Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Pleidooi ProFri: ‘Sociale functie van snackbars is vaak geroemd’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Pleidooi ProFri: ‘Sociale functie van snackbars is vaak geroemd’
In de loop der jaren zijn veel voorzieningen verdwenen uit het straatbeeld. Het buurthuis, het café op de hoek, de supermarkt en het jongerencentrum. Veel hiervan verdwenen uit de buurten en wijken, op de cafetaria’s na. Daarom wordt de snackbar volgens vakvereniging ProFri steeds vaker het enige ontmoetingspunt van de buurt. Dit meldt Frituurwereld.

Het is ruim anderhalf jaar geleden dat ProFri het belang van frituurzaken onder de aandacht wilde brengen bij politieke en maatschappelijke organisaties. Zij deden dit door middel van hun Manifest over het gezondheidsbeleid van de overheid.

Daarin wordt de sociale functie van cafetaria’s benadrukt. Eén van de zeven pleidooien in het Manifest luidt dan ook: “De erkenning van de status van cafetaria’s, snackbars en frituren als essentiële maatschappelijke entiteit in veel wijken en dorpen, waar andere voorzieningen steeds vaker ontbreken en frituurondernemingen derhalve een belangrijke sociale rol kunnen vervullen.”

‘Gezonde Stad’

Klasien Horstman is hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Zij bracht afgelopen najaar haar boek ‘Gezonde Stad’ uit, over de sociale functie van frituurzaken. Zij stelt dat een snackbar ‘belangrijk kan zijn voor sociale gezondheid’. Daarover vertelt ze dat de snackbar een belangrijke ontmoetingsplek is en sociale cohesie kan bevorderen. “Het is al zo schraal qua ontmoetingsplaatsen, laat de frituur maar blijven.” Daarnaast stelt ze dat een snackbar kan bijdragen aan een gezonde samenleving.

‘Frietje is sociaal gezond’

Naast Horstman is ook Kirsten van Gorkum van mening dat de snackbar een positief effect op de saamhorigheid kan hebben. In haar studie “Frietje is sociaal gezond” stelt zij dat de buurtfunctie van frituurzaken vaak wordt onderschat. “Ik ontmoette oudere mannen die er uren achter elkaar koffie drinken. Maar je hebt ook gewoon mensen die langskomen voor een praatje.”

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.