Buitenlandse reizigers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert extra landingsrechten in het buitenland te krijgen om gestrande Nederlandse reizigers terug te halen. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bij de inloop van het crisisberaad van een aantal ministers in Den Haag.

Het departement is volgens hem samen met reisorganisaties en luchtvaartbedrijven druk bezig om de vele Nederlanders die in het buitenland zijn, terug te halen. Het gaat volgens hem om honderdduizenden Nederlanders. "Dat gaat tijd kosten", aldus de bewindsman.

"Ik zet maximaal in op ruimere landingsmogelijkheden voor vluchten van bijvoorbeeld KLM in het buitenland. Het is essentieel dat vliegtuigen kunnen landen zodat Nederlanders die vastzitten zo snel mogelijk naar huis kunnen", aldus Blok.

Oproep

Hij weet niet hoeveel mensen zich aan de oproep houden om niet naar het buitenland te gaan. Maar hij gaat ervan uit dat veel mensen zich eraan houden. "Doe het gewoon niet. Breng jezelf niet in de problemen en je naasten in grote zorgen."

Volgens een woordvoerder van zijn ministerie keren dagelijks duizenden Nederlandse reizigers terug. Ongeveer 200.000 reizigers zitten volgens de brancheorganisatie van reisondernemingen ANVR nog in het buitenland.

Vluchten worden volgens het ministerie schaarser, maar er wordt nog steeds gevlogen. Boek een ticket terug naar huis als je de mogelijkheid hebt, is het advies. Nederlandse ambassades in het buitenland proberen reizigers volgens de woordvoerder zo veel mogelijk op de hoogte te houden.

Door: ANP