Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca groeit nauwelijks, behalve fastfoodrestaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horeca groeit nauwelijks, behalve fastfoodrestaurants
Twee weken geleden publiceerde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de omzetcijfers van de horeca in het vierde kwartaal van 2022. Daaruit concludeerde het CBS dat de horeca nauwelijks groei doormaakte in die periode. Fastfoodrestaurants hebben in het vierde kwartaal de grootste omzetstijging laten zien: een groei van 4,8 procent voor de deelsector vergeleken met een groei van 0,1 procent in de totale horecasector, meldt Food Inspiration.

De definitie van het CBS van ‘fastfoodrestaurants’ gaat niet alleen over de grote ketens zoals de Burger King en de McDonald’s. Het statistiekbureau ziet ook kleine horecabedrijven, zoals cafetaria’s, lunchrooms, ijssalons en shoarmazaken als fastfood.

Het is geen onbekend beeld dat deze zaken het beter doen ten tijde van crisis. Het gebeurt vaker dat cafetaria’s het goed doen wanneer de economie hakkelt en kwakkelt. Vaak gaan consumenten in tijden van onzekerheid downtraden: ze besteden geld in de horeca in het goedkopere segment. Wanneer de economie zich weer hersteld presteert de fastfoodsector weer minder goed.

Prijsstijgingen

Het is niet raar dat de omzet van fastfoodrestaurants steeg. Door de prijsstijgingen voor grondstoffen, personeel en energie hebben de horecahouders in dit segment de prijzen van hun producten ook verhoogd. Omzetstijging betekent niet automatisch dat er ook meer winst wordt geboekt of dat er meer wordt verkocht. Het volume van de verkoop in de horeca daalde namelijk in bijna de gehele sector, volgens het CBS met 1,3 procent. Toch zagen de fastfoodrestaurants het volume enigszins groeien.

Ramingen voedselprijzen

Het CBS kwam daarnaast met nieuwe ramingen over de inflatie. De prijzen stegen in februari met acht procent ten opzicht van de maand ervoor. Zo stegen ook de prijzen voor voeding, dranken en tabak. Die waren in januari van dit jaar bijna 15 procent duurder dan in januari 2022.

Door: Nationale Horecagids

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.