Nationale Horecagids

NHG NH Hoteles

 NH Hoteles logo

Het Spaanse concern NH Hoteles (Navarra Hoteles) beheert een internationale keten van ruim 400 hotels, waaronder het bekende Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Het bedrijf heeft haar hoofdkwartier in Madrid en is genoteerd aan de beurs van Madrid. NH Hoteles maakt deel uit van de Spaanse aandelenindex IBEX-35.

NH Hotels was in 2006 de op zes na grootste hotelketen van Europa. Het was de op twee na grootste zakenhotelketen van het continent en de op drie na grootste stedelijke hotelketen van het continent.

Het bedrijf is ook sterk in Latijns-Amerika en Afrika. NH Hoteles is sinds 2000 snel gegroeid door een aantal overnames. Het had in 2007 een omzet van 1,4 miljard euro, 38 procent meer dan het jaar daarvoor, en de behaalde winst in 2007 was 77,4 miljoen, 24 procent meer dan het jaar ervoor. In 2007 werden twee Italiaanse hotelketens aangekocht, Jolly Hotels en Framon.

NH Hoteles begon in 1978 met één hotel, het Ciudad de Pamplona in Pamplona, geopend door de 29-jarige ondernemer Antonio Catalán Díaz. Catalán verkocht zijn aandeel in het bedrijf voor 70 miljoen euro in 1997 en begon een nieuwe hotelketen, AC Hotels.

In Nederland fuseerde NH Hoteles in 2000 met de Krasnapolsky-hotelketen voor een bedrag van 728 miljoen euro. Hierbij kwamen, naast het Hotel Krasnapolsky, ook de Golden Tulip-hotels en een aantal andere Amsterdamse hotels (waaronder het Barbizon Palace, Doelen Hotel, Schiller Hotel en Caransa Hotel) in handen van NH Hoteles.

Golden Tulip werd in 2002 weer afgestoten. In totaal beheert het bedrijf in Amsterdam 12 hotels in het centrum en één hotel bij Schiphol. Daarnaast heeft NH Hoteles zo'n 20 andere hotels in Nederland. In België beheert het bedrijf een reeks hotels in Brussel, Gent en Brugge.

NH Hoteles en de Spaanse keten Hesperia Hotels tekenden in september 2009 een fusieovereenkomst, waardoor het aantal hotels van NH Hoteles stijgt naar zo'n 400. Hesperia beschikt over 51 hotels. Mogelijk worden deze in de toekomst gerebrand naar NH.

NHG Hotel Informatie

NHG Nieuwsoverzicht Hotel