Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meerderheid Kamer wil toch verbod op waterpijp

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Meerderheid Kamer wil toch verbod op waterpijp
Na veel discussie en dwarsligging van D66 wilde de Kamer in eerste instantie geen verbod invoeren op de waterpijp in de Nederlandse horeca. Nu wil een meerderheid van de Kamer tóch een verbod. “Als dit verbod doorgaat, kan ik de tent wel sluiten”, zegt Kutaiba Alkteit van waterpijpcafé Dandana. Dit meldt RTL Nieuws.

Het RIVM heeft vastgesteld dat het roken van een waterpijp slecht is voor de gezondheid. Zo komen er veel schadelijk stoffen, zoals nicotine, teer en koolmonoxide, vrij tijdens het roken. Daarom liggen de shishalounges – cafés waar je waterpijp kunt roken – onder vuur vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt.

Al jaren twijfel

Het kabinet twijfelt al jaren over het aan banden leggen van het roken van waterpijpen in cafés en restaurants. De D66 is het volgens ingewijden niet eens met het verbod en daarom is er de afgelopen tijd discussie over dit onderwerp ontstaan. De verwachting is dat er ook vandaag geen woord gerept wordt over de waterpijp in de langverwachte rookplannen van staatssecretaris Van Ooijen (ChristenUnie).

Kamermeerderheid voor rookverbod

In de Kamer is een meerderheid voor een rookverbod. Ze dringt nu aan op een verbod op de waterpijp. Zo stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink: “Ik ben zeer teleurgesteld in de staatssecretaris. Wij weten dat het roken van de waterpijp – met of zonder tabak – slecht is voor de gezondheid. Ook zet het aan tot roken. Daarom zijn we voor een verbod op de waterpijp”.

Ook de VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA en de PvdD steunen het verbod op de waterpijp. Met elkaar hebben zij 77 zetels, wat een meerderheid in de Kamer betekent. “Er zitten meer dan 70 verschillende stoffen in de waterpijp die kanker veroorzaken”, zegt VVD-lid Rudmer Heerema. “We willen naar een rookvrije generatie. Er is echt een rol voor de overheid die kan bijdragen aan een gezonde generatie”.

“Om de waterpijp uit te zonderen van een rookvrije generatie is echt zwak”, voegt Mohammed Mohandis van de PvdA toe. “Het kabinet pretendeert te werken aan een rookvrije generatie. Wij zullen met een voorstel komen om alsnog de waterpijp te weren uit de horeca”.

Gevolgen voor horecaondernemers

Een verbod heeft grote gevolgen voor horecaondernemers. Een voorbeeld is Kutaiba Alkteit uit Den Haag. Hij is eigenaar van shishalounge Dandana. Deze zaak kan hij wel sluiten als er een verbod op de waterpijp komt. “Er komen in het weekend enkele tientallen klanten. Ik verkoop meer eten en drinken, maar mijn klanten komen echt om een waterpijp te roken”.

Het kost 15 euro om een waterpijp te gebruiken. Men kan kiezen tussen allerlei verschillende smaken. Volgens Alkteit word je er erg rustig van en is het heel gezellig. “Voor sommige culturen is het een traditie”, merkt Alkteit op. “Alles is ongezond; bier, roken, rood vlees. En een waterpijp is veel minder ongezond dan roken. Je blaast alles uit. En je doet het ook veel minder vaak. Hooguit één keer per dag”.

Rookhokken in horeca al verboden sinds 2020

In de horeca is het al sinds 2020 niet meer toegestaan om mensen binnen te laten roken. Er geldt momenteel een uitzondering voor het roken van een waterpijp. Zolang er geen tabak in de waterpijpen zit is het toegestaan.

Uit een schatting van het Trimbos Instituut is gebleken dat de meeste waterpijprokers maar een paar keer per jaar de waterpijp gebruiken. Het komt neer op een ruime 5 procent van alle Nederlanders van boven de 18 jaar oud. Jongeren en jongvolwassenen roken het vaakst en het meer jongens dan meisjes.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.