Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste airfryer-snackbar in Nederland bestaat één jaar, ging niet zonder tegenslagen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Eerste airfryer-snackbar in Nederland bestaat één jaar, ging niet zonder tegenslagen
In het Brabantse Eindhoven heeft Jules Paquay een jaar geleden zijn eigen snackbar geopend. Bij deze friettent zul je daarentegen geen frituren aantreffen: Paquay bereidt zijn producten in een airfryer. Dat doet hij nu precies een jaar lang. Het concept loopt goed, maar ondanks de positieve reacties van klanten geeft de ondernemer aan dat het ‘geen gemakkelijk jaar was’, zo meldt Omroep Brabant.

Een paar weken na de opening van de snackbar de Frietaire aan de Nieuw Emmasingel in Eindhoven kreeg de ondernemer het al lastig met stijgende energieprijzen. Toch wist de Frietaire te overleven.

De zaak is een nieuw concept. Je vindt hier geen friteuses, maar vier airfryers achter de toonbank. Hiermee kan Paquay binnen drie minuten 2,5 kilo frieten bakken. Daarmee is het net zo snel als de traditionele gefrituurde snacks. Paquay stelt dat hij hiermee in wil zetten op gezonder snacken. De ondernemer zegt dat mensen die een gezondere en bewustere keuze willen maken hun weg naar de Frietaire vinden.

Oorlog in Oekraïne

Paquay opende zijn zaak vlak voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Op dat moment waren de prijzen nog relatief laag, maar al snel zag Jules de prijzen voor gas en stroom omhoog schieten. “De hi-fryers trekken 16 kilowatt, dus dat voelde ik wel.”

Ondanks dat stroom goedkoper is dan gas, moest ook Paquay goed op zijn kosten en inkomsten letten. Hij geeft aan dat hij de extra kosten moeilijk kon doorberekenen naar zijn klanten. Dan zou een frietje volgens hem rond de 5 euro gaan kosten. De frietbakker hoopt dat de prijzen voor energie gauw weer gaan dalen.

Enige airfryerzaak

Afgezien van de tegenslagen kijkt Jules positief terug op het voorgaande jaar. Hij verwacht dat de mensen die bij hem zijn geweest terugkomen en hij denkt binnenkort beter hi-fryers aan te kunnen schaffen. Momenteel huurt de ondernemer zijn apparaten. De nieuwe zijn nog in ontwikkeling.

Op dit moment is het de enige zaak waar klanten enkel snacks uit de airfryer kunnen krijgen. Paquay geeft aan dat hij verder wil uitbreiden en ziet dat meer horecazaken interesse tonen in de apparaten. Daarnaast heeft de fabrikant een afspraak met Jules. De zaak van Paquay wordt gebruikt als praktijkvoorbeeld voor mensen uit de horecawereld die het concept willen zien.

Protest

Niet iedereen is blij met airfryers. Dat bleek vorig jaar toen het NK airfryer gooien werd georganiseerd in Mierlo. Dit was een statement tegen de opmars van de apparaten. De ondernemer geeft aan dat er altijd twee teams zullen blijven, maar denkt dat er genoeg mensen zijn die alsnog voor de airfryer kiezen. “Wij geloven daar nog altijd in”, aldus Jules.

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.