Arbeidsexperts geven aan dat de huidige personeelstekorten in Nederland heel extreem zijn. Hoogleraar sociale zekerheid en economie Daniël van Vuuren spreekt zelfs over een ‘opzienbarend’ tekort. Dit meldt De Ondernemer.

Krapte op de arbeidsmarkt komt vaker voor in tijden van een sterkte economie zoals de afgelopen periode. Volgens Van Vuuren zijn er verscheidene redenen voor. Allereerst gingen meerdere sectoren tegelijk open nadat de coronamaatregelen werden opgeheven. Zij hadden op hetzelfde moment weer mensen nodig. Daarnaast is er veel behoefte aan arbeidskrachten, omdat de economie weer op een hoog niveau is en mensen weer geld durven uit te geven.

Vergrijzing

Van Vuuren verwacht dat een deel van het tekort vanzelf weer over zal gaan zodra de economie weer krimpt, bijvoorbeeld door lockdowns in China of de oorlog in Oekraïne. Toch is er een kanttekening bij te plaatsen volgens de hoogleraar. Er zijn namelijk relatief veel mensen de laatste tijd met pensioen gegaan, waardoor er structureel minder arbeidskrachten beschikbaar zijn om de open plekken op te vullen. Van Vuuren denkt dat dit probleem op termijn voor een deel kan worden opgelost door robots in te zetten.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer