Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Celstraf voor Hassan N. voor plaatsen nepbom Joods restaurant HaCarmel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De 46-jarige Hassan N. is woensdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens het plaatsen van een nep-explosief bij het Joodse restaurant HaCarmel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank achtte bewezen dat N. de nepbom, een witte doos met daarin onder andere elektriciteitsdraden, op 14 januari in het portiek van het Amsterdamse restaurant heeft geplaatst. De vingerafdrukken van N. waren op de doos aangetroffen, evenals zijn DNA op de elektriciteitsdraden. Ook komen zijn persoonskenmerken overeen met de persoon die op camerabeelden is vastgelegd. De straf is ook voor het versturen een antisemitische dreigbrief aan een buurtbewoonster in januari 2019. Het bewijs dat N. de brief heeft verstuurd, blijkt volgens de rechtbank uit handschriftonderzoek en het aantreffen van DNA op de envelop. N. had alle feiten ontkend.

Grote impact

De rechtbank sprak van een grote impact op de restauranteigenaren, omwonenden en de hele Joodse gemeenschap. De rechtbank woog mee dat N. in 2014 is veroordeeld voor een antisemitisch feit en dat hij zich in een afgeluisterd telefoongesprek met zijn zus antisemitisch uit heeft gelaten. Daarnaast wist hij dat het restaurant al eerder doelwit was geweest van aanvallen. De rechtbank noemde het handelen van N. "schokkend en onaanvaardbaar".

Schadevergoeding

N. moet aan de drie eigenaren - vader en twee zonen - ieder duizend euro schadevergoeding betalen. Hun advocaat merkte tijdens de zitting op dat de nepbom het zevende antisemitische incident rond het restaurant in 2,5 jaar was. Vorige week diende bij de Amsterdamse rechtbank nog een (niet-inhoudelijke) zitting tegen een 31-jarige verdachte van brandstichting en vernieling bij het restaurant in mei. Deze man is in 2017 voor soortgelijke feiten veroordeeld. Zijn zaak wordt 17 november inhoudelijk behandeld.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.