Heinde & Ver bekroond tot eerste Fairtrade Restaurant van Nederland
GOUDA - Op vrijdagmiddag 4 november overhandigde Hajé de Jager, sectorvoorzitter Restaurants van Koninklijke Horeca Nederland, de titel Fairtrade restaurant aan Jeroen Hakker, eigenaar van restaurant Heinde & Ver uit Gouda. Daarmee is Heinde & Ver het eerste Fairtrade restaurant van Nederland.
De titel geeft aan dat Heinde & Ver bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. De titel is een initiatief van de Fairtrade Gemeente campagne en wordt ondersteunt door Koninklijke Horeca Nederland. Het doel van Fairtrade Restaurants is om meer restaurants te enthousiasmeren om zich in te zetten voor duurzame ontwikkeling van boeren en producenten in ontwikkelingslanden.
Restaurant Heinde & Ver uit Gouda is de titel van het eerste Fairtrade Restaurant waardig. Op de kaart zien de gasten een grote keuze aan fairtrade dranken, van koffie tot bier, en duurzame gerechten vermeld. De kok gebruikt meerdere fairtrade producten zoals rijst, kokosmelk en zoetwaren. Heinde & Ver werkte ook mee om Gouda een Fairtrade Gemeente te maken.
In mei organiseerde ze een Fairtrade Ontbijt voor Goudse inwoners en ondernemers en op 4 november verzorgde ze de catering bij de gemeente. Gouda werd op die dag namelijk officieel een Fairtrade Gemeente.
Fairtrade restaurant
In Nederland zijn er meer restaurants die veel aandacht besteden aan Fairtrade. Vanaf vandaag kunnen ook zij een Fairtrade restaurant worden. Restaurants komen in aanmerking voor de titel Fairtrade Restaurant als zij structureel fairtrade producten verkopen en promoten.
Fairtrade restaurants moeten voldoen aan vier criteria. Restaurants moeten Fairtrade producten gebruiken, hierover communiceren en acties organiseert om fairtrade onder de aandacht te brengen. Bovendien dienen restaurants zich nog extra in te spannen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bijvoorbeeld door te werken met biologische producten, duurzame vis te serveren of groene stroom af te nemen.
Zelf regristeren
Restaurants die net als Heinde & Ver een Fairtrade restaurant willen worden kunnen zich hier registreren.
Hajé de Jager van Koninklijke Horeca Nederland: "Duurzaam ondernemen wordt van steeds groter belang voor horecaondernemers. Met dit label wordt duidelijk gecommuniceerd naar de gasten dat ook de horeca steeds duurzamer gaat werken. Het is goed te zien dat restaurateurs die daar al volop mee bezig zijn nu beloond worden via het label Fairtrade restaurants. Restaurant Heinde en Ver is de eerste die het label ontvangt, maar er zullen nog veel restaurants volgen."
© Nationale Horecagids