Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca Breda blikt positief terug op pilot ‘Duurzame bekers’ tijdens Koningsdag

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Horeca Breda blikt positief terug op pilot ‘Duurzame bekers’ tijdens Koningsdag
Tijdens Koningsnacht en – dag hebben Bredase horecaondernemers geëxperimenteerd met het gebruik van herbruikbare softcups. De ondernemers geven aan dat zij positief terugkijken op de proef. Met de pilot wilden de horeca-uitbaters ervaring opdoen met het systeem, aangezien het landelijk beleid vanaf 1 januari geen wegwerpplastic meer toestaat in de horeca. Bezoekers betaalden daarom 1 euro bij hun eerste consumptie. Dit meldt Breda Vandaag.

Na een eerste inventarisatie kijkt de horeca met een positieve blik terug op de pilot. De KHN in Breda geeft aan dat het grootste deel van de pilot uitging naar gedragsverandering van de bezoekers. Dat is volgens de KHN een belangrijke factor in het normaliseren van herbruikbare bekers. Ze geven aan dat de pilot een positieve werking heeft gehad. Vanaf 1 januari 2024 wordt wegwerpplastic in de horeca verboden, dus ging de KHN samen met ondernemers kijken naar alternatieven.

Dit deden de horecaondernemers en de KHN is samenwerking met de gemeente en Stichting Ondernemersfonds Breda (SOFB). Er werd vooral ingezet in communicatie rondom de pilot. Zo werden er posters in de binnenstad opgehangen, banners en werden sociale media ingezet. Daan van Eendenburg, bestuurslid van de KHN Breda, geeft aan dat er op dit moment nog geen exacte cijfers beschikbaar zijn, maar stelt ook dat het straatbeeld al heel anders was dan voorgaande jaren. De horeca merkte op dat het een stuk schoner was op straat. Er zouden zo goed als geen plastic bekers op de grond hebben gelegen. Na Koningsdag lag er nog wel meer plasticafval op straat, omdat niet alle horecaondernemers meededen met de pilot.

Laatste beker

Er was volgens de horecaondernemers begrip vanuit de gasten voor het nieuwe systeem. Toch moesten sommige mensen wel even wennen. Sommige bezoekers hadden nog vragen over de bijdrage. Volgens Van Eendenburg gaat deze euro ‘puur naar de kosten van het systeem’. Hij stelt dat het proces achter de schermen ook kosten met zich meebrengt. Daar betalen de bezoekers met een kleine bijdrage aan mee.

Een leerpunt dat de pilot uitwees was dat er meer aandacht moet worden besteed aan het inleveren van de laatste beker aan het einde van de avond of dag. Er waren wel zogeheten ‘greenteams’, die bezoekers erop moesten wijzen de laatste beker ook in te leveren, maar de horeca wil hier bij de volgende pilot extra nadruk op leggen.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.