Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herstel precariobelasting in Stichtse Vecht, nul euro over 2022 is leidend

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
In veel gemeenten is tijdens de coronapandemie het besluit genomen om horecaondernemers te ontheffen van de precariobelasting voor hun terrassen. Ook over 2022 wil de gemeente Stichtse Vecht geen belasting heffen. Toch kregen een aantal ondernemers een brief op de mat met een rekening voor hun terras. Dit bleek een fout te zijn. De gemeente gaat dit oplossen met terugwerkende kracht en gaat dit doen in de vorm van maatwerk per ondernemer, meldt RTV Stichtse Vecht.

Van 1 april 2020 tot 15 november 2022 hield gemeente Stichtse Vecht een proef met verruimde terrasmogelijkheden voor horeca-uitbaters. Daarmee was het doel om te bekijken hoe, waar en wanneer een terras gemakkelijk kan worden uitgebreid. Het was een groot succes onder de horecaondernemers en daarom besloot het college om ook in 2022 het experiment te verlengen. Dezelfde voorwaarden gelden voor de ondernemers als tijdens de pilot.

Geen precariobelasting

De lokale horeca in de gemeente is hard getroffen door de coronapandemie. Om hen tegemoet te komen is daarom in 2020 voorgesteld om de precariobelasting voor terrassen op te schorten. De gemeenteraad ging hierin mee. Het voorstel is daarna verlengd en toen de verlenging van het terrasexperiment werd aangekondigd stelde het college B&W dat zij het voorstel om geen terrasbelasting te heffen in 2022 bij de gemeenteraad zouden neerleggen. Dit is echter nooit gebeurd. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat zij ook inzien dat er ‘iets niet goed is gegaan’.

Pragmatische oplossing

Na politieke vragen van Lokaal Liberaal en persvragen van RTV Stichtse Vecht is de situatie beoordeeld door het college B&W. Die zijn tot de conclusie gekomen dat er iets fout is gegaan in de procedure. De gemeente gaat dit per ondernemer oplossen. Zo stelt de gemeente dat er in de Verordening op de heffing precario wel staat dat deze geïnd wordt, maar dat dit in strijd is met een eerder persbericht van de gemeente in april 2022. Daarin staat dat het college voorstelt om deze belasting af te schaffen in 2022. “Uiteraard lossen we dit op voor de betreffende ondernemers. We zoeken naar de voor de ondernemers meest pragmatische oplossing en informeren de ondernemers zo snel mogelijk over hoe de oplossing eruit ziet, waarbij het op nul euro zetten over 2022 leidend is.”

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.

12 juni '23 (11:02)

Bufkes opent nieuwe vestiging in Heythuysen

Afgelopen donderdag gingen de deuren van de nieuwste Bufkes-vestiging open. Aan de Dorpsstraat in Heythuysen, op het nieuwe horecaplein, gaat Bufkes de zaak bestieren. Vorig jaar ging de keten een samenwerking aan met Heerschap groep, de eigenaar van het pand. Dat meldt Foodclicks.

12 juni '23 ( 9:20)

Man neergestoken bij Tilburgs café

Vrijdagnacht is een man van 49 gewond geraakt bij een steekpartij in een café aan de Broekhovenseweg in Tilburg. In de zaal van café Bet Kolen was een trouwfeest aan de gang. De man was niet welkom op de gelegenheid, kreeg een 112-respondent te horen. Dat meldt Omroep Brabant.

10 juni '23 (15:23)

Personeel strandpaviljoens zocht dit weekend verkoeling op in de zee

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.