Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rotterdamse horeca kan in de weekenden tóch een uurtje langer open blijven

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
Rotterdamse horeca kan in de weekenden tóch een uurtje langer open blijven
Er ontstond enige discussie na de uitlatingen van burgemeester Aboutaleb omtrent de nieuwe sluitingstijden voor de Rotterdamse horeca. Hij hield een pleidooi om deze verruiming niet te laten gelden voor de Oude Haven omdat hier veel overlast is. Toch is besloten dat de horeca in Rotterdam tot drie uur ’s nachts open mag blijven, ook in de Oude Haven. Dit meldt RTV Rijnmond.

De gemeente heeft als doel om het Rotterdamse nachtleven een stimulans te geven. Wethouder Simons had hiervoor een horecaplan gemaakt. Daarin stond dat er meer ruimte moet komen voor nieuwe (nacht)horeca. Daarnaast wordt naar alle waarschijnlijkheid de vergroting van de terrassen permanent. Tijdens de coronapandemie is deze tijdelijke maatregel ingevoerd. Nu wordt deze mogelijk een vaste maatregel. De meest opvallende regel is dat de horeca een uur langer open kan blijven in de weekenden.

Overlast

Buurtbewoners zien de nieuwe plannen niet zitten. Zij vrezen voor meer overlast. Ook in de politiek klinken tegengeluiden: de ChristenUnie geeft aan dat er volgens hen te weinig aandacht wordt besteed aan de problemen die de bewoners aangeven. De fractievoorzitter Tjalling Vonk vindt dat de mensen moeten worden beschermd en dat wijkraden een belangrijkere rol moeten gaan spelen.

De partijen uit de gemeenteraad geven aan dat zij meedenken met de omwonenden. Toch vinden zij ook dat er meer horeca moet komen. Volgens VVD-raadslid Dieke van Groningen geeft aan dat zij meeleeft met de omwonenden, maar vindt ook dat mensen een klein beetje moeten inleveren. “We wonen in een wereldstad en daar hoort wat overlast bij”, zegt Van Groningen.

Kritiek op horecaplan

Niet iedere partij is blij met de voorstellen voor de horeca. Zo geeft de Partij van de Dieren aan dat zij het horecaplan niet goed uitgewerkt vinden. Een raadslid van de PvdA vindt dat er in het plan te weinig rekening is gehouden met de minderheidsgroepen in Rotterdam. Daarom stelt zij ook vragen bij het effect van het horecaplan.

50Plus wil dat de terrasuitbreiding stopt en niet weer terugkomt. “De stad is dan niet meer in balans. Hoe moet het dan met wonen in de stad? We moeten niet nog meer op Amsterdam gaan lijken.”

De Oude Haven

Ondanks het pleidooi van burgemeester Aboutaleb gaan de nieuwe maatregelen ook voor de horeca in de Oude Haven gelden. In de Oude Haven wordt al langere tijd geklaagd over geluidsoverlast. Een bewoner geeft aan dat hij in de weekenden geen oog dicht kan doen doordat er teveel lawaai is.

Aboutaleb verklaart de geluidsoverlast door de gebouwen in de Oude Haven. Die werken als een soort klankkast waardoor geluiden worden versterkt. Hij voegt toe dat de meeste mensen hier in sociale woningen zitten, wat verhuizen lastig maakt. Wel wordt nu gemeten wat de precieze geluidsoverlast is met een geluidmeetsysteem van de DCMR. Wanneer er teveel overlast wordt veroorzaakt kan er worden ingegrepen.

Zwarte lijst

Leefbaar Rotterdam wil net zoals een aantal andere steden weer een zwarte lijst voor raddraaiers invoeren. Dan kunnen mensen uit de horeca worden geweerd die zich misdragen. In de raad zijn niet alle partijen het eens met de invoering van een zwarte lijst. Die gebruiken als argument dat horecapersoneel het al erg druk heeft en dat zij geen tijd hebben om dit te handhaven. Sommige partijen vrezen dat de horecaondernemers het heft in eigen handen gaan nemen en eigen rechter spelen.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

05 juni '23 (10:23)

Populaire grand café in Eibergen zoekt nieuwe eigenaar

Paul en Maike klein Goldewijk spelen open kaart. Zij zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor hun populaire grand café De Klok. Inmiddels zijn ze bijna 50 jaar en willen voorkomen dat ze ‘de stokoude ondernemers worden die niet meegaan met de tijd’. Daarmee zou het café geen recht worden gedaan en dus zet het echtpaar hun bekende café aan de Grotestraat in Eibergen, meldt het Tubantia.

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.