Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer pin dan contant over vier jaar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Banken en ondernemers zetten samenwerking voortBrancheorganisaties en banken willen ervoor zorgen dat er over vier jaar meer pinbetalingen plaatsvinden dan contante betalingen. Pinnen is veiliger en efficiënter in het gebruik dan contant geld.

Woensdag 3 september zijn deze afspraken in aanwezigheid van minister Dijsselbloem vastgelegd in de verlenging van het Convenant Betalingsverkeer. Ook het laag houden van de kosten en het voorkomen van pinstoringen is hierbij een doelstelling. KHN ziet de samenwerking als een belangrijke stimulans in de efficiency en veiligheid van het betalingsverkeer voor de komende jaren.

Inzet op meer pinbetalingen en minder storingen
De komende jaren worden nieuwe actieplannen opgezet voor een nog veiliger, efficiënter en gemakkelijker toonbankbetalingsverkeer. Zo willen ondernemers en banken er voor zorgen dat klanten nog minder last krijgen van pinstoringen en moeten de kosten voor het betalingsverkeer laag blijven. Het streven is bovendien dat er in 2019 meer pinbetalingen worden gedaan dan contante betalingen. Op dit moment wordt 62 procent van de omzet gepind, maar zijn zes op de tien transacties nog contant. Concreet doel hierbij is dan ook om de huidige verhouding (60 procent contant/40 procent pin) om te draaien naar 40 procent contant/60 procent pin.
                                
KHN blij met bereikte resultaten
KHN-directeur Lodewijk van der Grinten: “Het is goed om te zien dat het pinnen ook in de horeca de laatste jaren echt een vlucht heeft genomen. Vorig jaar is het aantal pintransacties in de horeca gestegen tot 190 miljoen transacties per jaar, wat neerkomt op 33 % van de omzet in de horeca. Met name dankzij mobiele betaalterminals, betaalbaar dataverkeer en lage kosten voor betalingsverkeer. Contactloos betalen gaat volgens mij in de nabije toekomst voornamelijk een versnelling veroorzaken in de fastservice en bij de drankverstrekkers. Door de verlenging van het Convenant Betalingsverkeer, is er een goede samenwerking met de partijen om daarvoor de optimale randvoorwaarden te creëren. KHN is dan ook blij met de bereikte doelstellingen in het Convenant!”

Historisch akkoord
Op 17 november 2005 gingen ondernemers en banken een unieke samenwerking aan.
Via het Convenant Betalingsverkeer maakten zij afspraken over een efficiënt, veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Alle ondernemers die pinbetalingen accepteren, kregen hierdoor met terugwerkende kracht vanaf januari 2005 een korting van één eurocent per pinbetaling. Daarnaast stortten banken 10 miljoen euro in een subsidiefonds, bedoeld voor projecten die de veiligheid en efficiency van het betalingsverkeer vergroten. Het convenant, ondertekend door banken, horeca, winkeliers en de benzinebranche, maakte een einde aan een langdurig conflict over de kosten van pinnen aan de toonbank. Daarnaast had het als doel te komen tot verdere vergroting van de efficiency en de veiligheid van het betalingsverkeer.

Actualisering convenant
Het convenant uit 2005 is in 2009 voor de eerste keer verlengd met een set aanvullende afspraken over met name het Europese betalingsverkeer via een Nadere Overeenkomst I. Deze afspraken hebben resultaat gehad; de afgelopen 5 jaar is het aantal pintransacties met een miljard toegenomen naar 2,7 miljard per jaar. Er zijn minder contante geldopnames en in de periode 2009-2012 zijn de gemiddelde kosten van een pinbetaling is gelijk gebleven (€ 0,21). Ook in de horeca is een gemiddelde pinbetaling inmiddels goedkoper dan een contante betaling. Een aantal van de afspraken liep echter af op 1 januari 2014 en er waren afspraken voor onbepaalde tijd die sommige partijen wensten af te bouwen. Daarom is nu de  Nadere Overeenkomst II ondertekend, waarmee de samenwerking tussen brancheorganisaties en banken wordt voortgezet tot 1 januari 2019

© Nationale Horecagids

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."