Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Einde lange Spaanse pauze lijkt nabij

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km

MADRID (Novum/AP) - Iedere dag serveert Jesus Lopez lekkernijen als stoofpot van kidneybonen met pittige chorizo en stukjes spek. En dat is pas de eerste gang. Hierna volgt gegratineerde heek op een bedje van spinazie en roomsoezen als dessert.

Chefkok Lopez is de eigenaar van een klein, maar verfijnd restaurant waar zakenlieden komen voor de traditionele Spaanse kost. Zij doorbreken de werkdag met een pauze van twee uur of langer voor een stevige maaltijd. Er gaan echter steeds vaker stemmen op om een einde te maken aan de gebruikelijke lange middagpauze.

"Het (lange pauzeren, red.) is typisch Spaans", zei Lopez, een vriendelijke bedachtzame man van 48. "Het probleem is dat er tegenwoordig steeds minder te vieren is."

Terwijl Europa zich schrap zet om een economische crisis het hoofd te bieden, kampt de vierde economie van de eurozone ondertussen ook zelf met een verscheidenheid aan tegenslagen. Lage productiviteit als gevolg van lange werkdagen is hier een van. Spanje moet zichzelf opnieuw uitvinden sinds het uiteenspatten van een huizenbubbel drie jaar geleden. Het werkloosheidscijfer is met 21,5 procent enorm en de schuldenlast neemt toe.

Een van de manieren om de economie aan te trekken is het vaarwel zeggen van het traditionele, maar productiviteit verslindende zwarte gat in de middag, zeggen economen. Volgens deze hervormingsgezinden zijn mensen veel beter uitgerust en gemotiveerder - en dus productiever - als ze vroeg naar huis kunnen en zich in de avonduren kunnen richten op hun gezin of op hobby's en sport.

Steeds meer bedrijven zien het voordeel van een kortere werkdag in en overwegen de overstap, maar oude gewoonten en opvattingen - zoals het idee dat werken in de avonduren in goede aarde valt bij de baas - hebben tijd nodig om te veranderen. Toch zegt zelfs de federatie van het Spaanse midden- en kleinbedrijf, die meer dan negentig procent van de Spaanse bedrijven vertegenwoordigt, dat het verkorten van de werkdag het overwegen waard is.

Van de zeventien landen in de eurozone staat Spanje tiende als het gaat om arbeidsproductiviteit, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Er is geen wet die een lunchpauze van twee uur voor Spanjaarden verplicht stelt. Over de lengte van de lunchpauze wordt wel onderhandeld door vakbonden en werkgevers.

Begin vorige eeuw aten Spanjaarden vroeger, net als de rest van Europa. Maar na de Spaanse Burgeroorlog, die van 1936 tot 1939 duurde, en de periode van crisis en honger die daarop volgde, hadden veel Spanjaarden twee banen nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. De lunchpauze verschoof naar later in de middag, na het einde van de ochtendbaan, maar voor de middagbaan, en duurde langer: een traditie was geboren.

Het ministerie van arbeid in Madrid zegt niet over cijfers te beschikken over de variaties aan pauzes die Spanjaarden er op nahouden. Sommige bedrijven, zoals fabrieken, kunnen zich geen pauze van twee uur veroorloven. Datzelfde geldt voor warenhuizen en winkelcentra. De centrale regering probeerde in 2005 een voorbeeld te stellen door alle ministeries voortaan om 18.00 uur te sluiten.

Desondanks zijn er nog steeds veel toonaangevende bedrijven in Spanje, zoals energiegigant Repsol YPF en Banco Santander, die niet afstappen van de lange middagpauze.

Op een frisse ochtend in Madrid zei een jonge bankmedewerker, die niet bij naam genoemd wilde worden, dat het eerste uur na de lunch, die van 14.00 tot 16.00 uur duurt, verspilde tijd is, omdat medewerkers moeten uitbuiken en wakker worden. "Na de lunch zitten mensen te gapen en koffie te drinken", aldus de man, die even daarvoor een maaltijd met rijst met tomatensaus, een gebakken ei en gebakken banaan, een stuk gekookte ham met kool en een dubbele espresso had verorberd.

"Ik denk dat als we een halfuur of 45 minuten hadden om snel iets te eten en vroeger naar huis konden, het veel productiever zou zijn", zei de man. Momenteel werkt hij dagelijks tot 20.00 of 20.30 uur.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.