Restaurant Radboudumc volledig plasticvrij

Sinds januari van dit jaar is het restaurant in het Radboud-ziekenhuis plasticvrij. Zo worden er voor onder andere de verpakking vanaf nu alleen maar herbruikbare materialen gebruikt. Het ziekenhuis wil zich op deze manier inzetten voor een lagere CO2-uitstoot en tevens wil het hiermee zijn afvalberg reduceren. Dit meldt het Radboudumc op haar website.

 

De General Manager van de Vermaatgroep, die het restaurant in het ziekenhuis beheert, zegt dat er in het restaurant bijvoorbeeld geen plastic saladebakjes of bekertjes meer zijn. “Maar in de keuken zelf is het nog niet haalbaar om 100% plasticvrij te werken”. Hij geeft aan dat  ze dierlijke producten gebruiken die in een plastic verpakking worden geleverd. Hij wil wel streven naar een volledig plasticvrije keuken.

Meenemen of hier opeten

In het restaurant zie je tegenwoordig veel glazen bekers en potjes. Ook het servies is grotendeels herbruikbaar. De bezoekers krijgen tijdens het maken van hun keuze de vraag of zij hun eten mee willen nemen of in het restaurant gaan eten. Wil iemand het gelijk opeten, dan krijgen zij herbruikbaar servies. Wanneer mensen hun eten mee willen nemen, kunnen die een papieren bord pakken.

Geen prijsverschil

De nieuwe maatregelen hebben geen invloed op de gehanteerde prijzen. Die zullen hetzelfde blijven. Van den Broek geeft aan dat het zelfs mogelijk is dat een plasticvrij restaurant goedkoper is. Hij voegt daar wel aan toe dat dit gecompenseerd kan worden door de inflatie. Vooralsnog verwacht hij niet dat de prijzen in het restaurant gaan veranderen.

Uitdaging productie- en verkoopproces

De General Manager van de Vermaatgroep zag wel dat het lastig was om de overstap op een plasticvrij restaurant te maken. Daarom hebben zij het concept nog niet in alle locaties doorgevoerd. Van de Broek geeft aan dat zij eerst van dit restaurant willen leren zodat zij met deze kennis de andere locaties sneller plasticvrij kunnen maken.

Door: Nationale Horecagids