Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rotterdamse horeca kan in de weekenden tóch een uurtje langer open blijven

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Rotterdamse horeca kan in de weekenden tóch een uurtje langer open blijven
Er ontstond enige discussie na de uitlatingen van burgemeester Aboutaleb omtrent de nieuwe sluitingstijden voor de Rotterdamse horeca. Hij hield een pleidooi om deze verruiming niet te laten gelden voor de Oude Haven omdat hier veel overlast is. Toch is besloten dat de horeca in Rotterdam tot drie uur ’s nachts open mag blijven, ook in de Oude Haven. Dit meldt RTV Rijnmond.

De gemeente heeft als doel om het Rotterdamse nachtleven een stimulans te geven. Wethouder Simons had hiervoor een horecaplan gemaakt. Daarin stond dat er meer ruimte moet komen voor nieuwe (nacht)horeca. Daarnaast wordt naar alle waarschijnlijkheid de vergroting van de terrassen permanent. Tijdens de coronapandemie is deze tijdelijke maatregel ingevoerd. Nu wordt deze mogelijk een vaste maatregel. De meest opvallende regel is dat de horeca een uur langer open kan blijven in de weekenden.

Overlast

Buurtbewoners zien de nieuwe plannen niet zitten. Zij vrezen voor meer overlast. Ook in de politiek klinken tegengeluiden: de ChristenUnie geeft aan dat er volgens hen te weinig aandacht wordt besteed aan de problemen die de bewoners aangeven. De fractievoorzitter Tjalling Vonk vindt dat de mensen moeten worden beschermd en dat wijkraden een belangrijkere rol moeten gaan spelen.

De partijen uit de gemeenteraad geven aan dat zij meedenken met de omwonenden. Toch vinden zij ook dat er meer horeca moet komen. Volgens VVD-raadslid Dieke van Groningen geeft aan dat zij meeleeft met de omwonenden, maar vindt ook dat mensen een klein beetje moeten inleveren. “We wonen in een wereldstad en daar hoort wat overlast bij”, zegt Van Groningen.

Kritiek op horecaplan

Niet iedere partij is blij met de voorstellen voor de horeca. Zo geeft de Partij van de Dieren aan dat zij het horecaplan niet goed uitgewerkt vinden. Een raadslid van de PvdA vindt dat er in het plan te weinig rekening is gehouden met de minderheidsgroepen in Rotterdam. Daarom stelt zij ook vragen bij het effect van het horecaplan.

50Plus wil dat de terrasuitbreiding stopt en niet weer terugkomt. “De stad is dan niet meer in balans. Hoe moet het dan met wonen in de stad? We moeten niet nog meer op Amsterdam gaan lijken.”

De Oude Haven

Ondanks het pleidooi van burgemeester Aboutaleb gaan de nieuwe maatregelen ook voor de horeca in de Oude Haven gelden. In de Oude Haven wordt al langere tijd geklaagd over geluidsoverlast. Een bewoner geeft aan dat hij in de weekenden geen oog dicht kan doen doordat er teveel lawaai is.

Aboutaleb verklaart de geluidsoverlast door de gebouwen in de Oude Haven. Die werken als een soort klankkast waardoor geluiden worden versterkt. Hij voegt toe dat de meeste mensen hier in sociale woningen zitten, wat verhuizen lastig maakt. Wel wordt nu gemeten wat de precieze geluidsoverlast is met een geluidmeetsysteem van de DCMR. Wanneer er teveel overlast wordt veroorzaakt kan er worden ingegrepen.

Zwarte lijst

Leefbaar Rotterdam wil net zoals een aantal andere steden weer een zwarte lijst voor raddraaiers invoeren. Dan kunnen mensen uit de horeca worden geweerd die zich misdragen. In de raad zijn niet alle partijen het eens met de invoering van een zwarte lijst. Die gebruiken als argument dat horecapersoneel het al erg druk heeft en dat zij geen tijd hebben om dit te handhaven. Sommige partijen vrezen dat de horecaondernemers het heft in eigen handen gaan nemen en eigen rechter spelen.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.