Relatie gevonden tussen verwerkt vlees en alvleesklierkanker
STOCKHOLM - Uit Zweeds onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van een broodje met gemiddeld 50 gram verwerkt vlees de kans op het ontwikkelen van alvleesklierkanker met 19 procent vergroot. Alvleesklierkanker is een van de meest agressieve vormen van kanker, zo meldt The Independent.
Deze bevinding bekrachtigt eerdere onderzoeksresultaten dat het eten van verwerkt vlees, zoals ham, spek en worstjes, het ontstaan van darmgerelateerde kanker vergroot.
Wetenschappers van het Karolinska Instituut in Zweden analyseerden elf studies over alvleesklierkanker. De resultaten toonden ook aan dat het dagelijks eten van gemiddeld 120 gram rood vlees het risico op deze kankervorm bij mannen met 29 procent verhoogt. Maar omdat die toename niet bij vrouwen te zien was wordt getwijfeld aan de robuustheid van de bevinding.
De relatie tussen verwerkt vlees en alvleesklierkanker is daarentegen wel "biologisch plausibel", aldus de onderzoekers.
© Nationale Horecagids