Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotels stappen steeds vaker af van hotelmini's

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Hotels stappen af van hotelmini's
Kleine flesjes shampoo, een zeepje of een douchgel. Deze hotelmini’s zijn een teken van het begin van de vakantie. De impact van deze kleine verpakkingen op het milieu is het echter voor een aantal hotels niet waard. Die stoppen steeds vaker met het aanbieden van deze mini’s, meldt PZC.

Niet alleen de verzorgingsproducten worden in de ban gedaan. De bekende mini’s van het ontbijtbuffet moeten er op den duur ook aan geloven. Kleine pakjes hagelslag, boter. Volgens de Europese Commissie volstrekt overbodig. Als we in deze trend doorgaan groeit de plasticstapel in de EU de komende zeven jaar nog met bijna de helft. Daar willen een aantal hotels niet aan meedoen. Sommige eco-hotels zoals Wood en Boutique Hotel De Vier Patriciërs in Middelburg hebben al de stap gemaakt en hebben geen wegwerpverpakkingen meer. Gratis waren de verpakkingen toch al nooit. Die betaal je namelijk gewoon zelf via de hotelrekening. Ze kosten gemiddeld 25 cent. En komen vaak uit China.

Navulbare verpakkingen

Het was drie jaar geleden toen De Vier Patriciërs de deuren opende aan het Damplein in Middelburg. Toen werden al geen mini’s gebruikt. Hotelmanager Soeminie Michielsen geeft aan dat zij toen al kozen voor Marie-Stella-Maris. Dit is een Nederlands merk dat zowel luxe als duurzaam is. “De verpakkingen zijn navulbaar. Bovendien heeft het merk een stichting opgericht die zich inzet voor schoon drinkwater, wereldwijd.” Daarnaast stelt Michielsen dat er geen vervuilende stoffen in de producten zitten, zoals sulfaten of microplastics. Ook het ontbijt wordt zonder mini’s geserveerd. “Alleen als er speciaal om wordt gevraagd, heb ik eventueel nog minipakjes hagelslag.”

Ecologische voetafdruk

Ook City Hotel Wood in Middelburg zet zich om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben. Het hotel heeft wel mini’s in huis, maar deze zijn van het Deens eco-merk iLoveEcoEssentials. In de kamers hangen navulbare pompflesjes met de verzorgingsproducten. “Mensen die hun tandenborstel zijn vergeten kunnen een bamboe tandenborstel en een tandpastatablet bij de balie krijgen”, vertelt manager Eva van de Parel.

Ze gebruiken ook andere methodes om duurzamer te werk te gaan. Er wordt er papierloos in- en uitgecheckt door middel van QR-codes. Daarnaast kunnen gasten die langer blijven ervoor kiezen om hun kamer minder vaak schoon te laten maken. Dat scheelt water en schoonmaakmiddel. Voor elke gast die een schoonmaak overslaat doneert het hotel 1,50 euro aan Plan Boom. Wood is bezig met een samenwerking met Staatsbosbeheer om een eigen bosje aan te leggen, ‘om de footprint te compenseren’.

Makkelijk en goedkoop

Natuurlijk zijn de mini’s ideaal voor hoteliers. Ze zijn makkelijk en ook nog eens goedkoop. Ze zullen waarschijnlijk nog een tijdje blijven, zolang er geen wetgeving over is. Voor 25 cent koop je een setje mini’s, vaak uit China. De duurzame alternatieven zijn vaak een stuk duurder. Daar staat dan wel tegenover dat gasten het op prijs stellen dat het hotel bezig is met verduurzaming. En met navulbare flesjes hoeft ook niet elke keer als een gast vertrekt te worden gecheckt of de setjes gewisseld moeten worden.

Door: Nationale Horecagids

26 augustus '25 (10:00)

Veel Nederlanders verrast door hoge horecarekening, vooral jongeren

Bijna de helft van de Nederlanders ervaart regelmatig dat een rekening in de horeca hoger uitvalt dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van betaalplatform myPOS. Vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar geven aan vaker geschrokken te zijn van de kosten. Dit meldt Metronieuws.

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.