Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duizenden ondernemers vragen banksteun, vooral horeca en retail

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlandse banken hebben inmiddels duizenden steunverzoeken van noodlijdende ondernemers ontvangen wegens de coronacrisis. Meerdere banken zegden bijna twee weken geleden toe ondernemers zes maanden uitstel te geven voor het aflossen van lopende leningen. Ook verschaffen enkele banken overbruggingskredieten waarbij de overheid borg staat onder de verruimde BMKB-regeling. Vooral retail- en horecaondernemingen kloppen aan voor hulp, geven meerdere banken te kennen.

ABN Amro geeft zo'n 57.000 zakelijke klanten uitstel in het aflossen van leningen en rentebetalingen, laat die bank weten. Om meer handen vrij te hebben voor de meest nijpende gevallen kiest ABN Amro ervoor dat automatisch te doen, waarbij ondernemers tot deze dinsdag kunnen aangeven dat zij géén uitstel van betaling hoeven, aldus een woordvoerder. ABN Amro kreeg sinds de verruiming van de BMKB-regeling ongeveer 2000 aanvragen voor overbruggingskredieten. "Die komen vooral van ondernemingen in retail, horeca en transport en logistiek", meldt de bank.

ING geeft aan dat eind vorige week al 10 procent van de klanten in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zich had gemeld voor uitstel van aflossingsbetalingen. "Wij krijgen van onze klanten veel vragen over zakelijk krediet, zowel over de mogelijkheden tot uitstel als over de BMKB-regeling", aldus een woordvoerder. "Het zijn vooral zzp'ers en de ondernemers met minder dan 10 werknemers die veel aankloppen. Zij zijn meestal actief in sectoren die afhankelijk zijn van consumentenuitgaven zoals horeca, retail, evenementen, en ook de kweek." Grote zakelijke klanten, die een lening van 2,5 miljoen euro of meer hebben lopen, zijn door ING zelf benaderd.

Triodos meldt dat er inmiddels aan 300 zakelijke klanten uitstel is verleend. De interesse voor de BMKB-regeling onder Triodos-klanten wordt nog geïnventariseerd, maar zeker dertig hebben al aangegeven zo'n overbruggingskrediet nodig te hebben. De meerderheid van de zakelijke klanten die een beroep doen op de steunregelingen is actief in de sectoren horeca, recreatie, kunst en cultuur, laat een woordvoerder weten.

Inmiddels heeft Volksbank ongeveer 500 verzoeken in ontvangst genomen en behandeld, zegt een woordvoerder. "Dat is zo'n 80 procent van onze klanten met een hulpvraag." De Volksbank is nog intern aan het onderzoeken of er een borgstellingsregeling kan worden ingesteld.

Rabobank kon nog niet direct reageren op vragen over de toeloop op steunregelingen voor ondernemers.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.