurant of de bakkerij ambiëren.
Kwaliteit
Daarnaast wil de Culinaire Academie Zeeland de kwaliteit van het horecaonderwijs in Zeeland verbeteren, de doorstroom van studenten in het onderwijs vergroten, uitval van studenten verkleinen en het imago van de sector verbeteren.
Activiteiten
De leerlingen worden met een praktische leermethode vakgericht opgeleid. Regelmatig vinden er culinaire activiteiten plaats in de regio waarbij zowel vmbo-leerlingen als mbo-studenten betrokken zijn met hun docenten. Hierbij moet gedacht worden aan wedstrijden of het ondersteunen van beurzen of culinaire evenementen.
De leerlingen en studenten maken tijdens hun opleiding kennis met eerlijke, verse producten, waarbij speciale aandacht uitgaat naar verse producten uit de eigen regio.
Lessencyclussen
Onderdeel van de samenwerking zijn de gezamenlijk ontwikkelde lessencyclussen die op alle vmbo-scholen zullen worden gebruikt, stage-opdrachten die in overleg met het bedrijfsleven zijn opgesteld en lesmateriaal dat in overleg met de uitgever is afgestemd op de scholen.
In december 2015 moet de implementatie van de Culinaire Academie Zeeland op de zes scholen voltooid zijn.
© Nationale Horecagids