Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotels en restaurants werken steeds vaker met robots

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Robotisering is ook in de Nederlandse horeca een trend. Steeds vaker zijn er in restaurants of hotels robots te vinden die helpen in de bediening of in de keuken. Zo is er in het all-you-can-eatrestaurant Plaza N50 in Kampen een robot die vieze borden ophaalt en gerechten rondbrengt. In het Utrechtse FoodExplore helpen twee robots: Billy doet de zwaardere klusjes en brengt onder meer de vuile borden naar de spoelkeuken en Bella begeleidt gasten naar hun tafel. En zo zijn er nog wel meer horecazaken die gebruikmaken van robots. Dit meldt het Financieele Dagblad. 

Een belangrijke taak van de robots is om de werkdruk te verlagen. In de horeca is er al langere tijd sprake van flinke personeelstekorten en niet-menselijke hulp kan verlichting bieden. Toch gaat de uitrol van robots nog niet in zulk hoog tempo als in bijvoorbeeld Zuid-Korea of Japen, ziet hoogleraar arbeidseconomie Anna Salomons.

Robot density

Wereldwijd is het aantal robots per 10.000 werkenden (robot density) toegenomen van 66 naar 126. En dat in slechts vijf jaar tijd. De meeste robots werken in fabrieken, maar er zijn ook steeds meer werkplekken voor robots waar ze wel zichtbaar zijn – zoals in restaurants en hotels. In hotels werken ze als receptionist en in de Belgische supermarktketen Delhaize helpt robot Robbie ze producten te vinden.

Voorspelbaar werk

Volgens importbedrijf VeDoSign zijn robots in de horeca niet bedoeld om mensen te vervangen. “Robots zijn vooral goed in voorspelbaar werk. Een kamer opruimen is bijvoorbeeld al heel moeilijk voor ze. In een rommelige kamer liggen voorwerpen vaak op onvoorspelbare plekken. En ook bepalen wat troep is en wat bewaard moet worden, is ingewikkelder dan het lijkt”, legt ook Salomons uit. De meeste robots krijgen door de mens aangeleerd wat ze moeten doen. Robots zijn ook nog niet goedkoop. Koop of lease je er een via VeDoSign dan kost dit tussen de 12.700 en 46.000 euro.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

26 juni '24 (10:22)

Horeca staat minder uitbundige tijden te wachten, aldus ING

De vooruitzichten voor de horeca voor zowel dit jaar als 2025 zijn minder uitbundig dan de voorgaande drie jaren, voorspelt ING in een sectorrapport. De kenners van de bank verwijzen daarbij naar de aanhoudend lage economische groei, een laag consumentenvertrouwen en nog altijd oplopende prijzen in de horeca.

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".