Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Culinaire Academie Zeeland voor 6 opleidingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

MIDDELBURG - De Culinaire Academie Zeeland zal op 4 vmbo-scholen tegelijkertijd worden gelanceerd en is bestemd voor 6 verschillende opleidingen, zo meldt Horecaentree.

Op woensdag 23 november zal de opleiding bij 4 verschillende vmbo-scholen worden gelanceerd: de ‘Nehalennia' in Middelburg, ‘De Rede' in Terneuzen, ‘Pontes Goes' in Goes en ‘Pontes Pieter Zeeman' in Zierikzee. Alle vier de scholen serveren die dag een lunch die is bereid in samenwerking met chefs uit het bedrijfsleven en zal worden geserveerd door studenten en docenten.

Bij de lunches zullen vertegenwoordigers van de overheid, horecaondernemers, leveranciers en natuurlijk mensen uit het onderwijs aanwezig zijn.

Culinaire academie
De Culinaire Academie Zeeland is een initiatief van bovengenoemde vmbo-scholen en 2 horeca- en bakkerijopleidingen op mbo-niveau: het ROC Westerschelde in Terneuzen en het ROC Zeeland in Middelburg.

Het belangrijkste doel van de academie is het creëren en verzorgen van een doorlopende leerlijn tussen vmbo, mbo en bedrijfsleven. Het beoogde doel is dat de academie zich ontpopt tot dé opleiding voor jongeren met culinair talent die een carrière in de keuken, het restaurant of de bakkerij ambiëren.

Kwaliteit
Daarnaast wil de Culinaire Academie Zeeland de kwaliteit van het horecaonderwijs in Zeeland verbeteren, de doorstroom van studenten in het onderwijs vergroten, uitval van studenten verkleinen en het imago van de sector verbeteren.

Activiteiten
De leerlingen worden met een praktische leermethode vakgericht opgeleid. Regelmatig vinden er culinaire activiteiten plaats in de regio waarbij zowel vmbo-leerlingen als mbo-studenten betrokken zijn met hun docenten. Hierbij moet gedacht worden aan wedstrijden of het ondersteunen van beurzen of culinaire evenementen.

De leerlingen en studenten maken tijdens hun opleiding kennis met eerlijke, verse producten, waarbij speciale aandacht uitgaat naar verse producten uit de eigen regio.

Lessencyclussen
Onderdeel van de samenwerking zijn de gezamenlijk ontwikkelde lessencyclussen die op alle vmbo-scholen zullen worden gebruikt, stage-opdrachten die in overleg met het bedrijfsleven zijn opgesteld en lesmateriaal dat in overleg met de uitgever is afgestemd op de scholen.

In december 2015 moet de implementatie van de Culinaire Academie Zeeland op de zes scholen voltooid zijn.

© Nationale Horecagids

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.