Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotel start zoektocht naar personeel met sollicitaxi

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Hotel start zoektocht naar personeel met sollicitaxi
Binnenkort opent een nieuwe vestiging van hotelketen Fletcher zijn deuren aan de rand van het Waterloopbos bij Vollenhoeve. Daar moet het hotel een aantal werknemers voor vinden, welgeteld 80. Dat is een flinke hoeveelheid. Om het sollicitatieproces te bevorderen gebruiken zij daarom een nieuwe methode voor sollicitaties: de sollicitaxi. Deze luxe taxibus rijdt door omliggende dorpen op zoek naar mensen die in het hotel willen werken. Dit meldt RTV Oost.

Eén van de eerste sollicitanten noemt het ‘relaxed’. Nadat hij in de taxi is ingestapt op de markt in Emmeloord, voelt hij de ontspannen sfeer. Hij hoeft daarnaast geen afspraak te maken en kan gewoon de taxi instappen, wat dit gevoel voor hem versterkte. Danny Kurver, de manager van het hotel, zegt dat zij het contact zo laagdrempelig mogelijk willen houden.

De jongen komt met een brede glimlach de taxi uit. Helemaal rond is het nog niet, maar het gaat enkel om een paar losse eindjes. Maar de kans is erg groot dat hij de functie als facilitair medewerker gaan invullen.

Alles uit de kast trekken

Het personeelstekort is nijpend in de horeca. Zaken moeten alles uit de kast trekken willen zij voldoende gekwalificeerd personeel aantrekken. Daarom is het Fletcher hotel op deze maatregel overgestapt. Volgens hun werpt het zijn vruchten af. “Dankzij deze actie zie je dat er toch veel sollicitanten zijn, dat is echt boven verwachting”, zegt Jan Lenstra van Fletcher Hotels. Hij vindt het belangrijk om het personeel te binden aan het bedrijf. Daarom vergoeden zij de reiskosten van hun werknemers en betalen ze een goed loon.

Ondertussen is een nieuw persoon de taxi ingestapt. De man is zestig, maar voelt zich goed voor een nieuwe uitdaging. Daarom kijkt hij naar een nieuwe baan in de spoelkeuken van het hotel. Zijn voorwaarde is wel dat hij niet op de fiets naar het hotel hoeft, maar dat vervoer vergoed wordt voor hem.

Veelbelovende gesprekken

Kurver ziet dat de gesprekken direct al veelbelovend zijn. Zo had hij een gesprek met een vrouw van over de 60 jaar. Die zei dat ze altijd te horen krijgt dat ze te oud is voor een nieuwe baan. Daarom was ze extra verbaasd toen ze hoorde dat ze was aangenomen bij het hotel. De manager denkt dat, als ze op deze manier doorgaan, genoeg personeel hebben voor de opening in maart. Het hotel is nog niet klaar en zoekt nog personeel van koks tot nachtportiers. De sollicitaxi zal vrijdagmiddag in Zwartsluis en zaterdag in Marknesse staan.

Door: Nationale Horecagids

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."