Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Horeca Breda blikt positief terug op pilot ‘Duurzame bekers’ tijdens Koningsdag

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Horeca Breda blikt positief terug op pilot ‘Duurzame bekers’ tijdens Koningsdag
Tijdens Koningsnacht en – dag hebben Bredase horecaondernemers geëxperimenteerd met het gebruik van herbruikbare softcups. De ondernemers geven aan dat zij positief terugkijken op de proef. Met de pilot wilden de horeca-uitbaters ervaring opdoen met het systeem, aangezien het landelijk beleid vanaf 1 januari geen wegwerpplastic meer toestaat in de horeca. Bezoekers betaalden daarom 1 euro bij hun eerste consumptie. Dit meldt Breda Vandaag.

Na een eerste inventarisatie kijkt de horeca met een positieve blik terug op de pilot. De KHN in Breda geeft aan dat het grootste deel van de pilot uitging naar gedragsverandering van de bezoekers. Dat is volgens de KHN een belangrijke factor in het normaliseren van herbruikbare bekers. Ze geven aan dat de pilot een positieve werking heeft gehad. Vanaf 1 januari 2024 wordt wegwerpplastic in de horeca verboden, dus ging de KHN samen met ondernemers kijken naar alternatieven.

Dit deden de horecaondernemers en de KHN is samenwerking met de gemeente en Stichting Ondernemersfonds Breda (SOFB). Er werd vooral ingezet in communicatie rondom de pilot. Zo werden er posters in de binnenstad opgehangen, banners en werden sociale media ingezet. Daan van Eendenburg, bestuurslid van de KHN Breda, geeft aan dat er op dit moment nog geen exacte cijfers beschikbaar zijn, maar stelt ook dat het straatbeeld al heel anders was dan voorgaande jaren. De horeca merkte op dat het een stuk schoner was op straat. Er zouden zo goed als geen plastic bekers op de grond hebben gelegen. Na Koningsdag lag er nog wel meer plasticafval op straat, omdat niet alle horecaondernemers meededen met de pilot.

Laatste beker

Er was volgens de horecaondernemers begrip vanuit de gasten voor het nieuwe systeem. Toch moesten sommige mensen wel even wennen. Sommige bezoekers hadden nog vragen over de bijdrage. Volgens Van Eendenburg gaat deze euro ‘puur naar de kosten van het systeem’. Hij stelt dat het proces achter de schermen ook kosten met zich meebrengt. Daar betalen de bezoekers met een kleine bijdrage aan mee.

Een leerpunt dat de pilot uitwees was dat er meer aandacht moet worden besteed aan het inleveren van de laatste beker aan het einde van de avond of dag. Er waren wel zogeheten ‘greenteams’, die bezoekers erop moesten wijzen de laatste beker ook in te leveren, maar de horeca wil hier bij de volgende pilot extra nadruk op leggen.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 9:40)

De Blonde Ronde: de jaarlijkse blondbierwandeling in Maassluis

Op zondag 11 juni wordt in Maassluis weer de jaarlijkse bierwandeling De Blonde Ronde georganiseerd. Zeven cafés en restaurants openen deze dag hun deuren voor gasten die van blond bier houden. Natuurlijk krijgen ze daar ook een passend gerecht bij. Onder meer Borrel Bar Bites, Dreupelkot Theodorus en Café Pulp doen mee aan de bierwandeling. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

07 juni '23 (11:55)

Nieuwe editie van PUURgroenten inspiratiedag: voor, door en met koks

Aankomende 19 juni is het weer tijd voor een volgende inspiratiedag van PUURgroenten. Het evenement staat in het teken van de mooiste producten en creativiteit in de keuken. Op deze dag komen chefs bijeen om hun passie en creativiteit te delen en inspiratie te bieden voor nieuwe, innovatieve producten. Dat meldt Eventbrite.

