Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vier op de tien snackbars frituren met ongezond vet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Bijna vier op de tien Nederlandse cafetaria's gebruikten in 2010 nog steeds hard vet om hun snacks in te frituren. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag. Het was de bedoeling dat vorig jaar 75 procent van de snackbars zouden zijn overgestapt op vloeibaar frituurvet, dat aanzienlijk gezonder is. De Consumentenbond wil dat vast frituurvet verboden wordt.

Uit onderzoek van de VWA blijkt dat vorig jaar 61 procent van de snackbars gezond frituurde. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2004. Toen werd slechts in 33 procent van alle snackbars vloeibaar frituurvet gebruikt.

Het streefpercentage van 75 procent werd vastgelegd door Koninklijke Horeca Nederland en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën. De campagne Vloeibaar Frituren moest ervoor zorgen dat het percentage ook daadwerkelijk werd gehaald.

De VWA bezocht tussen begin augustus tot half oktober vorig jaar 588 cafetaria's, snackbars en formulebedrijven verspreid over het hele land. Daarbij was een steekproef genomen uit het totale aantal van 6500 van dergelijke bedrijven.

Vast frituurvet is met name slecht voor hart en bloedvaten. De Consumentenbond noemde stelde twee jaar geleden dat een verbod op vast frituurvet 220 doden per jaar zou schelen. In reactie op de jongste cijfers herhaalt een woordvoerder dat een dergelijk wettelijk verbod er wat de bond betreft nog steeds moet komen. "We beraden ons op vervolgstappen."

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.