Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ABN AMRO verwacht dat steeds meer mensen in de horeca gaan werken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
ABN AMRO verwacht dat steeds meer mensen in de horeca gaan werken
De ergste tekorten aan horecapersoneel zijn binnenkort waarschijnlijk voorbij. Nu moeten ondernemers met een restaurant of café soms noodgedwongen terrassen afsluiten omdat er te weinig werknemers zijn, maar volgens onderzoekers van ABN AMRO gaan steeds meer mensen aan de slag in de horeca.

Gegevens over loonbetalingen bij horecaondernemingen laten zien dat de laatste tijd meer mensen beginnen met een baan in de horeca dan dat er werknemers vertrekken, schrijven onderzoekers van ABN AMRO. In maart was sprake van de grootste instroom sinds het begin van 2018. Dit wijst volgens ABN AMRO-econoom Nora Neuteboom op een kantelpunt. Dat valt samen met het afbouwen van typische ‘coronabanen’ voor jongeren bij de GGD, zoals het afnemen van PCR-tests, en een verhoging van de cao-lonen in de horeca. Daarnaast is de coronasteun voor bedrijven verdwenen, wat naar verwachting tot meer faillissementen zal leiden. Personeel van die omgevallen bedrijven kan elders weer aan de slag.

Werknemers vertrokken

Toch blijft het voor horecabazen nu nog behelpen, erkent Neuteboom. Tijdens de lockdowns vertrokken veel werknemers van cafés en restaurants en ze keerden tijdens heropeningen niet meer allemaal terug. Er werken nog altijd minder mensen in de sector dan in maart 2020, toen de coronacrisis in Nederland in volle omvang begon. Zelfs vergeleken met de zomer van 2020, toen de lockdownmaatregelen wat minder strikt waren, zijn er minder werkenden in de horeca.

Prijsstijging

"Je ziet ook dat de horeca slimmer inspeelt op die tekorten, bijvoorbeeld door QR-codes te gebruiken voor bestellingen waardoor je minder mensen nodig hebt", ziet Neuteboom. Daarbij speelt mee dat voor schaars personeel meer betaald moet worden en andere kosten ook hard stijgen, waardoor de ruimte voor hogere lonen beperkt is. "Door de oorlog in Oekraïne zie je dat graan duurder wordt, maar ook bijvoorbeeld mosterd en wc-papier. Dat vreet aan de marges. En de prijzen kun je niet eindeloos verhogen, want als bitterballen bij de ene bar 5 euro kosten en bij de andere bar 10 euro, kies je voor de eerste."

Veel keuze

Dat de horeca kampt met tekorten wordt versterkt doordat bijvoorbeeld de cultuur-, entertainment- en reissectoren gelijktijdig op zoek moeten naar jongeren en werkstudenten, zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van uitkeringsinstantie UWV. "Doordat ze allemaal op slot gingen en op hetzelfde moment open zijn gegaan, heeft iedereen op hetzelfde moment personeel nodig", zegt hij. "Er is zoveel keuze, als werkgever doe je er goed aan je oor te luisteren te leggen bij de sollicitant."

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.