Art Hotel Spaander failliet

Herman den Blijker en Willem 'Meneer' Reimers staken een aantal jaren geleden de handen uit de mouwen om Hotel Spaander uit het slop te trekken maar het heeft niet mogen baten: het bekende hotel in Volendam is failliet. De rechtbank Noord-Holland heeft het faillissement vrijdag naar buiten gebracht.

Spaander, dat officieel Art Hotel Spaander heet, hangt vol met schilderijen. Oprichter Leendert Spaander liet eind 19e eeuw kunstenaars werken in het hotel, die zich lieten inspireren door Volendam en (toen nog) de Zuiderzee. Drie van Spaanders' dochters trouwden met kunstenaars.

Coronacrisis

Het hotel was erg populair bij Aziatische toeristen, maar heeft zwaar te lijden gehad door de coronacrisis. Het was daarom al dicht sinds 21 maart, net als de meeste andere horecagelegenheden.

Op de wc-bril staan

Den Blijker en Reimers namen het hotel in 2015 onder handen voor de RTL4-serie Herrie in Hotel Spaander. In zes afleveringen probeerden ze het familiehotel in oude glorie te herstellen. Een jaar later kwam het hotel in het nieuws omdat het de wc's in het restaurant had afgesloten voor dagjesmensen. Veel Aziatische bezoekers bleken op de wc-bril te gaan staan om hun behoefte te doen en het gebruikte wc-papier niet door te spoelen maar op de grond te gooien.

Door: ANP