Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Horecabaas wil dat supermarktbier verboden wordt tijdens Vierdaagse

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
Horecabaas wil dat supermarktbier verboden wordt tijdens Vierdaagse
Khalid Oubaha is er klaar mee. Terwijl Arnhem al een aantal jaren bier uit de supermarkt verbiedt tijdens Koningsdag, kunnen bezoekers van de Nijmeegse Vierdaagse dat wel doen. Hij vindt het onbegrijpelijk en wil dat store bought pils ook uit Nijmegen wordt geweerd. Dat meldt de Gelderlander.

De ondernemer laat zich niet ongehoord. Hij maakt een uithaal naar burgemeester Ahmed Marcouch. Hij stelt dat het ‘een kleine afstand is tussen de steden, maar een groot verschil in visie, begrip en beleid’. Hij zegt op sociale media dat hij blij is met de Rijnstad, maar niet met Nijmegen.

Verbod Arnhem

In de buurstad is het al jaren verboden om tijdens Koningsdag en -nacht alcohol te verkopen in supermarkten en cafetaria’s. Daarnaast staan er op sommige plekken poorten waar bezoekers worden gecontroleerd. Dat leidt er toe dat zij hun versnaperingen kopen bij de bar, tot blijdschap van de lokale ondernemers.

In Nijmegen leidt het zelf meegebrachte bier juist tot gemopper, maar dan tijdens de Vierdaagsefeesten. De horecaondernemers waren het spuugzat dat massa’s bezoekers naar supermarkten gingen om daar zo goedkoop en veel mogelijk bier in te slaan. De uitbaters moeten flink betalen voor een week feesten en zagen aan hun omzet dat de supermarkten wel degelijk invloed hadden. Daarom wilden zij de handel verbieden.

Oubaha zegt dat de Vierdaagsefeesten zo ‘kapotgemaakt worden’. Hij stelt dat het afval vorig jaar voor bijna een derde bestond uit blikjes en drankflessen. De ondernemer vraagt zich af waarom het in Arnhem wél kan tijdens Koningsdag en niet tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. “Al komt zo’n verbod er alleen na 18.00 uur. Of op de donderdag en de vrijdag van de Vierdaagse”, stelt de horeca-uitbater.

Drank vanuit huis

Ondanks de oproep van de gemeenteraadspartijen VVD en GewoonNijmegen komt het verbod er niet. Dat is volgens de gemeente juridisch lastig te regelen, zeker door de Alcoholwet.

Om beperkingen in te kunnen stellen moet er volgens de woordvoerder van de burgemeester een aanleiding zijn vanuit de volksgezondheid of openbare orde. Niet om een horecaondernemer te ondersteunen.

Daarnaast wegen de economische redenen zwaar voor de gemeente. En ook al zou het verbod er komen, dan houdt niets de mensen tegen om drank mee te nemen vanuit huis of een supermarkt buiten de stad.

Rustig evenement

Henny Sackers, voormalig hoogleraar Strafrecht aan de Radboud Universiteit, stelt dat het niet zomaar mogelijk is om de verkoop in de supermarkt aan banden te leggen. Dit kan volgens hem alleen als eigen drank meebrengen de openbare orde verstoort. “De Vierdaagsefeesten tonen zo’n beetje het omgekeerde aan. Die verlopen doorgaans zonder enige echte incidenten of ordeverstoringen.”

APV in Arnhem

Maar hoe kregen ze het in Arnhem dan wel voor elkaar om drank te weren? Dit is al beslist in 2002, toen een regel werd aangenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat dat de Rijnstad op verzoek van de gemeenteraad een dergelijk verbod kan invoeren. De APV is een lijst van lokale regels op het gebied van veiligheid.

Sackers zegt dat het in principe ook mogelijk is voor Nijmegen om dit mee te nemen in de APV. Hij stelt dat het dan goed onderbouwd moet worden en dat een meerderheid van de gemeenteraad moet instemmen hiermee.

Toegangspoorten

Wat in theorie wel kan, zoals in Arnhem ook gebeurt, is het plaatsen van toegangspoorten en het fouilleren van de bezoekers. Of dat nut heeft en of daar voldoende personeel voor te vinden is, betwijfelt Sackers.

De gemeente vindt dat ook niet passend. Die vinden het belangrijk dat het evenement een gastvrije uitstraling heeft. Daar horen volgens de woordvoerder van de burgemeester geen toegangspoorten of fouilleringen bij. De woordvoerder stelt dat de horeca wel kan communiceren om drank te kopen aan de bar.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.