Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Herstel precariobelasting in Stichtse Vecht, nul euro over 2022 is leidend

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
In veel gemeenten is tijdens de coronapandemie het besluit genomen om horecaondernemers te ontheffen van de precariobelasting voor hun terrassen. Ook over 2022 wil de gemeente Stichtse Vecht geen belasting heffen. Toch kregen een aantal ondernemers een brief op de mat met een rekening voor hun terras. Dit bleek een fout te zijn. De gemeente gaat dit oplossen met terugwerkende kracht en gaat dit doen in de vorm van maatwerk per ondernemer, meldt RTV Stichtse Vecht.

Van 1 april 2020 tot 15 november 2022 hield gemeente Stichtse Vecht een proef met verruimde terrasmogelijkheden voor horeca-uitbaters. Daarmee was het doel om te bekijken hoe, waar en wanneer een terras gemakkelijk kan worden uitgebreid. Het was een groot succes onder de horecaondernemers en daarom besloot het college om ook in 2022 het experiment te verlengen. Dezelfde voorwaarden gelden voor de ondernemers als tijdens de pilot.

Geen precariobelasting

De lokale horeca in de gemeente is hard getroffen door de coronapandemie. Om hen tegemoet te komen is daarom in 2020 voorgesteld om de precariobelasting voor terrassen op te schorten. De gemeenteraad ging hierin mee. Het voorstel is daarna verlengd en toen de verlenging van het terrasexperiment werd aangekondigd stelde het college B&W dat zij het voorstel om geen terrasbelasting te heffen in 2022 bij de gemeenteraad zouden neerleggen. Dit is echter nooit gebeurd. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat zij ook inzien dat er ‘iets niet goed is gegaan’.

Pragmatische oplossing

Na politieke vragen van Lokaal Liberaal en persvragen van RTV Stichtse Vecht is de situatie beoordeeld door het college B&W. Die zijn tot de conclusie gekomen dat er iets fout is gegaan in de procedure. De gemeente gaat dit per ondernemer oplossen. Zo stelt de gemeente dat er in de Verordening op de heffing precario wel staat dat deze geïnd wordt, maar dat dit in strijd is met een eerder persbericht van de gemeente in april 2022. Daarin staat dat het college voorstelt om deze belasting af te schaffen in 2022. “Uiteraard lossen we dit op voor de betreffende ondernemers. We zoeken naar de voor de ondernemers meest pragmatische oplossing en informeren de ondernemers zo snel mogelijk over hoe de oplossing eruit ziet, waarbij het op nul euro zetten over 2022 leidend is.”

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.

02 juni '23 (10:21)

Ontwerper Piet Hein Eek opent Grand Café

Na de faillissementsaanvraag en een doorstart met het Lobby Restaurant gaan de deuren van het Grand Café van Piet Hein Eek op 17 juni weer open. Daar gaat een Zweeds-Italiaanse kok achter de pannen staan. Die gaat werken met streekproducten, meldt het Eindhovens Dagblad.

01 juni '23 (14:27)

Rechtbank veroordeelt man tot 15 jaar cel voor doodslag in café De Plak

Voor het doodschieten van een 37-jarige man in café De Plak in Utrecht, moet de dader – een 41-jarige man – vijftien jaar de gevangenis in. De rechtbank veroordeelt hem voor doodslag, poging tot doodslag en mishandeling. Dit meldt NU.nl.

31 mei '23 (10:33)

Haarlemse horeca-uitbater verliest vergunning

De uitbater van Club June, Shibuya en NIP mag niet verder met het exploiteren van zijn horecaondernemingen. Burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem heeft dit besluit gemaakt op basis van rapportages van de politie. De horecavergunning voor de zaken is ingetrokken wat betekent dat deze per direct gesloten zijn. Dat meldt Gemeente Haarlem.

30 mei '23 (14:58)

Nieuwe vestiging Biergarten opent op de Strijp in Eindhoven

Biergarten komt naar Noord-Brabant. Het horecaconcept heeft momenteel een vestiging in Rotterdam, maar wil zijn grenzen verleggen. Daarom opent Biergarten een nieuwe locatie op de Strijp in Eindhoven, het ‘creatieve epicentrum’ van de lichtstad. Nikki van Dijk en Roeland Flierman zijn de ondernemers in de horecazaak, die is ontworpen door designbureau King Kongs. Dat meldt Entree Magazine.

30 mei '23 (11:40)

Dit buurtschap bouwt aan eigen café

Er klinken veel werkgeluiden rond café Halfweg tussen Beltrum en Groenlo. Mannen in oude shirts lopen af en aan met scheppen, boormachines en hamers. Het zijn echter geen bouwvakkers, maar buurtbewoners. Een tiental inwoners heeft het initiatief voor een buurtcafé genomen en wil nieuw leven blazen in ‘hun’ café. Dat meldt Omroep Gelderland.

26 mei '23 (10:47)

Urk gaat de tachtig illegale barretjes niet meer gedogen maar legaliseren

 In Urk zijn er ongeveer tachtig illegale barretjes op bedrijventerreinen te vinden, maar de gemeente hanteert een gedoogbeleid. Daar komt een einde aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gebeuren er in zulke ‘zuipketen’ of ‘jeugdhonken’ te veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals minderjarigen die in aanraking komen met volwassenen die drugs gebruiken en misbruik van meisjes. Dit meldt De Stentor.

26 mei '23 ( 9:22)

Café The Sting in Almere Haven langer dicht op last van burgemeester

De burgemeester van Almere heeft besloten buurtcafé The Sting drie maanden langer gesloten te houden. Het café was al twee weken dicht in verband met een schietpartij door een cafégast. Daarbij verwondde hij een 53-jarige man. Dit meldt Omroep Flevoland.