Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opkomst van fastfood: een bloeiende industrie tijdens economische crises

Door Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Opkomst van fastfood: een bloeiende industrie tijdens economische crises
Tijdens een economische crisis worden bijna alle sectoren in een maatschappij getroffen. Bedrijven gaan failliet, werkloosheid stijgt en mensen moeten meer op de kosten gaan letten. Onder deze omstandigheden zou je verwachten dat consumenten hun eetgewoonten aanpassen en minder uitgeven aan maaltijden buiten de deur. Maar als je goed las, zag je in de eerste zin ‘bijna’ staan. Dat komt omdat er (in ieder geval) één sector is die opmerkelijk genoeg een stijgende populariteit kent tijdens moeilijke tijden: de fastfoodindustrie.

Hoe lukt het fastfoodrestaurants om te floreren tijdens economische crises en hoe slagen zij erin om recessies goed te overleven? Er zijn een aantal factoren die inwerken op het consumentengedrag. Laten we eens kijken hoe de fastfoodsector zo’n aantrekkingskracht heeft in economisch zwaar weer.

Betaalbaarheid 

Allereerst is een fastfoodrestaurant vaak flink goedkoper dan andere eetgelegenheden. Je gaat in ieder geval geen hamburger voor vijf euro scoren bij een Michelinrestaurant. Tijdens een economische crisis moeten mensen bezuinigen op het leven en hun uitgaven. Fastfoodrestaurants bieden relatief goedkope maaltijden aan die voldoen aan hun behoeften. Zo wordt een cafetariabezoekje een manier om de kosten laag te houden maar alsnog te kunnen genieten van eten buiten de deur.

Dat zegt ook hoogleraar Gerrit Antonides, hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen. Hij zegt tegen Eindhovens Dagblad dat mensen dure dingen ten tijde van economische crisis laten staan. Zij stellen deze uitgaven uit tot na de crisis en zoeken volgens hem alternatieven voor deze dure producten. Zo ook als zij buiten de deur willen eten.

Snelle service en gemak

Mensen die kampen met financiële stress hebben vaak weinig tijd of energie om zelf te koken. Dan biedt een fastfoodrestaurant een snelle service tegen een lage prijs. Het is vooral aantrekkelijk voor werkende mensen die na een lange werkdag te moe zijn om nog in de keuken te staan.

Comfort

Vaak gaat het verder dan alleen financiële stress. Mensen ervaren algemene stress en onzekerheid. Fastfoodrestaurants kunnen deze mensen een gevoel van gemak en comfort bieden. Mensen kunnen even ontspannen terwijl ze wachten op hun eten of ervan aan het genieten zijn. Bovendien bieden fastfoodrestaurants vaak een drive-through service, waardoor klanten niet eens de auto hoeven te verlaten.

Werkgelegenheid

Een economische crisis gaat vaak gepaard met een stijgende werkloosheid. Fastfoodrestaurants bieden relatief veel banen, vooral voor mensen met weinig ervaring of kwalificaties. Er is veel verloop in fastfoodrestaurants waardoor er altijd wel een vacature openstaat. Ook hanteren ze vaak flexibele werktijden, waardoor ze de hele dag door personeel nodig hebben, inclusief avonden en weekenden. Zo bieden fastfoodrestaurants niet alleen comfort en een snelle service aan hun gasten, maar ook een flexibele en stabiele werkplek voor een grote groep Nederlanders.

Door: Nationale Horecagids / Ilias van Bruggen

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

19 juni '24 ( 6:49)

Reclame Code Commissie fluit McDonald's terug over frietjes

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.