Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nog geen meetbare gevolgen Chinees toerisme naar Nederland

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De gevolgen van het coronavirus voor het Chinese toerisme naar Nederland zullen waarschijnlijk pas eind maart of begin april blijken. Het NBTC laat onderzoeken wat de gevolgen zijn van het staken van vluchten naar en vanuit China en of er annuleringen van (groeps)reizen te verwachten zijn.

"Het is heel lastig om daar nu uitspraken over te doen, aangezien we niet weten hoelang de reisbeperkingen duren en hoe het virus zich verder verspreidt", zegt Elsje van Vuuren van NBTC (het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen). Volgens haar wordt dat duidelijk bij aanvang van het 'tulpenseizoen' eind maart, als normaliter grote groepen Chinezen de Keukenhof, maar ook Giethoorn, de Zaanse Schans of Nuenen (het kerkje van Vincent van Gogh) bezoeken.

De Zaanse Schans, een grote toeristische trekpleister voor Aziaten, merkt nog niet veel van een geringere belangstelling. "Maar we verkopen geen kaarten dus het is moeilijk te meten en het is sowieso laagseizoen. Het zou me wel verbazen als we er helemaal níets van zouden merken", zegt een woordvoerder.

Laagseizoen

Vorig jaar kwamen 380.000 Chinezen naar Nederland en het is niet aannemelijk dat dat aantal door het coronavirus dit jaar zal groeien. Onderzoek van NBTC moet aangeven wat de impact kan zijn. "Maar vergeet niet dat we jaarlijks 6 miljoen gasten uit Duitsland ontvangen", relativeert ze de mogelijke effecten.

Toch is er in Giethoorn tot dusver maar één annulering van een groepsreis geweest, blijkt volgens Gabriella Esselbrugge uit een rondgang onder elf toeristenbedrijven in die bij Chinezen geliefde Overijsselse plaats. Esselbrugge heeft nog geen afzeggingen in haar hotel De Dames van De Jonge gekregen: "Het is laagseizoen, maar toch zijn zes kamers bezet door gasten uit China. En we krijgen ook nog steeds nieuwe boekingen binnen."

Drijvende kracht

Esselbrugge is sinds 2005 de drijvende kracht achter de komst van Chinese toeristen naar Giethoorn. Daarnaast drijft ze zes horecabedrijven met de naam Holland Giethoorn in China en ijvert ze voor het verspreiden van Nederlandse gastvrijheid in dat land.

Afgelopen donderdag keerde ze terug uit China na een bezoek aan Shanghai, Chengdu, Peking en het Dafeng Holland Flower Park in de provincie Jiangsu. "Mensen zijn daar niet in paniek, ze volgen alle instructies netjes op. Zelf zijn we vijf keer op onze temperatuur gecontroleerd en moesten we ook formulieren invullen, maar verder hebben we geen enkele last ondervonden", aldus Esselbrugge.

Uit voorzorg zijn haar zes horecabedrijven in China gesloten en zitten 24 personeelsleden noodgedwongen thuis. "Maar er is niemand ziek, gelukkig."

Door: ANP

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."

13 januari '25 ( 9:33)

Brancheclub noemt 2024 een ‘uitdagend’ jaar voor de horeca

Het jaar 2024 was "uitdagend" voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.