Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwste boek topchef Ferran Adria gedoopt bij de Librije in Zwolle

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

ZWOLLE - Bij restaurant elBulli (vier jaar op een rij uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld) was het diner voor het personeel elke dag een bijzonder moment. In het boek 'Thuis koken met Ferran Adrià' staan 93 maaltijden zoals die bij elBulli dagelijks voor en door het personeel werden bereid.

Voor de eerste keer in de geschiedenis deelt de legendarische Ferran Adrià zijn recepten met alle thuiskoks. Geen restauranteten, maar eenvoudige gerechten, geschikt voor elke portemonee en gezond natuurlijk. Precies wat we nodig hebben.

Jonnie en Thérèse Boer hebben al jaren grote bewondering voor Ferran Adrà, de voorvoormalig beste chef ter wereld.

Thérese vertelde dat de personeelsmaaltijd bij de Librije net zo belangrijk is als het bij elBulli altijd was. "Even een rustig moment met elkaar aan tafel om te genieten van een eenvoudige doch voedzame maaltijd." Samen met het personeel van de Librije at het gezelschap een pastasalade met makreel en een linsensaus. Deze keer stond er voor de gelegenheid ook een stukje kalswang op tafel.

Ronald Giphart liep voor zijn boek 'Eten, drinken en slapen' 336 uur stage bij Oud Sluis en De Librije, de twee toprestaurants van Nederland. Gedurende deze stage heeft hij kennis mogen maken met het fenomeen personeelsmaaltijd. Hij vertelde op zijn eigen navolgbare wijze over zijn (vaak hilarische) ervaringen. Hij prees het boek Thuis koken met Ferran Adrià om het idee erachter en om de fantastische en maakbare recepten.

Journalist Mara Grimm sprak enkele weken geleden in Londen met Ferran Adrià. Zij vertelde over haar ontmoeting met deze legendarische chef. Het meest opvallende is dat Adrià op een andere manier naar kookboeken kijkt dan we gewend zijn. De gerechten in zijn boek zijn niet afgemeten voor 4 personen, maar zijn zo beschreven dat ze voor 2 tot 75 personen te maken zijn. En altijd met hele producten. Nooit een halve advocado, altijd een hele. Want in de praktijk blijft die andere helft in de koelkast liggen tot hij vergaan is. Doodzonde.

© Nationale Horecagids

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.