Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uitspraak rechter: hotel Kedichem wordt toch opvanglocatie voor 60 vluchtelingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Uitspraak rechter: hotel Kedichem wordt toch opvanglocatie voor 60 vluchtelingen
Hotel aan de Linge gaat vanaf 1 maart dienen als opvanglocatie voor asielzoekers. Dat heeft de Utrechtse rechter besloten. De ondernemers in het pand zijn blij met de uitspraak, die willen het hotel graag openstellen voor de mensen die het nodig hebben. De eigenaar van het hotel was het daar niet mee eens begon een rechtszaak. Het was een spannende ochtend in de rechtbank. Daar stonden eigenaar en huurder recht tegenover elkaar. Dit meldt RTV Utrecht.

De eigenaar van het hotel wordt door de rechter aangesproken: “Ik heb begrepen dat alles in het hotel startklaar staat voor asielzoekers, maar ú bent het daar niet mee eens, he?” Deze opmerking markeert het begin van een juridisch getouwtrek over het wel of niet gebruiken van het hotel als opvanglocatie.

De advocaat van de hoteleigenaar reageert door aan te geven: “Een vluchtelingenopvang is géén horecagelegenheid.” Omdat het hotel praktisch volgeboekt is voor de vluchtelingen, kunnen gasten hier niet meer overnachten. De advocaat wil het daar bijna bij laten en vindt het klare argumenten.

Voor 1 maart moeten de vluchtelingen de noodopvang in Lexmond verlaten. Op het moment dat het hotel niet opengesteld wordt voor hun, moeten die volgens een advocaat van de gemeente op straat gaan slapen. De advocaat geeft aan dat zij juist daarom zo blij waren met het aanbod van de hotelexploitanten.

Terras toegankelijk

De vraag heerst hoe het hotel verder gaat functioneren. Wordt die volledig opengesteld aan de vluchtelingen of kunnen reguliere gasten het hotel nog bezoeken na 1 maart. De hoteliers geven aan dat zij het hotel open houden, maar dat die volledig bezet is. Daarnaast blijft het terras ook gewoon open, zodat mensen hier een drankje kunnen doen.

Ingewikkelde zaak

Aan de ene kant heerst de asielcrisis. Aan de andere kant de huurovereenkomst. Het is een zware beslissing. Daarnaast is ook niet bekend wat de komst van asielzoekers doet met de inwoners van Kedichem. Er klinken verschillende geluiden vanuit de gemeenschap, die ongeveer 850 inwoners telt. De hoteliers geven aan dat zij overwegend positieve geluiden horen. De tegenpartij ziet wat anders: die geeft aan dat er pamfletten hangen met leuzen zoals ‘we steken het hotel in de fik’. “Dat lijkt me niet erg positief ingesteld.”

Oordeel rechter

Uiteindelijk, na een urenlange rechtszaak, komt de rechter tot haar oordeel. Zij zegt dat de bijna 60 asielzoekers in het hotel mogen verblijven. De reden daarvoor wordt volgende week bekend. Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat er een zogenoemd ‘verkort vonnis’ is uitgegaan, gezien de haast van de zaak. “De volledige motivatie van de rechter volgt waarschijnlijk volgende week.”

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.