Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Uitspraak rechter: hotel Kedichem wordt toch opvanglocatie voor 60 vluchtelingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Uitspraak rechter: hotel Kedichem wordt toch opvanglocatie voor 60 vluchtelingen
Hotel aan de Linge gaat vanaf 1 maart dienen als opvanglocatie voor asielzoekers. Dat heeft de Utrechtse rechter besloten. De ondernemers in het pand zijn blij met de uitspraak, die willen het hotel graag openstellen voor de mensen die het nodig hebben. De eigenaar van het hotel was het daar niet mee eens begon een rechtszaak. Het was een spannende ochtend in de rechtbank. Daar stonden eigenaar en huurder recht tegenover elkaar. Dit meldt RTV Utrecht.

De eigenaar van het hotel wordt door de rechter aangesproken: “Ik heb begrepen dat alles in het hotel startklaar staat voor asielzoekers, maar ú bent het daar niet mee eens, he?” Deze opmerking markeert het begin van een juridisch getouwtrek over het wel of niet gebruiken van het hotel als opvanglocatie.

De advocaat van de hoteleigenaar reageert door aan te geven: “Een vluchtelingenopvang is géén horecagelegenheid.” Omdat het hotel praktisch volgeboekt is voor de vluchtelingen, kunnen gasten hier niet meer overnachten. De advocaat wil het daar bijna bij laten en vindt het klare argumenten.

Voor 1 maart moeten de vluchtelingen de noodopvang in Lexmond verlaten. Op het moment dat het hotel niet opengesteld wordt voor hun, moeten die volgens een advocaat van de gemeente op straat gaan slapen. De advocaat geeft aan dat zij juist daarom zo blij waren met het aanbod van de hotelexploitanten.

Terras toegankelijk

De vraag heerst hoe het hotel verder gaat functioneren. Wordt die volledig opengesteld aan de vluchtelingen of kunnen reguliere gasten het hotel nog bezoeken na 1 maart. De hoteliers geven aan dat zij het hotel open houden, maar dat die volledig bezet is. Daarnaast blijft het terras ook gewoon open, zodat mensen hier een drankje kunnen doen.

Ingewikkelde zaak

Aan de ene kant heerst de asielcrisis. Aan de andere kant de huurovereenkomst. Het is een zware beslissing. Daarnaast is ook niet bekend wat de komst van asielzoekers doet met de inwoners van Kedichem. Er klinken verschillende geluiden vanuit de gemeenschap, die ongeveer 850 inwoners telt. De hoteliers geven aan dat zij overwegend positieve geluiden horen. De tegenpartij ziet wat anders: die geeft aan dat er pamfletten hangen met leuzen zoals ‘we steken het hotel in de fik’. “Dat lijkt me niet erg positief ingesteld.”

Oordeel rechter

Uiteindelijk, na een urenlange rechtszaak, komt de rechter tot haar oordeel. Zij zegt dat de bijna 60 asielzoekers in het hotel mogen verblijven. De reden daarvoor wordt volgende week bekend. Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat er een zogenoemd ‘verkort vonnis’ is uitgegaan, gezien de haast van de zaak. “De volledige motivatie van de rechter volgt waarschijnlijk volgende week.”

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

01 juni '23 (12:04)

Hotel Spaander in Volendam al maanden dicht om onbekende redenen

Hotel Spaander in Volendam is al maanden dicht, maar niemand weet precies waarom. Het hotel staat bekend om zijn kunstverzameling, waardoor het overnachtingen van onder meer Muhammad Ali, Yogyakarta en Johan Cruijff wist te boeken. Inmiddels lukt het maken van een boeking al drie maanden niet meer. Dit meldt NH Nieuws.

31 mei '23 (15:12)

EHM Group heet voortaan Q Hospitality

Q Hospitality. Dat is de nieuwe naam waarmee EHM Group voortaan verder gaat. We hebben eerder al , waarin kort werd toegelicht dat dit de voormalige EHM Group is. De werkzaamheden van de organisatie begonnen vijf jaar na de oprichting zo uiteen te lopen dat er behoefte was om de naam te veranderen. Daarnaast kondigde Q Hospitality aan dat zij een nieuw hotel gaan openen in Amsterdam: The Diamond.

31 mei '23 (13:44)

Won Yip en Q Hospitality openen hotel waar Heineken Hoek stond

Op het Amsterdamse Leidseplein, waar nu de Heineken Hoek staat, gaan horecaondernemers Won Yip en Martin Nijdam samen met Q Hospitality (voorheen EHM Group) The Diamond openen. Dit hotel krijgt een exclusieve cocktailbar en een table d’hôte. Ook krijgt het gebouw een steakhouse met de naam ‘Heineken Hoek’. De horeca opent aan het einde van het jaar, de opening van het hotel staat gepland op 1 maart 2024, meldt Hospitality Management.

31 mei '23 (10:47)

COA gaat 130 vluchtelingen opvangen in Hotel Campanile in Goutum

Het college van de gemeente Leeuwarden heeft besloten dat het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers tijdelijk vluchtelingen mag opvangen in hotel Campanile in Goutum. Daar is ruimte voor 130 vluchtelingen, meldt Omroep Friesland.

31 mei '23 ( 9:33)

Hilton Hotel in centrum Rotterdam bestaat 60 jaar

Gisteren was het feest in het Hilton Hotel in het centrum van Rotterdam. Toen bestond het hotel precies zestig jaar. Op 30 mei 1963 opende Conrad Hilton, de oprichter van de wereldwijde hotelketen, de deuren van het Hilton Hotel. Dat meldt Hospitality Management.

30 mei '23 (13:38)

Bezwaar wordt niet opgemerkt, plan hotel Van der Valk verschoven tot na vakantie

Het is een klein foutje, maar heeft wel grote gevolgen voor de komst van het Van der Valkhotel aan de Zilverstraat in Zoetermeer. Een zienswijze is niet beoordeeld en dat moet gebeuren voordat er gebouwd kan worden. Hierdoor wordt de behandeling van het bouwplan door de politiek opgeschoven tot na de vakantie, meldt het AD.

30 mei '23 (10:50)

Hotel Haarhuis begint nieuwe duurzaamheidscampagne: 'Meet in Green'

Het is zeker mogelijk om een bijeenkomst met een kleine voetafdruk te organiseren in een hotel als het aan Hotel Haarhuis ligt. Om duurzaamheid tijdens bijeenkomsten op de kaart te zetten, lanceert het hotel een nieuwe campagne: ‘Meet in Green’. Dat meldt Hospitality Management.

25 mei '23 ( 8:51)

Stembussen Publieksprijs Dutch Hotel Award 2023 tot en met 31 mei geopend

Voor de Publieksprijs van de Dutch Hotel Award 2023 zijn dit jaar tien hotels genomineerd. Stemmen op een winnaar hiervoor kan nog tot en met 31 mei 2023. Op 20 juni wordt tijdens een event in Utrecht de winnaar bekendgemaakt. Dit meldt Misset Horeca.