Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Takeaway stijgt, Heineken zakt in AEX

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Amsterdamse aandelenbeurs deed maandag een klein stapje terug. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Op het Damrak was maaltijdbestelsite Takeaway in trek na een overnamedeal met zijn Britse branchegenoot Just Eat. Bierbrouwer Heineken, die met tegenvallende cijfers kwam, werd flink lager gezet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 579,51 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 825,34 punten. De beurs in Frankfurt steeg een fractie en Parijs daalde 0,2 procent. Londen won 0,6 procent.

Takeaway was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 4,4 procent. Het maaltijdbestelbedrijf heeft een principeakkoord bereikt over een overname van Just Eat (plus 24,8 procent). Takeaway geeft aandeelhouders van Just Eat 0,09744 aandelen Takeaway voor één aandeel in het Britse bedrijf. Dat komt bij de slotkoers van vrijdag neer op 7,31 pond per aandeel Just Eat.

Heineken

Heineken (min 5,2 procent) stond onderaan. De brouwer bracht in de eerste jaarhelft meer bier aan de man. Met name in Azië wist de onderneming de verkopen op te voeren. Ook in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa nam de vraag naar Heineken-bieren toe. Elders in Europa deed Heineken minder goede zaken.

In MidKap steeg Eurocommercial Properties 2,8 procent. Het vastgoedfonds is een samenwerking aangegaan met de vastgoedtak van investeerder AXA Investment Managers.

Ryanair

London Stock Exchange (LSE) dikte 13 procent aan. Het Britse beursbedrijf bevestigde te praten met financieel dienstverlener en dataleverancier Refinitiv over een fusie. Ryanair won 1,3 procent in Dublin. De Ierse budgetvlieger zag de winst afgelopen kwartaal minder sterk afnemen dan gevreesd en vervoerde flink meer passagiers.

Siemens Healthineers klom 4 procent, na sterke kwartaalcijfers van het medisch technologiebedrijf. In Parijs steeg Sanofi 2,8 procent. De Franse farmaceut verhoogde zijn jaarverwachtingen, na een sterk tweede kwartaal.

De euro was 1,1119 dollar waard tegen 1,1117 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 56,03 dollar. Brentolie daalde 0,7 procent in prijs tot 63,00 dollar per vat.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.