Wijnproeverij Moscato d Asti
AMSTERDAM - De belangstelling voor Italiaanse wijnen is de afgelopen jaren zienderogen gestegen. Vooral mousserende wijnen zijn ongekend populair, prosecco is in Nederland inmiddels ingeburgerd. Behalve in Veneto -de regio rondom Venetië- worden ook in de Noord-Italiaanse regio Piemonte mousserende wijnen geproduceerd. Moscato d'Asti is in Italië minstens zo geliefd en beroemd als prosecco.
Moscato d'Asti wordt aan de voeten van de Alpen al minstens sinds de middeleeuwen geproduceerd. Van oudsher maken wijnboeren de zoet geurende, goudgele mousserende wijn vooral voor eigen consumptie en van druiven die afstammen van het antieke druivenras moscato bianco. De moscato ofwel muskaatdruif is één van 's werelds oudste, meest delicate en geurige druivenrassen. Vanwege de grote aantrekkingskracht die de zoet geurende muskaatdruif uitoefent op bijen, wordt die al in de klassieke oudheid omgedoopt tot de ‘druif van de bijen'.
Moscato d'Asti is een (licht) koolzuurhoudende, zoet alcoholische wijn die in Italië vooral als dessertwijn en 's middags wordt gedronken. Daarnaast is Moscato d'Asti erg populair op feestjes. Het frisse, geurige, bruisende karakter en een beduidend lager alcoholpercentage, maken Moscato d'Asti uitermate geschikt voor alle momenten van de dag, maar ook tot de perfecte wijn voor de beginnende wijnliefhebber.
Op woensdag 26 oktober 2011 organiseert Produttori Moscato d'Asti een wijnproeverij in het Amsterdamse NH Hotel Barbizon Palace. Tijdens de proeverij staat Moscato d'Asti centraal. Van Barbaresco DOCG, Barbera d'Asti DOCG, Barbera del Monferrato DOC, Barolo DOCG, Dolcetto d'Alba DOC, Loazzolo DOC tot Langhe Favorita DOC, daarnaast bestaat de mogelijkheid om een breed scala aan karakteristieke wijnen uit Piemonte te proeven. Ongeveer 21 wijnboeren de regio zijn daarbij aanwezig en zullen de wijnen graag mondeling toelichten.
Tijdens de wijnproeverij serveert Produttori Moscato d'Asti verschillende culinaire specialiteiten uit Piemonte die de unieke smaak en grote diversiteit van wijnen uit Piemonte tot hun recht doen komen.
© Nationale Horecagids