Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecabaas wil dat supermarktbier verboden wordt tijdens Vierdaagse

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Horecabaas wil dat supermarktbier verboden wordt tijdens Vierdaagse
Khalid Oubaha is er klaar mee. Terwijl Arnhem al een aantal jaren bier uit de supermarkt verbiedt tijdens Koningsdag, kunnen bezoekers van de Nijmeegse Vierdaagse dat wel doen. Hij vindt het onbegrijpelijk en wil dat store bought pils ook uit Nijmegen wordt geweerd. Dat meldt de Gelderlander.

De ondernemer laat zich niet ongehoord. Hij maakt een uithaal naar burgemeester Ahmed Marcouch. Hij stelt dat het ‘een kleine afstand is tussen de steden, maar een groot verschil in visie, begrip en beleid’. Hij zegt op sociale media dat hij blij is met de Rijnstad, maar niet met Nijmegen.

Verbod Arnhem

In de buurstad is het al jaren verboden om tijdens Koningsdag en -nacht alcohol te verkopen in supermarkten en cafetaria’s. Daarnaast staan er op sommige plekken poorten waar bezoekers worden gecontroleerd. Dat leidt er toe dat zij hun versnaperingen kopen bij de bar, tot blijdschap van de lokale ondernemers.

In Nijmegen leidt het zelf meegebrachte bier juist tot gemopper, maar dan tijdens de Vierdaagsefeesten. De horecaondernemers waren het spuugzat dat massa’s bezoekers naar supermarkten gingen om daar zo goedkoop en veel mogelijk bier in te slaan. De uitbaters moeten flink betalen voor een week feesten en zagen aan hun omzet dat de supermarkten wel degelijk invloed hadden. Daarom wilden zij de handel verbieden.

Oubaha zegt dat de Vierdaagsefeesten zo ‘kapotgemaakt worden’. Hij stelt dat het afval vorig jaar voor bijna een derde bestond uit blikjes en drankflessen. De ondernemer vraagt zich af waarom het in Arnhem wél kan tijdens Koningsdag en niet tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. “Al komt zo’n verbod er alleen na 18.00 uur. Of op de donderdag en de vrijdag van de Vierdaagse”, stelt de horeca-uitbater.

Drank vanuit huis

Ondanks de oproep van de gemeenteraadspartijen VVD en GewoonNijmegen komt het verbod er niet. Dat is volgens de gemeente juridisch lastig te regelen, zeker door de Alcoholwet.

Om beperkingen in te kunnen stellen moet er volgens de woordvoerder van de burgemeester een aanleiding zijn vanuit de volksgezondheid of openbare orde. Niet om een horecaondernemer te ondersteunen.

Daarnaast wegen de economische redenen zwaar voor de gemeente. En ook al zou het verbod er komen, dan houdt niets de mensen tegen om drank mee te nemen vanuit huis of een supermarkt buiten de stad.

Rustig evenement

Henny Sackers, voormalig hoogleraar Strafrecht aan de Radboud Universiteit, stelt dat het niet zomaar mogelijk is om de verkoop in de supermarkt aan banden te leggen. Dit kan volgens hem alleen als eigen drank meebrengen de openbare orde verstoort. “De Vierdaagsefeesten tonen zo’n beetje het omgekeerde aan. Die verlopen doorgaans zonder enige echte incidenten of ordeverstoringen.”

APV in Arnhem

Maar hoe kregen ze het in Arnhem dan wel voor elkaar om drank te weren? Dit is al beslist in 2002, toen een regel werd aangenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat dat de Rijnstad op verzoek van de gemeenteraad een dergelijk verbod kan invoeren. De APV is een lijst van lokale regels op het gebied van veiligheid.

Sackers zegt dat het in principe ook mogelijk is voor Nijmegen om dit mee te nemen in de APV. Hij stelt dat het dan goed onderbouwd moet worden en dat een meerderheid van de gemeenteraad moet instemmen hiermee.

Toegangspoorten

Wat in theorie wel kan, zoals in Arnhem ook gebeurt, is het plaatsen van toegangspoorten en het fouilleren van de bezoekers. Of dat nut heeft en of daar voldoende personeel voor te vinden is, betwijfelt Sackers.

De gemeente vindt dat ook niet passend. Die vinden het belangrijk dat het evenement een gastvrije uitstraling heeft. Daar horen volgens de woordvoerder van de burgemeester geen toegangspoorten of fouilleringen bij. De woordvoerder stelt dat de horeca wel kan communiceren om drank te kopen aan de bar.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.