Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste airfryer-snackbar in Nederland bestaat één jaar, ging niet zonder tegenslagen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Eerste airfryer-snackbar in Nederland bestaat één jaar, ging niet zonder tegenslagen
In het Brabantse Eindhoven heeft Jules Paquay een jaar geleden zijn eigen snackbar geopend. Bij deze friettent zul je daarentegen geen frituren aantreffen: Paquay bereidt zijn producten in een airfryer. Dat doet hij nu precies een jaar lang. Het concept loopt goed, maar ondanks de positieve reacties van klanten geeft de ondernemer aan dat het ‘geen gemakkelijk jaar was’, zo meldt Omroep Brabant.

Een paar weken na de opening van de snackbar de Frietaire aan de Nieuw Emmasingel in Eindhoven kreeg de ondernemer het al lastig met stijgende energieprijzen. Toch wist de Frietaire te overleven.

De zaak is een nieuw concept. Je vindt hier geen friteuses, maar vier airfryers achter de toonbank. Hiermee kan Paquay binnen drie minuten 2,5 kilo frieten bakken. Daarmee is het net zo snel als de traditionele gefrituurde snacks. Paquay stelt dat hij hiermee in wil zetten op gezonder snacken. De ondernemer zegt dat mensen die een gezondere en bewustere keuze willen maken hun weg naar de Frietaire vinden.

Oorlog in Oekraïne

Paquay opende zijn zaak vlak voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Op dat moment waren de prijzen nog relatief laag, maar al snel zag Jules de prijzen voor gas en stroom omhoog schieten. “De hi-fryers trekken 16 kilowatt, dus dat voelde ik wel.”

Ondanks dat stroom goedkoper is dan gas, moest ook Paquay goed op zijn kosten en inkomsten letten. Hij geeft aan dat hij de extra kosten moeilijk kon doorberekenen naar zijn klanten. Dan zou een frietje volgens hem rond de 5 euro gaan kosten. De frietbakker hoopt dat de prijzen voor energie gauw weer gaan dalen.

Enige airfryerzaak

Afgezien van de tegenslagen kijkt Jules positief terug op het voorgaande jaar. Hij verwacht dat de mensen die bij hem zijn geweest terugkomen en hij denkt binnenkort beter hi-fryers aan te kunnen schaffen. Momenteel huurt de ondernemer zijn apparaten. De nieuwe zijn nog in ontwikkeling.

Op dit moment is het de enige zaak waar klanten enkel snacks uit de airfryer kunnen krijgen. Paquay geeft aan dat hij verder wil uitbreiden en ziet dat meer horecazaken interesse tonen in de apparaten. Daarnaast heeft de fabrikant een afspraak met Jules. De zaak van Paquay wordt gebruikt als praktijkvoorbeeld voor mensen uit de horecawereld die het concept willen zien.

Protest

Niet iedereen is blij met airfryers. Dat bleek vorig jaar toen het NK airfryer gooien werd georganiseerd in Mierlo. Dit was een statement tegen de opmars van de apparaten. De ondernemer geeft aan dat er altijd twee teams zullen blijven, maar denkt dat er genoeg mensen zijn die alsnog voor de airfryer kiezen. “Wij geloven daar nog altijd in”, aldus Jules.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.

08 juni '23 (14:58)

'Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf'

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. "Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is - in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten - ronduit zorgelijk", zegt Jade Karthaus, hoofdredacteur van MKB Servicedesk Dit meldt MKB Servicedesk. 

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.