Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Picnic overtreedt de regels: geen Nederlands etiket op sommige producten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Picnic overtreedt de regels: geen Nederlands etiket op sommige producten
Sinds korte tijd is het bij de online supermarkt Picnic mogelijk om voor sommige producten een goedkoper alternatief te bestellen uit Duitsland. Daarmee overtreedt Picnic de wet. Op een aantal van deze producten staat geen Nederlands etiket. Dit meldt RTL Nieuws.

Onder de noemer ‘Op reis voor de beste prijs’ kunnen klanten producten kopen tegen een lagere prijs. Zo is het mogelijk om de Duitse variant van Hak te bestellen. Het gaat om hetzelfde product, met dezelfde ingrediënten, maar dan met een Duits etiket. Puur daardoor kan die voor een lagere prijs aangeboden worden.

Verzet tegen grote fabrikanten

Grote fabrikanten bepalen zelf hoe duur bepaalde producten worden aangeboden in landen. Daarom zijn er producten die in het ene land goedkoper zijn dan in andere landen. Picnic wil zich hiertegen verzetten. Zij vinden dat er een te grote macht ligt bij de fabrikanten en proberen op deze manier dit te omzeilen.

Nederlands etiket verplicht

Volgens Picnic is er een verschil tussen een online supermarkt en een fysieke. De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit verplicht het supermarkten om een Nederlandse beschrijving op de verpakking te zetten. Picnic denkt dat zij dit niet hoeven te doen, omdat zij het etiket in de app vertalen naar het Nederlands. Maar dat is niet juist.

In de wetgeving staat dat de voedselinformatie en vermeldingen op de etiketten in de moedertaal vermeld moeten staan. Als een product in Nederland wordt verkocht, moet het etiket ook in het Nederlands zijn. Dit staat vastgelegd in het Warenwetbesluit.

Vermelding altijd in het Nederlands

Deze eisen gelden voor zowel de verpakkingen als het medium waarop de artikelen worden verkocht. Dat betekent dat het verplicht is om op beide plaatsen de vermeldingen in het Nederlands te schrijven.

Michiel Muller, de topman van Picnic, snapt dat de NVWA dit meldt. Hij geeft aan dat het volgens hem meer een politiek probleem is en niet zozeer een voedselveiligheidsprobleem. Hiermee doelt hij op de wetgeving omtrent de etiketten van verpakkingen. Spottend stelt hij dat niemand het etiket van een fles cola gaat lezen, of die nou in het Nederlands of Duits is.

NVWA spreekt met Picnic

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat zij in gesprek zijn met de online supermarkt. Muller geeft echter aan dat zij nog niet gaan stoppen met de actie. Daarbij zegt hij dat zij niet op zoek zijn naar een ruzie met de NVWA. Hij wil Nederlanders enkel een eerlijke prijs aanbieden voor producten die zij verkopen. Daar voegt hij aan toe dat het mogelijk een mooie gelegenheid is om naar de wetgeving te gaan kijken.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 (12:18)

Appèl en Markies Catering met nieuw cateringconcept op vakbeurs

Op de Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer presenteren Appèl en Markies Catering hun nieuwe cateringconcept Goodish. Goodish staat voor vers, snel en met een goede smaak. Of zoals de cateringorganisaties zelf in de slogan zeggen: ‘vers, snel and a very goooood taste’. Dit meldt Markies Catering.

25 mei '23 (12:16)

PURA GO neemt ambachtelijke kwark van STUARK op in assortiment

Bedrijfscateraar PURA GO neemt de ambachtelijke kwark in een knijpzak van STUARK op in het assortiment. Deze eiwitrijke ambachtelijke kwark is straks te verkrijgen op werkplekken waar PURA GO cateringdiensten verleent. Dit meldt Foodclicks.

25 mei '23 ( 9:15)

Ruim 6.000 horecawerkgevers moeten definitieve berekening NOW aanvragen

 Voor de aanvraag van een definitieve berekening van de laatste twee NOW-perioden, hebben 6.087 horecawerkgevers nog ruim een week de tijd. Op 2 jun is de deadline voor de aanvraag hiervan. Horecaondernemers worden door het UWV op de deadline gewezen en krijgen hulp aangeboden. Dit meldt Foodclicks.

24 mei '23 (15:54)

Aboutaleb wil bierfiets verbieden in Rotterdam

Als het aan burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt, verdwijnt de bierfiets binnenkort uit het Rotterdamse straatbeeld. Het college zal binnenkort een voorstel doen aan de gemeenteraad om het voertuig in de ban te doen.

24 mei '23 (13:27)

Binnenkort kun je (legaal) bier Westvleteren in Nederlandse slijterijen kopen

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren, van het gelijknamige trappistenbier, verkopen binnenkort hun bier via Nederlandse slijterijen. Het gaat om de soorten Blond, 8 en 12. Daarmee wil de abdij de woekerprijzen van de illegaal op de Nederlandse markt gebrachte bieren een halt toeroepen.

24 mei '23 ( 8:43)

Gekweekt varkensvlees van Meatable nu 30 keer sneller dan echt varken

Kweekvleesbedrijf Meatable heeft zijn productieproces verbeterd. Daardoor duurt het nu nog acht dagen voordat het Delftse bedrijf van een enkele dierlijke cel varkensvlees heeft gemaakt. Eerder had het bedrijf daar drie weken voor nodig. En een varken voor vlees fokken duurt wel acht maanden, wat dus dertig keer langer is dan de tijd die Meatable nodig heeft.

23 mei '23 (12:39)

Koffiebranderij Mocca d’Or nieuwe partner van Gastronomisch Gilde

Koffiebranderij Mocca d’Or en het Gastronomisch Gilde slaan de handen ineen als partners. Het doel van het Gastronomisch Gilde om te verbinden, inspireren en ondersteunen wordt door Mocca gesteund. Zo hoog als de lat ligt in de Nederlandse gastronomie en de ambitie die het Gastronomisch Gilde hierin uitdraagt, zo hoog legt Mocca d’Or de lat in het roosteren en leveren van de beste koffies en bieden van kennis, keuze en inspiratie. Dat meldt Mocca d’Or.

23 mei '23 (10:01)

Heinz reist door het land met foodtruck

Voedselproducent Heinz is bezig met de landelijke campagne ‘Neem een break van vlees’. Tot 27 mei trekt Heinz door het land om neer te strijken op lokale markten, waar het de campagne onder de aandacht van de bezoekers brengt. Dat meldt Frituurwereld.

22 mei '23 (15:03)

Maaltijdbezorger in Heeswijk-Dinter zwaargewond na aanrijding

Zondagavond raakte een maaltijdbezorger zwaargewond na een aanrijding met een auto op de Hommelse Hoeve in Heeswijk-Dinter. De bezorger is buiten levensgevaar, meldt Brabants Dagblad.

17 mei '23 (15:58)

Cateringsector gaat voedselverspilling aanpakken

Hoeveel eten wordt er precies in Nederlandse bedrijfsrestaurants, zorginstellingen en schoolkantine verspild? Die vraag willen elf Nederlandse cateraars gaan beantwoorden via hun nieuwe project ‘Verspillingsvrije Catering’. De aangesloten partijen, elf cateraars en twee brancheverenigingen, kwamen op 9 mei samen om samen online het project af te trappen. Dat meldt Samen Tegen Voedselverspilling.