Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Hotels stappen steeds vaker af van hotelmini's

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Hotels stappen af van hotelmini's
Kleine flesjes shampoo, een zeepje of een douchgel. Deze hotelmini’s zijn een teken van het begin van de vakantie. De impact van deze kleine verpakkingen op het milieu is het echter voor een aantal hotels niet waard. Die stoppen steeds vaker met het aanbieden van deze mini’s, meldt PZC.

Niet alleen de verzorgingsproducten worden in de ban gedaan. De bekende mini’s van het ontbijtbuffet moeten er op den duur ook aan geloven. Kleine pakjes hagelslag, boter. Volgens de Europese Commissie volstrekt overbodig. Als we in deze trend doorgaan groeit de plasticstapel in de EU de komende zeven jaar nog met bijna de helft. Daar willen een aantal hotels niet aan meedoen. Sommige eco-hotels zoals Wood en Boutique Hotel De Vier Patriciërs in Middelburg hebben al de stap gemaakt en hebben geen wegwerpverpakkingen meer. Gratis waren de verpakkingen toch al nooit. Die betaal je namelijk gewoon zelf via de hotelrekening. Ze kosten gemiddeld 25 cent. En komen vaak uit China.

Navulbare verpakkingen

Het was drie jaar geleden toen De Vier Patriciërs de deuren opende aan het Damplein in Middelburg. Toen werden al geen mini’s gebruikt. Hotelmanager Soeminie Michielsen geeft aan dat zij toen al kozen voor Marie-Stella-Maris. Dit is een Nederlands merk dat zowel luxe als duurzaam is. “De verpakkingen zijn navulbaar. Bovendien heeft het merk een stichting opgericht die zich inzet voor schoon drinkwater, wereldwijd.” Daarnaast stelt Michielsen dat er geen vervuilende stoffen in de producten zitten, zoals sulfaten of microplastics. Ook het ontbijt wordt zonder mini’s geserveerd. “Alleen als er speciaal om wordt gevraagd, heb ik eventueel nog minipakjes hagelslag.”

Ecologische voetafdruk

Ook City Hotel Wood in Middelburg zet zich om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben. Het hotel heeft wel mini’s in huis, maar deze zijn van het Deens eco-merk iLoveEcoEssentials. In de kamers hangen navulbare pompflesjes met de verzorgingsproducten. “Mensen die hun tandenborstel zijn vergeten kunnen een bamboe tandenborstel en een tandpastatablet bij de balie krijgen”, vertelt manager Eva van de Parel.

Ze gebruiken ook andere methodes om duurzamer te werk te gaan. Er wordt er papierloos in- en uitgecheckt door middel van QR-codes. Daarnaast kunnen gasten die langer blijven ervoor kiezen om hun kamer minder vaak schoon te laten maken. Dat scheelt water en schoonmaakmiddel. Voor elke gast die een schoonmaak overslaat doneert het hotel 1,50 euro aan Plan Boom. Wood is bezig met een samenwerking met Staatsbosbeheer om een eigen bosje aan te leggen, ‘om de footprint te compenseren’.

Makkelijk en goedkoop

Natuurlijk zijn de mini’s ideaal voor hoteliers. Ze zijn makkelijk en ook nog eens goedkoop. Ze zullen waarschijnlijk nog een tijdje blijven, zolang er geen wetgeving over is. Voor 25 cent koop je een setje mini’s, vaak uit China. De duurzame alternatieven zijn vaak een stuk duurder. Daar staat dan wel tegenover dat gasten het op prijs stellen dat het hotel bezig is met verduurzaming. En met navulbare flesjes hoeft ook niet elke keer als een gast vertrekt te worden gecheckt of de setjes gewisseld moeten worden.

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

01 juni '23 (12:04)

Hotel Spaander in Volendam al maanden dicht om onbekende redenen

Hotel Spaander in Volendam is al maanden dicht, maar niemand weet precies waarom. Het hotel staat bekend om zijn kunstverzameling, waardoor het overnachtingen van onder meer Muhammad Ali, Yogyakarta en Johan Cruijff wist te boeken. Inmiddels lukt het maken van een boeking al drie maanden niet meer. Dit meldt NH Nieuws.

31 mei '23 (15:12)

EHM Group heet voortaan Q Hospitality

Q Hospitality. Dat is de nieuwe naam waarmee EHM Group voortaan verder gaat. We hebben eerder al , waarin kort werd toegelicht dat dit de voormalige EHM Group is. De werkzaamheden van de organisatie begonnen vijf jaar na de oprichting zo uiteen te lopen dat er behoefte was om de naam te veranderen. Daarnaast kondigde Q Hospitality aan dat zij een nieuw hotel gaan openen in Amsterdam: The Diamond.

31 mei '23 (13:44)

Won Yip en Q Hospitality openen hotel waar Heineken Hoek stond

Op het Amsterdamse Leidseplein, waar nu de Heineken Hoek staat, gaan horecaondernemers Won Yip en Martin Nijdam samen met Q Hospitality (voorheen EHM Group) The Diamond openen. Dit hotel krijgt een exclusieve cocktailbar en een table d’hôte. Ook krijgt het gebouw een steakhouse met de naam ‘Heineken Hoek’. De horeca opent aan het einde van het jaar, de opening van het hotel staat gepland op 1 maart 2024, meldt Hospitality Management.

31 mei '23 (10:47)

COA gaat 130 vluchtelingen opvangen in Hotel Campanile in Goutum

Het college van de gemeente Leeuwarden heeft besloten dat het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers tijdelijk vluchtelingen mag opvangen in hotel Campanile in Goutum. Daar is ruimte voor 130 vluchtelingen, meldt Omroep Friesland.

31 mei '23 ( 9:33)

Hilton Hotel in centrum Rotterdam bestaat 60 jaar

Gisteren was het feest in het Hilton Hotel in het centrum van Rotterdam. Toen bestond het hotel precies zestig jaar. Op 30 mei 1963 opende Conrad Hilton, de oprichter van de wereldwijde hotelketen, de deuren van het Hilton Hotel. Dat meldt Hospitality Management.

30 mei '23 (13:38)

Bezwaar wordt niet opgemerkt, plan hotel Van der Valk verschoven tot na vakantie

Het is een klein foutje, maar heeft wel grote gevolgen voor de komst van het Van der Valkhotel aan de Zilverstraat in Zoetermeer. Een zienswijze is niet beoordeeld en dat moet gebeuren voordat er gebouwd kan worden. Hierdoor wordt de behandeling van het bouwplan door de politiek opgeschoven tot na de vakantie, meldt het AD.

30 mei '23 (10:50)

Hotel Haarhuis begint nieuwe duurzaamheidscampagne: 'Meet in Green'

Het is zeker mogelijk om een bijeenkomst met een kleine voetafdruk te organiseren in een hotel als het aan Hotel Haarhuis ligt. Om duurzaamheid tijdens bijeenkomsten op de kaart te zetten, lanceert het hotel een nieuwe campagne: ‘Meet in Green’. Dat meldt Hospitality Management.

25 mei '23 ( 8:51)

Stembussen Publieksprijs Dutch Hotel Award 2023 tot en met 31 mei geopend

Voor de Publieksprijs van de Dutch Hotel Award 2023 zijn dit jaar tien hotels genomineerd. Stemmen op een winnaar hiervoor kan nog tot en met 31 mei 2023. Op 20 juni wordt tijdens een event in Utrecht de winnaar bekendgemaakt. Dit meldt Misset Horeca.