Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

Door Nationale Horecagids
schedule 8 min
Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt / Foto: "Karin Bruers 2019" door Kattiel
De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

Tussen de bomen en bossen in Oisterwijk staat de bouwput van Bruers. Er staan grote houten panelen, afgedekt met plastic. De bouw staat al enige tijd stil. Tot de wanhoop van Bruers. Zij is er enorm door geraakt. De normaal vrolijke en strijdbare cabaretière wil verder met de bouw. Haar rekeningen moeten ook betaald worden. “Maar zolang er bezwaren zijn, komt mijn lening niet vrij”, zegt Bruers.

Oneerlijk

Bruers vindt dat de overheid haar aan een lijntje houdt. Volgens haar mag een boer vijf kilometer verderop wel een tal hebben met 8.000 runderen. Maar op het moment dat zij drie vrachtwagens op het terrein laat staan krijgt zij een boete van 50.000 euro.

Terug naar de samenleving

Toen Bruers het monumentale Duvelhok in het centrum van Tilburg verkocht, hield ze daar een aardig bedrag aan over. Samen met haar dochters had zij het plan om dit terug te geven aan de samenleving. Zo ontstonden de plannen om een duurzaam hotel te bouwen met een veganistisch restaurant. “Tweedehands stenen, houten skelet, zonnepanelen, warmtepomp, geen dierenleed. Kortom, de ideale wereld.”

Niet alleen Bruers zelf keek uit naar de komst van het hotel, ook de gemeente was erg enthousiast over de plannen van de voormalig cabaretière. Dat geldt niet voor iedereen. De buren, Jan en Monique Meurs, hebben naast het hotel van Bruers een brasserie, Ome Jan.

Monique Meurs vertelt dat de bouw van een hotel niet binnen het bestemmingsplan van de locatie valt. Daarom besloten zij en haar man om een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente. Meurs stelt dat zij geen zaak tegen Bruers wilde aanspannen, ‘want Karin is op zich een heel goed mens’.

Omdat de stikstofvergunning niet op orde bleek te zijn, moest de bouw van het hotel op last van de rechter gestaakt worden. Dat duurt inmiddels al een paar maanden.

Stikstofvrij

Toen bedacht Bruers een truc. Zij zou het eerste hotel en restaurant neerzetten dat volledig stikstofvrij is gebouwd. Dat betekent met de schop gaten graven, met elektrische apparaten werken en in elektrische busjes rijden. Omdat de nieuwe vergunning nog niet is verleend, kon ze echter nog niet beginnen met de bouw.

Tot het misging tijdens de levering van het houten skelet. Gezien dit technisch geen bouw is, mocht het van de gemeente. Zodoende kwam er drie keer een vrachtwagen op het terrein. Dat werd gefilmd door Meurs die het vervolgens naar de provincie stuurde. Bruers kreeg een dwangsom opgelegd van 50.000 euro.

Meurs noemt de plannen van Bruers ‘nobel’, maar vindt het niet realistisch dat ze verwacht dat haar gasten een kilometer verderop gaan parkeren. Daarnaast vindt Meurs dat zij mogen reageren, omdat Bruers aan het bouwen is zonder vergunning.

Die heeft op haar beurt weinig goeds te zeggen over haar buren. Over Jan Meurs zegt ze dat hij liever heeft dat zij beide ten onder gaan in plaats van dat het met beide partijen goed gaat.

Bruers wil graag met beide om de tafel gaan zitten om het uit te praten. Ook Monique is het daar mee eens. Die nodigt Bruers dan ook uit voor een kopje koffie in plaats van dat zij zo lelijk tegen elkaar doen.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.

14 juni '23 ( 8:44)

Hotelketen Van der Valk wilde meer coronasteun van overheid

Hotelketen Van der Valk had meer coronasteun moeten krijgen. Dat betoogden ruim zestig hotels van het familiebedrijf dinsdag in een zaak tegen de Staat voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Die hotels zijn volgens Van der Valk allemaal losse ondernemingen en hadden elk afzonderlijk als mkb-bedrijf steun moeten krijgen. In plaats daarvan werden ze als keten gezien en kregen ze daardoor veel minder steun. De landsadvocaat stelde zich op het standpunt dat de minister de vrijheid had om een keuze te maken over welke bedrijven die zogeheten TVL-steun zouden krijgen.

13 juni '23 (13:35)

Fletcher Hotels en MBO Zadkine gaan samenwerking aan voor BBL-leeraanbod

MBO Zadkine en Fletcher Hotels slaan de handen ineen en gaan vanaf september een samenwerking aan voor een BBL-leeraanbod op mbo niveau 2, 3 en 4. Deze samenwerking komt voort uit de groeiende vraag naar getalenteerde professionals in de hospitality sector. Met de samenwerking scheppen de partijen samen diverse opleidingen in een realistische leeromgeving van Fletcher Hotel-Restaurant Wings-Rotterdam. Dat meldt Fletcher Hotels.

13 juni '23 (13:15)

Verstappen-fans uit Musselkanaal maken Red Bull-hotel van truck

Een aantal fans van Max Verstappen uit Musselkanaal willen duidelijk niets missen van de races van Verstappen. De Formule Aine Ploug Musselknoal bouwde een vrachtwagen om tot een Red Bull-hotel op wielen, meldt RTV Noord.

12 juni '23 (13:38)

Man die vriendin doodde in hotelkamer Wassenaar krijgt 10 jaar cel en tbs

De rechtbank in Den Haag heeft maandag een 33-jarige man uit Leiden veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de dood van zijn vriendin in een hotel in Wassenaar. Het lichaam van de 40-jarige Colombiaanse vrouw werd begin januari vorig jaar in de hotelkamer gevonden, toegedekt door lakens en kussens. Thanasis K. werd kort daarna op het vliegveld Schiphol aangehouden.

12 juni '23 (10:10)

Tien miljoen voor Hotel Graaf Bernstorff op Schiermonnikoog

Stap op de boot met 9.995.000 euro en je bent een hotel op Schiermonnikoog rijker. Eigenaar Remko de Bruijne van Hotel Graaf Bernstorff zet de onderneming na tien jaar te koop. De ondernemer vindt dat het na een decennium tijd is voor iets nieuws, meldt Dagblad van het Noorden.