Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

Door Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt / Foto: "Karin Bruers 2019" door Kattiel
De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

Tussen de bomen en bossen in Oisterwijk staat de bouwput van Bruers. Er staan grote houten panelen, afgedekt met plastic. De bouw staat al enige tijd stil. Tot de wanhoop van Bruers. Zij is er enorm door geraakt. De normaal vrolijke en strijdbare cabaretière wil verder met de bouw. Haar rekeningen moeten ook betaald worden. “Maar zolang er bezwaren zijn, komt mijn lening niet vrij”, zegt Bruers.

Oneerlijk

Bruers vindt dat de overheid haar aan een lijntje houdt. Volgens haar mag een boer vijf kilometer verderop wel een tal hebben met 8.000 runderen. Maar op het moment dat zij drie vrachtwagens op het terrein laat staan krijgt zij een boete van 50.000 euro.

Terug naar de samenleving

Toen Bruers het monumentale Duvelhok in het centrum van Tilburg verkocht, hield ze daar een aardig bedrag aan over. Samen met haar dochters had zij het plan om dit terug te geven aan de samenleving. Zo ontstonden de plannen om een duurzaam hotel te bouwen met een veganistisch restaurant. “Tweedehands stenen, houten skelet, zonnepanelen, warmtepomp, geen dierenleed. Kortom, de ideale wereld.”

Niet alleen Bruers zelf keek uit naar de komst van het hotel, ook de gemeente was erg enthousiast over de plannen van de voormalig cabaretière. Dat geldt niet voor iedereen. De buren, Jan en Monique Meurs, hebben naast het hotel van Bruers een brasserie, Ome Jan.

Monique Meurs vertelt dat de bouw van een hotel niet binnen het bestemmingsplan van de locatie valt. Daarom besloten zij en haar man om een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente. Meurs stelt dat zij geen zaak tegen Bruers wilde aanspannen, ‘want Karin is op zich een heel goed mens’.

Omdat de stikstofvergunning niet op orde bleek te zijn, moest de bouw van het hotel op last van de rechter gestaakt worden. Dat duurt inmiddels al een paar maanden.

Stikstofvrij

Toen bedacht Bruers een truc. Zij zou het eerste hotel en restaurant neerzetten dat volledig stikstofvrij is gebouwd. Dat betekent met de schop gaten graven, met elektrische apparaten werken en in elektrische busjes rijden. Omdat de nieuwe vergunning nog niet is verleend, kon ze echter nog niet beginnen met de bouw.

Tot het misging tijdens de levering van het houten skelet. Gezien dit technisch geen bouw is, mocht het van de gemeente. Zodoende kwam er drie keer een vrachtwagen op het terrein. Dat werd gefilmd door Meurs die het vervolgens naar de provincie stuurde. Bruers kreeg een dwangsom opgelegd van 50.000 euro.

Meurs noemt de plannen van Bruers ‘nobel’, maar vindt het niet realistisch dat ze verwacht dat haar gasten een kilometer verderop gaan parkeren. Daarnaast vindt Meurs dat zij mogen reageren, omdat Bruers aan het bouwen is zonder vergunning.

Die heeft op haar beurt weinig goeds te zeggen over haar buren. Over Jan Meurs zegt ze dat hij liever heeft dat zij beide ten onder gaan in plaats van dat het met beide partijen goed gaat.

Bruers wil graag met beide om de tafel gaan zitten om het uit te praten. Ook Monique is het daar mee eens. Die nodigt Bruers dan ook uit voor een kopje koffie in plaats van dat zij zo lelijk tegen elkaar doen.

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".