Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotels stappen steeds vaker af van hotelmini's

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Hotels stappen af van hotelmini's
Kleine flesjes shampoo, een zeepje of een douchgel. Deze hotelmini’s zijn een teken van het begin van de vakantie. De impact van deze kleine verpakkingen op het milieu is het echter voor een aantal hotels niet waard. Die stoppen steeds vaker met het aanbieden van deze mini’s, meldt PZC.

Niet alleen de verzorgingsproducten worden in de ban gedaan. De bekende mini’s van het ontbijtbuffet moeten er op den duur ook aan geloven. Kleine pakjes hagelslag, boter. Volgens de Europese Commissie volstrekt overbodig. Als we in deze trend doorgaan groeit de plasticstapel in de EU de komende zeven jaar nog met bijna de helft. Daar willen een aantal hotels niet aan meedoen. Sommige eco-hotels zoals Wood en Boutique Hotel De Vier Patriciërs in Middelburg hebben al de stap gemaakt en hebben geen wegwerpverpakkingen meer. Gratis waren de verpakkingen toch al nooit. Die betaal je namelijk gewoon zelf via de hotelrekening. Ze kosten gemiddeld 25 cent. En komen vaak uit China.

Navulbare verpakkingen

Het was drie jaar geleden toen De Vier Patriciërs de deuren opende aan het Damplein in Middelburg. Toen werden al geen mini’s gebruikt. Hotelmanager Soeminie Michielsen geeft aan dat zij toen al kozen voor Marie-Stella-Maris. Dit is een Nederlands merk dat zowel luxe als duurzaam is. “De verpakkingen zijn navulbaar. Bovendien heeft het merk een stichting opgericht die zich inzet voor schoon drinkwater, wereldwijd.” Daarnaast stelt Michielsen dat er geen vervuilende stoffen in de producten zitten, zoals sulfaten of microplastics. Ook het ontbijt wordt zonder mini’s geserveerd. “Alleen als er speciaal om wordt gevraagd, heb ik eventueel nog minipakjes hagelslag.”

Ecologische voetafdruk

Ook City Hotel Wood in Middelburg zet zich om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben. Het hotel heeft wel mini’s in huis, maar deze zijn van het Deens eco-merk iLoveEcoEssentials. In de kamers hangen navulbare pompflesjes met de verzorgingsproducten. “Mensen die hun tandenborstel zijn vergeten kunnen een bamboe tandenborstel en een tandpastatablet bij de balie krijgen”, vertelt manager Eva van de Parel.

Ze gebruiken ook andere methodes om duurzamer te werk te gaan. Er wordt er papierloos in- en uitgecheckt door middel van QR-codes. Daarnaast kunnen gasten die langer blijven ervoor kiezen om hun kamer minder vaak schoon te laten maken. Dat scheelt water en schoonmaakmiddel. Voor elke gast die een schoonmaak overslaat doneert het hotel 1,50 euro aan Plan Boom. Wood is bezig met een samenwerking met Staatsbosbeheer om een eigen bosje aan te leggen, ‘om de footprint te compenseren’.

Makkelijk en goedkoop

Natuurlijk zijn de mini’s ideaal voor hoteliers. Ze zijn makkelijk en ook nog eens goedkoop. Ze zullen waarschijnlijk nog een tijdje blijven, zolang er geen wetgeving over is. Voor 25 cent koop je een setje mini’s, vaak uit China. De duurzame alternatieven zijn vaak een stuk duurder. Daar staat dan wel tegenover dat gasten het op prijs stellen dat het hotel bezig is met verduurzaming. En met navulbare flesjes hoeft ook niet elke keer als een gast vertrekt te worden gecheckt of de setjes gewisseld moeten worden.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.

14 juni '23 ( 8:44)

Hotelketen Van der Valk wilde meer coronasteun van overheid

Hotelketen Van der Valk had meer coronasteun moeten krijgen. Dat betoogden ruim zestig hotels van het familiebedrijf dinsdag in een zaak tegen de Staat voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Die hotels zijn volgens Van der Valk allemaal losse ondernemingen en hadden elk afzonderlijk als mkb-bedrijf steun moeten krijgen. In plaats daarvan werden ze als keten gezien en kregen ze daardoor veel minder steun. De landsadvocaat stelde zich op het standpunt dat de minister de vrijheid had om een keuze te maken over welke bedrijven die zogeheten TVL-steun zouden krijgen.

13 juni '23 (13:35)

Fletcher Hotels en MBO Zadkine gaan samenwerking aan voor BBL-leeraanbod

MBO Zadkine en Fletcher Hotels slaan de handen ineen en gaan vanaf september een samenwerking aan voor een BBL-leeraanbod op mbo niveau 2, 3 en 4. Deze samenwerking komt voort uit de groeiende vraag naar getalenteerde professionals in de hospitality sector. Met de samenwerking scheppen de partijen samen diverse opleidingen in een realistische leeromgeving van Fletcher Hotel-Restaurant Wings-Rotterdam. Dat meldt Fletcher Hotels.

13 juni '23 (13:15)

Verstappen-fans uit Musselkanaal maken Red Bull-hotel van truck

Een aantal fans van Max Verstappen uit Musselkanaal willen duidelijk niets missen van de races van Verstappen. De Formule Aine Ploug Musselknoal bouwde een vrachtwagen om tot een Red Bull-hotel op wielen, meldt RTV Noord.

12 juni '23 (13:38)

Man die vriendin doodde in hotelkamer Wassenaar krijgt 10 jaar cel en tbs

De rechtbank in Den Haag heeft maandag een 33-jarige man uit Leiden veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de dood van zijn vriendin in een hotel in Wassenaar. Het lichaam van de 40-jarige Colombiaanse vrouw werd begin januari vorig jaar in de hotelkamer gevonden, toegedekt door lakens en kussens. Thanasis K. werd kort daarna op het vliegveld Schiphol aangehouden.

12 juni '23 (10:10)

Tien miljoen voor Hotel Graaf Bernstorff op Schiermonnikoog

Stap op de boot met 9.995.000 euro en je bent een hotel op Schiermonnikoog rijker. Eigenaar Remko de Bruijne van Hotel Graaf Bernstorff zet de onderneming na tien jaar te koop. De ondernemer vindt dat het na een decennium tijd is voor iets nieuws, meldt Dagblad van het Noorden.