Overheid trekt eigen plan met maatregelenladder, horeca verontwaardigd

Komt het coronatoegangsbewijs terug als er in het najaar een opleving van het coronavirus is? Deze vraag staat momenteel centraal – een week nadat de overheid ‘Maatregelenladders voor sectorale aanpak COVID-19’ publiceerde. Als er wordt afgegaan op het document, dan is het antwoord voor zowel de horeca als de culturele sector ‘ja’. Dit meldt De Ondernemer.

Probleempje: uit navraag is gebleken dat de sectoren hier helemaal niet mee in hebben gestemd. Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken, geeft aan dat sommige sectoren aangeven het keihard nodig te hebben om open te kunnen blijven. Zij ‘vragen hier zelf om’. Adriaanses zei dat cultuurinstellingen en evenementenorganisatoren de overheid vragen om hulp.

Het ligt anders

Uit de maatregelenladder blijkt dat ook de horecasector vraagt om het coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist van de overheid. Daarin staat dat zowel 1g als 3g tot de mogelijkheden moeten worden. Er staat expliciet bij dat het op verzoek van de sector is. Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat dat toch echter wel anders ligt.

Niet aan de orde

De overheid heeft volgens Beljaarts de maatregelenladder gemaakt op basis van de sectorplannen. In het sectorplan van de horeca heeft KHN aangegeven dat zowel de anderhalve meter als het coronatoegangsbewijs wat betreft de brancheorganisatie niet aan de orde zijn. KHN stelt zelfs dat er überhaupt geen maatregelen aan de overheid voor die de horeca in hun eigen kassa zou raken. Dat zou toch raar zijn? Aldus Beljaarts. Er zit volgens de directeur een duidelijk verschil tussen datgene wat de horeca heeft aangegeven en dat wat de overheid heeft opgenomen in het uiteindelijke document.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer