Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bekend Harderwijks horecaduo stopt na succesvolle jaren met hun restaurant: ‘Dit is het moment’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bekend Harderwijks horecaduo stopt na succesvolle jaren met hun restaurant: ‘Dit is het moment’
Er komt een eind aan het verhaal van horecaduo Wim en Tina Zwaart. Hun restaurant Ratatouille in Harderwijk wordt overgenomen door de huidige kok van het restaurant, Gerwin Dooijeweerd. “We gooien de winkel dicht en gaan druiven plukken”, zijn de woorden van Wim aan de Stentor. 

Hij is ‘De godfather van de Harderwijkse horeca’ zoals Tina Zwaart de meesterkok liefkozend omschrijft. En met recht, want bij bijna elke horecaonderneming kleven sporen van het horecaduo.

Leerhuis

“Misschien wel honderd”, zegt Tina over het aantal leerling-koks dat het restaurant in zijn bestaan heeft klaargestoomd. Er staan in de keukens in Harderwijk erg veel chefs die zijn opgeleid door Wim.

Zelf weten ze een Michelinster binnen te slepen met hun oude restaurant Olivio. Het is de eerste die Harderwijk kent. Een unieke prestatie die het stadje in het westen van Gelderland op de culinaire kaart zet.

Grote boze overheid

Het duo stopt ermee omdat zij niet meer konden doen waar zij zin in hadden. Het ondernemen, en zelf de dienst uitmaken was passé. "Ik dacht dat alles maakbaar was, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat je helemaal niks mag en kan. Dat vond ik heel heftig".

Tijdens corona ontkiemde de gedachte om een rustiger leven te leiden verder en verder. Het werk is fysiek inspannend en eist zijn tol. Dat speelt ook mee volgens Wim. Daarnaast zijn er tijdens corona twee goede collega's 'zomaar omvallen', wat misschien wel het laatste zetje in de richting van de uitgang is geweest.

Voortzetting

Het is nog niet helemaal afgelopen. De Culiwinkel blijft bestaan en blijft het koppel proeverijen organiseren. “Misschien nog eens koken voor een tafeltje van tien”, zegt Wim. Ook restaurant Ratatouille heeft een toekomst; deze wordt overgenomen door de huidige kok van het restaurant, Gerwin Dooijeweerd, en zijn vriendin Cindy, die eveneens al werkzaam is in het restaurant.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.