Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opkomst van fastfood: een bloeiende industrie tijdens economische crises

Door Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Opkomst van fastfood: een bloeiende industrie tijdens economische crises
Tijdens een economische crisis worden bijna alle sectoren in een maatschappij getroffen. Bedrijven gaan failliet, werkloosheid stijgt en mensen moeten meer op de kosten gaan letten. Onder deze omstandigheden zou je verwachten dat consumenten hun eetgewoonten aanpassen en minder uitgeven aan maaltijden buiten de deur. Maar als je goed las, zag je in de eerste zin ‘bijna’ staan. Dat komt omdat er (in ieder geval) één sector is die opmerkelijk genoeg een stijgende populariteit kent tijdens moeilijke tijden: de fastfoodindustrie.

Hoe lukt het fastfoodrestaurants om te floreren tijdens economische crises en hoe slagen zij erin om recessies goed te overleven? Er zijn een aantal factoren die inwerken op het consumentengedrag. Laten we eens kijken hoe de fastfoodsector zo’n aantrekkingskracht heeft in economisch zwaar weer.

Betaalbaarheid 

Allereerst is een fastfoodrestaurant vaak flink goedkoper dan andere eetgelegenheden. Je gaat in ieder geval geen hamburger voor vijf euro scoren bij een Michelinrestaurant. Tijdens een economische crisis moeten mensen bezuinigen op het leven en hun uitgaven. Fastfoodrestaurants bieden relatief goedkope maaltijden aan die voldoen aan hun behoeften. Zo wordt een cafetariabezoekje een manier om de kosten laag te houden maar alsnog te kunnen genieten van eten buiten de deur.

Dat zegt ook hoogleraar Gerrit Antonides, hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen. Hij zegt tegen Eindhovens Dagblad dat mensen dure dingen ten tijde van economische crisis laten staan. Zij stellen deze uitgaven uit tot na de crisis en zoeken volgens hem alternatieven voor deze dure producten. Zo ook als zij buiten de deur willen eten.

Snelle service en gemak

Mensen die kampen met financiële stress hebben vaak weinig tijd of energie om zelf te koken. Dan biedt een fastfoodrestaurant een snelle service tegen een lage prijs. Het is vooral aantrekkelijk voor werkende mensen die na een lange werkdag te moe zijn om nog in de keuken te staan.

Comfort

Vaak gaat het verder dan alleen financiële stress. Mensen ervaren algemene stress en onzekerheid. Fastfoodrestaurants kunnen deze mensen een gevoel van gemak en comfort bieden. Mensen kunnen even ontspannen terwijl ze wachten op hun eten of ervan aan het genieten zijn. Bovendien bieden fastfoodrestaurants vaak een drive-through service, waardoor klanten niet eens de auto hoeven te verlaten.

Werkgelegenheid

Een economische crisis gaat vaak gepaard met een stijgende werkloosheid. Fastfoodrestaurants bieden relatief veel banen, vooral voor mensen met weinig ervaring of kwalificaties. Er is veel verloop in fastfoodrestaurants waardoor er altijd wel een vacature openstaat. Ook hanteren ze vaak flexibele werktijden, waardoor ze de hele dag door personeel nodig hebben, inclusief avonden en weekenden. Zo bieden fastfoodrestaurants niet alleen comfort en een snelle service aan hun gasten, maar ook een flexibele en stabiele werkplek voor een grote groep Nederlanders.

Door: Nationale Horecagids / Ilias van Bruggen

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.