Horeca voelt oranjegekte toenemen: ‘We zaten helemaal vol’

De oranjegekte had wat moeite met opstarten in Nederland, maar het lijkt erop dat dit toch meer van de grond komt. Zeker in verband met de aankomende wedstrijd van het Nederlands elftal vandaag. Dit meldt de Ondernemer.

 

De oranje versiering wordt weer uit de kast getrokken. Zo ook in de kroeg van Tom Mulder, It Houtsje in Heerenveen. Daar voelt men de stemming. Dit is een groot contrast met vorige week. Volgens Mulder leefde het WK daar helemaal niet. “Tot we hoorden dat keeper Andries Noppert meedeed. We zaten maandagavond vol. Ongelooflijk”.

Nederland – Ecuador

Ook vandaag verwacht Mulder een volle kroeg. Als voorzorgsmaatregel voor de drukte opent hij ook de bovenverdieping, waar een groot tv-scherm hangt. “Ik denk dat er een paar honderd mensen komen. Het tijdstip dat Nederland speelt is gunstig, rond borreltijd.” Mulder is al helemaal klaar voor de drukte, zijn voorraad bitterballen, bier en wijn zijn groot genoeg om het weekend door te komen.

Extra omzet zeer welkom

In eerste instantie was Mulder enigszins sceptisch over het WK in Qatar, maar heeft zijn mening ondertussen bijgedraaid. “Het heeft een goed effect op de omzet en na alle crises die de horeca mee heeft gemaakt mag dit ook wel”. Hij hoopt daarom ook dat het Nederlands elftal een goed WK gaat hebben. “En wie weet hangen we de oranjeversieringen dan nog wel op”.

Niet alleen het café van Mulder ziet een positief effect op de omzet. Ook café Middeloo in Driehuis staat al klaar om de oranje slingers op te hangen. Het café is echter geen sportcafé en heeft voor het laatst een WK-duel uitgezonden in 2010. Maar de kroeg moet wel, omdat het WK begint te leven onder zijn gasten, merkt mede-eigenaar Bart Gerrits op.

Drukte wordt bepaald door prestaties Nederlands elftal

Voorzitter Robèr Willemsen van de Koninklijke Horecan Nederland (KHN) ziet dat de oranjekoorts laat op gang is gekomen. Hij voorspelt wel dat deze zal toenemen naarmate het elftal verder komt in de kampioenschappen. Of er veel meer horeca-eigenaren zijn die aan de drukte door het WK toegeven durft hij niet te zeggen. Willemsen denkt dat alle zaken hun eigen afwegingen maken daarin. Zijn eigen zaken zaten afgelopen maandag ‘goed vol’ en hij hoopt dat dit de komende wedstrijden ook het geval zal zijn.

Door: Nationale Horecagids