Hotels stappen steeds vaker af van hotelmini's
Niet alleen de verzorgingsproducten worden in de ban gedaan. De bekende mini’s van het ontbijtbuffet moeten er op den duur ook aan geloven. Kleine pakjes hagelslag, boter. Volgens de Europese Commissie volstrekt overbodig. Als we in deze trend doorgaan groeit de plasticstapel in de EU de komende zeven jaar nog met bijna de helft. Daar willen een aantal hotels niet aan meedoen. Sommige eco-hotels zoals Wood en Boutique Hotel De Vier Patriciërs in Middelburg hebben al de stap gemaakt en hebben geen wegwerpverpakkingen meer. Gratis waren de verpakkingen toch al nooit. Die betaal je namelijk gewoon zelf via de hotelrekening. Ze kosten gemiddeld 25 cent. En komen vaak uit China.
Navulbare verpakkingen
Het was drie jaar geleden toen De Vier Patriciërs de deuren opende aan het Damplein in Middelburg. Toen werden al geen mini’s gebruikt. Hotelmanager Soeminie Michielsen geeft aan dat zij toen al kozen voor Marie-Stella-Maris. Dit is een Nederlands merk dat zowel luxe als duurzaam is. “De verpakkingen zijn navulbaar. Bovendien heeft het merk een stichting opgericht die zich inzet voor schoon drinkwater, wereldwijd.” Daarnaast stelt Michielsen dat er geen vervuilende stoffen in de producten zitten, zoals sulfaten of microplastics. Ook het ontbijt wordt zonder mini’s geserveerd. “Alleen als er speciaal om wordt gevraagd, heb ik eventueel nog minipakjes hagelslag.”
Ecologische voetafdruk
Ook City Hotel Wood in Middelburg zet zich om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben. Het hotel heeft wel mini’s in huis, maar deze zijn van het Deens eco-merk iLoveEcoEssentials. In de kamers hangen navulbare pompflesjes met de verzorgingsproducten. “Mensen die hun tandenborstel zijn vergeten kunnen een bamboe tandenborstel en een tandpastatablet bij de balie krijgen”, vertelt manager Eva van de Parel.
Ze gebruiken ook andere methodes om duurzamer te werk te gaan. Er wordt er papierloos in- en uitgecheckt door middel van QR-codes. Daarnaast kunnen gasten die langer blijven ervoor kiezen om hun kamer minder vaak schoon te laten maken. Dat scheelt water en schoonmaakmiddel. Voor elke gast die een schoonmaak overslaat doneert het hotel 1,50 euro aan Plan Boom. Wood is bezig met een samenwerking met Staatsbosbeheer om een eigen bosje aan te leggen, ‘om de footprint te compenseren’.
Makkelijk en goedkoop
Natuurlijk zijn de mini’s ideaal voor hoteliers. Ze zijn makkelijk en ook nog eens goedkoop. Ze zullen waarschijnlijk nog een tijdje blijven, zolang er geen wetgeving over is. Voor 25 cent koop je een setje mini’s, vaak uit China. De duurzame alternatieven zijn vaak een stuk duurder. Daar staat dan wel tegenover dat gasten het op prijs stellen dat het hotel bezig is met verduurzaming. En met navulbare flesjes hoeft ook niet elke keer als een gast vertrekt te worden gecheckt of de setjes gewisseld moeten worden.
Door: Nationale Horecagids