Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Opkomst van fastfood: een bloeiende industrie tijdens economische crises

Door Ilias van Bruggen
schedule 6 min
Opkomst van fastfood: een bloeiende industrie tijdens economische crises
Tijdens een economische crisis worden bijna alle sectoren in een maatschappij getroffen. Bedrijven gaan failliet, werkloosheid stijgt en mensen moeten meer op de kosten gaan letten. Onder deze omstandigheden zou je verwachten dat consumenten hun eetgewoonten aanpassen en minder uitgeven aan maaltijden buiten de deur. Maar als je goed las, zag je in de eerste zin ‘bijna’ staan. Dat komt omdat er (in ieder geval) één sector is die opmerkelijk genoeg een stijgende populariteit kent tijdens moeilijke tijden: de fastfoodindustrie.

Hoe lukt het fastfoodrestaurants om te floreren tijdens economische crises en hoe slagen zij erin om recessies goed te overleven? Er zijn een aantal factoren die inwerken op het consumentengedrag. Laten we eens kijken hoe de fastfoodsector zo’n aantrekkingskracht heeft in economisch zwaar weer.

Betaalbaarheid 

Allereerst is een fastfoodrestaurant vaak flink goedkoper dan andere eetgelegenheden. Je gaat in ieder geval geen hamburger voor vijf euro scoren bij een Michelinrestaurant. Tijdens een economische crisis moeten mensen bezuinigen op het leven en hun uitgaven. Fastfoodrestaurants bieden relatief goedkope maaltijden aan die voldoen aan hun behoeften. Zo wordt een cafetariabezoekje een manier om de kosten laag te houden maar alsnog te kunnen genieten van eten buiten de deur.

Dat zegt ook hoogleraar Gerrit Antonides, hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen. Hij zegt tegen Eindhovens Dagblad dat mensen dure dingen ten tijde van economische crisis laten staan. Zij stellen deze uitgaven uit tot na de crisis en zoeken volgens hem alternatieven voor deze dure producten. Zo ook als zij buiten de deur willen eten.

Snelle service en gemak

Mensen die kampen met financiële stress hebben vaak weinig tijd of energie om zelf te koken. Dan biedt een fastfoodrestaurant een snelle service tegen een lage prijs. Het is vooral aantrekkelijk voor werkende mensen die na een lange werkdag te moe zijn om nog in de keuken te staan.

Comfort

Vaak gaat het verder dan alleen financiële stress. Mensen ervaren algemene stress en onzekerheid. Fastfoodrestaurants kunnen deze mensen een gevoel van gemak en comfort bieden. Mensen kunnen even ontspannen terwijl ze wachten op hun eten of ervan aan het genieten zijn. Bovendien bieden fastfoodrestaurants vaak een drive-through service, waardoor klanten niet eens de auto hoeven te verlaten.

Werkgelegenheid

Een economische crisis gaat vaak gepaard met een stijgende werkloosheid. Fastfoodrestaurants bieden relatief veel banen, vooral voor mensen met weinig ervaring of kwalificaties. Er is veel verloop in fastfoodrestaurants waardoor er altijd wel een vacature openstaat. Ook hanteren ze vaak flexibele werktijden, waardoor ze de hele dag door personeel nodig hebben, inclusief avonden en weekenden. Zo bieden fastfoodrestaurants niet alleen comfort en een snelle service aan hun gasten, maar ook een flexibele en stabiele werkplek voor een grote groep Nederlanders.

Door: Nationale Horecagids / Ilias van Bruggen

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.

31 mei '23 (13:22)

Sugo Pizza gaat inzetten op plantaardig

Pizzaketen Sugo Pizza neemt voortaan plantaardig als de norm voor hun gerechten. Binnenkort lanceert de onderneming een nieuwe menukaart, waar de vierkante pizza’s met dierlijke producten een aparte sectie krijgen. Om de plantaardige pizza’s aan te kleden gaat Sugo Pizza een samenwerking aan met Redefine Meat. Dat meldt Out of Home Shops.

30 mei '23 (14:08)

Steeds meer partijen naar frietmarkt via loaded fries

De frietmarkt krijgt steeds meer nieuwe spelers op het toneel. Met de verkoop van loaded fries, frietjes met extra garnering en toppings, treden ook non-frietzaken in de markt van de gefrituurde aardappelen. Zo is recent Domino’s Pizza begonnen met de verkoop van deze luxe frietes. Ook lunchroom Bufkes verkoopt al enige tijd loaded fries. Dat meldt Frituurwereld.

26 mei '23 (11:44)

New York Pizza en FOUR Amsterdam gaan exclusieve samenwerking aan

New York Pizza en kledingmerk FOUR Amsterdam hebben binnen een exclusieve samenwerking een speciale collectie ontwerpen: NYP X FOUR. De collectie bevat onder meer een Varsity jacket, een hoodie en een pet. Pizzabakkers en -koeriers die nieuw in dienst komen bij New York Pizza, krijgen gratis een t-shirt van de collectie die 79 euro kost. Vanaf 26 mei 2023 is de NYP X FOUR-collectie in beperkte oplage beschikbaar via FOUR Amsterdam. Dit meldt New York Pizza.

26 mei '23 (11:19)

'Geen tekorten aan nasi- en bamischijven bij snackbars die ze zelf maken'

Volgens directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum kunnen tekorten aan nasi- en bamischijven voorkomen worden als snackbars die producten zelf maken. Door grote vraag naar deze snacks bij de Achterhoekse saus- en snackmaker Elite, dreigde er een tekort. Frituurondernemers die nooit tekortkomen, zijn degenen die ze zelf maken. Dit meldt Frituurwereld.