Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant in Woerden kampt met personeelstekort en wordt daarom bezorgrestaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Restaurant in Woerden kampt met personeelstekort en wordt daarom bezorgrestaurant
Eén van de welbekende problemen waar de horecasector op dit moment mee kampt is het personeelstekort. Dit wordt bijna overal in de sector gevoeld. Zo ook bij Junior Brandenburg, eigenaar van restaurant El Rey in Woerden. Hij is vastbesloten om de handdoek niet in de ring te gooien. Daarom veranderde hij zijn concept om in te spelen op deze ontwikkeling, meldt de Ondernemer.

Hij heeft alle stoelen en tafels uit het restaurant gehaald. Trots vertelt hij aan de Ondernemer dat het restaurant vanaf 12 maart alleen nog maar maaltijden bezorgd. De ondernemer blijft hierdoor wel doen wat hij wil, mensen blij maken met eten, maar kan ook zijn energiekosten naar beneden brengen en heeft hij ook nog eens minder personeel nodig.

Junior vertelt dat hij het niet jammer vindt dat het restaurant haar deuren sluit. Hij voegt daar wel aan toe dat het geen beslissing was die hij in één nacht heeft gemaakt. “El Rey is toch wel m’n kindje”, vertelt Brandenburg over zijn restaurant.

6.000 euro energiekosten

Het besef bij Junior dat er iets moest veranderen kwam in september. De aanleiding was de energierekening, die verhoogd werd naar 6.000 euro per maand. Daarnaast had hij de zaak minder vaak open als gevolg van het personeelstekort.

Nu het restaurant zich gaat richten op bezorging, is El Rey ook weer vaker geopend: vanaf volgende week gaat Junior zes dagen per week bezorgen. Volgens cijfers is hij niet de enige die deze stap maakt: de horecaondernemers in Woerden gaan zich steeds vaker richten op catering en bezorging. Waar er vorig jaar 46 bedrijven zijn die catering leveren, zijn dat er dit jaar al 62. Zo neemt het aantal nieuwe bezorgrestaurants in Woerden toe met meer dan 40 procent, terwijl het landelijk gemiddelde op 26 procent ligt.

Dark Kitchen

Om de doelen van Brandenburg te realiseren gaat hij verhuizen naar een nieuw pand op Middelland. Daar gaat hij koken vanuit een Dark Kitchen, die speciaal is ingericht op bezorging. Daardoor gaat de ondernemer drie keer zo weinig personeel nodig hebben dan een ‘normaal’ restaurant. Normaal gesproken gaat hij vaak langs een tafel moet gaan, nu kan hij simpelweg de telefoon opnemen en de bestelling bezorgen.

Naast personeelskosten bespaart de restauranteigenaar ook op energiekosten. Hij geeft aan dat hij uitgaat van een halvering van de energierekening. “Een restaurant moet je lekker warm maken voor je gasten, dat hoeft straks niet meer.”

Minder klantencontact

Tijdens de coronapandemie merkte Brandenburg dat bezorging een goedwerkend concept is. Veel mensen konden tijdens de pandemie niet naar buiten maar wilden wel lekker eten thuis. Zo ging bezorging in die periode ‘als een tierelier’. Hij denkt dat eten bestellen een blijvertje is.

Junior geeft wel aan dat hij het contact met zijn gasten mist. Doordat die niet meer bij hem langskomen ziet hij de gasten ook minder vaak. Toch heeft hij ook daar wat op verzonnen: regelmatig stapt de eigenaar van het restaurant op de fiets om maaltijden te bezorgen. “Mensen reageren vaak positief verrast dat ik het ben die aanbelt. Dat is natuurlijk leuk om te horen.” Zo kan hij toch op een enthousiaste en leuke manier het eten bij zijn klanten brengen. “Het enige nadeel is dat ik niet kan vragen hoe het heeft gesmaakt.” Maar die feedback kan hij ook terugzien in de recensies.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.