07 juni '23 (10:42)

Herman Hell wint Ondernemersprijs met Hell’s Kitchen

Dinsdagavond was de uitreiking van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De horecaondernemer Herman Hell mocht met zijn horecagroep Hell’s Kitchen de prijs in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt door burgemeester Vincent Karremans. Dat meldt het AD.

07 juni '23 (10:13)

Fiets langs elf kroegen tijdens de Elluf Kroegentocht in Westland

Het zonnetje op het gezicht, langs mooie plekken in het Westland fietsen en ook nog eens langs elf Westlandse kroegjes bezoeken voor een lekker drankje. Tijdens de Elluf Kroegentocht is dat wat je kunt verwachten. Deze staat aankomende zondag op het programma. Tiffany den Ouden, van café De Slimmerick in Naaldwijk, vertelt aan het AD wat precies de bedoeling is.

06 juni '23 (15:50)

Katwijk kijkt naar pilot wijziging openingstijden harde horeca

Het centrum van Katwijk aan Zee is niet alleen een woongebied, maar ook een uitgaansgelegenheid voor de jongeren uit de buurt. Daarom is het van belang dat zowel de bewoners als bezoekers het hier naar hun zin hebben. De gemeente gaat daarom een pilot starten om te toetsen hoe de openingstijden van de horeca op invloed zijn van de overlast. Dat meldt RTV Katwijk.

06 juni '23 (12:16)

Inschrijving voor de Gouden Kookmuts vandaag geopend

Vanaf vandaag, 6 juni, is het weer mogelijk om in te schrijven voor het NK Koken, ook wel de HANOS Gouden Kookmuts. De wedstrijd begint met een voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 19 september. De finale vindt traditiegetrouw plaats op maandag 8 januari 2024 op de Horecava. Dat meldt het Gastronomisch Gilde.

06 juni '23 (10:53)

Sushi & Asian Streetfood festival JOY brengt bezoek aan Utrecht

Liefhebbers van Sushi, Asian Streetfood en karaoke kunnen zich in september weer naar hartenlust tegoed doen bij Streetfood festival JOY. Tientallen foodtrucks serveren drie dagen lang een gevarieerd aanbod van de lekkerste Aziatische Streetfood gerechten in het rijkgedecoreerde Griftpark. Festival JOY is gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

01 juni '23 (12:22)

Oma's Soep viert Nationale Opa & Oma dag met ouderen

Op 4 juni 2023 is het Nationale Opa en Oma dag. De Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid (‘Stichting Oma’s Soep’) organiseert daarom rond deze datum in 12 verschillende steden in het land activiteiten voor eenzame ouderen om jong en oud te verbinden. Op vrijdag 2 juni zal een bingomiddag en discofeest plaatsvinden in de Hudsonhof in Amsterdam met de aanwezigheid van meerdere BN'ers. Dit meldt Stichting Oma's Soep.

31 mei '23 ( 9:55)

Wijnfestival Den Bosch: 200 wijnen, foodtrucks en livemuziek

Aankomend weekend, van vrijdag 2 juni tot en met zondag 4 juni, kunnen bezoekers weer naar de Bossche Parade trekken voor het Wijnfestifal. De prijzen voor wijn lopen sterk uiteen. Als kennismaking kunnen bezoekers hun glas halfvol laten schenken. De prijs voor een half glaasje kan variëren van 3,25 tot 135 euro voor een glas. Dat meldt Brabants Dagblad.

30 mei '23 (12:17)

Bocuse d’Or organiseert Cookoff vanwege grote aantal aanmeldingen

Om vijf finalisten te selecteren voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or wordt een Cookoff georganiseerd. Dit is het gevolg van een enorm aantal aanmeldingen voor de finale en de hoge kwaliteit van de chefs die zich hebben aangemeld. Daarom wordt er een voorronde gehouden. De Cookoff zal gaan tussen maximaal 15 kandidaten en wordt op 19 juni gehouden in De Kookfabriek in Rotterdam, meldt Bocuse d’Or.