Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuw hart voor Beverwijk

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
De provincie wil de ruimte rondom stations beter benutten en werkt aan levendige stationsomgevingen waar mensen graag willen werken, wonen en recreëren.

Veel stationsomgevingen veranderen op dit moment. In een reeks van artikelen staat de ontwikkeling van steeds een ander stationsgebied binnen het programma ov-knooppunten centraal.

“Nee, dit is niet Wijks, echt niet, dit is gewoon grote-stads, alsof je in Amsterdam bent.” Marit van Duinen (24) is vol lof over Brafoer, het restaurant dat sinds afgelopen november op het stationsplein van Beverwijk staat. Haar moeder Coby (59), die er sinds de opening al 2 keer is geweest, heeft haar hiermee naartoe genomen: “Nu hoeven we niet meer steeds naar Heemskerk of Haarlem.”

Ontwikkeling stationsplein
Het restaurant is het voorlopige sluitstuk van de ontwikkeling van het stationsplein. De rangeerterreinen en het winderig busstation maakten plaats voor een bioscoop (2002), een nieuw stadhuis (2012) en een ondergrondse fietsenstalling (2015). Zo werd de verkeersweg met fietsenrekken op het maaiveld omgetoverd tot een nieuw stadsplein. Allemaal grote verbeteringen, maar het plein had meer leven en positieve reuring nodig en de vijver was nog een hang-out voor junks en alcoholisten. Het was Cees Poncin, een echte Beverwijkse horecaondernemer, die de potentie van het plein zag. Zes jaar geleden begon hij zijn plan voor een nieuw restaurant. “Het was complex, heel complex. De eigenaar van landgoed Akerendam had recht op vrij zicht op het station. Eerder verloor de gemeente daar rechtszaken over, maar nu werkte hij vrijwillig mee in het belang van de stad.”

Vanaf de eerste dag loopt het storm, er werken nu 20 mensen fulltime en 30 parttime. Achteraf had Poncin een veel grotere keuken gewild. “Je maakt een calculatie, maar nieuw aanbod creëert nieuwe vraag. Zo eten veel mensen hier bijvoorbeeld een broodje, gaan daarna winkelen in Amsterdam en drinken na afloop een wijntje om hun dagje uit te luiden.” Hij verwacht dat het alleen maar beter wordt als er straks meer horeca op het plein komt, de gemeente heeft het bestemmingsplan al gewijzigd. “Helemaal mooi zou zijn als het Kennemertheater hier ook zou komen, want waar ze nu zitten, bij de kerk, zijn ze onbereikbaar. En een hotel op de plek waar nu de oude fietsenstalling van NS zit, zou ook niet slecht zijn.”

Betere ov-verbindingen
Net als in de horeca, geldt ook in ov-land dat nieuw aanbod tot nieuwe vraag kan leiden. Eind 2015 verloor Beverwijk zijn intercity naar Haarlem en Alkmaar. Na protesten kwamen de intercity’s in de ochtend- en avondspits (in de spitsrichting) terug, maar dat bleef behelpen. Nu het stationsgebied aan kracht wint, kan dat voor betere ov-verbindingen zorgen. Uit een onderzoek voor de Corridordialoog Kennemerlijn blijkt bijvoorbeeld dat een directe ov-verbinding met Schiphol en Amsterdam-Zuid en -Zuidoost een flinke groei van het aantal reizigers zou opleveren.

Ontbrekende schakel
Ondertussen maakt het restaurant aan de vijver de kwaliteit van Beverwijk als historische buitenplaats met landgoederen weer zichtbaar. Maar belangrijker is dat het de ontbrekende schakel vormt tussen station en gemeentehuis enerzijds en de stad en de winkels anderzijds. Nu de stad een nieuw hart heeft gekregen, kan ze zich voorzichtig verder ontwikkelen.

“Het station lag altijd aan rand van Beverwijk,” zegt Josselin Bakker van de gemeente. “Dat konden we niet verplaatsen, dus moesten we Beverwijk naar het station halen. Dat kan alleen stukje voor stukje. De volgende stappen worden Ankie’s Hoeve, het terrein dat nu braak ligt en parkeerterrein Wijckerpoort. We hebben een schets voor de bouw van 200 tot 300 woningen liggen, maar recent toonde het ziekenhuis, dat eerder afhaakte, weer belangstelling voor het stationsgebied. En het gebied biedt ook  nog ruimte voor bijvoorbeeld het ROC, nieuwe opleidingen of maatschappelijke doeleinden.” Cees Poncin gaat het nog druk krijgen.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.