Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boodschappen 13 procent duurder: met name olie, zuivel en vlees

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Boodschappen 13 procent duurder: met name olie, zuivel en vlees
Nederlanders betalen aan de kassa van de supermarkt flink meer voor hun wekelijkse boodschappen dan een jaar geleden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt op te maken dat met name olie, zuivel en vlees flink in prijs zijn gestegen.

Vergeleken met 2021 waren consumenten in september van dit jaar voor dezelfde boodschappen bijna 13 procent duurder uit. Met name vette producten als boter (35 procent), margarine en pindakaas zijn flink in prijs gestegen. Olijfolie is 18 procent duurder vergeleken met vorig jaar, en voor 'overige' oliën als zonnebloemolie en walnootolie betaalt men zelfs ruim 60 procent meer. Zonnebloemolie werd al snel na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne schaars, omdat het land een grote producent van dit product is.

Producten duurder

Ook zuivelproducten, eieren en vlees werden de afgelopen maanden fors duurder. Zo steeg de gemiddelde prijs van verse volle melk op jaarbasis met bijna 26 procent. Voor producten als kaas, kwark en yoghurt betaalden consumenten ruim 20 procent meer dan vorig jaar. In het vleesschap ging vooral de prijs van rundvleesproducten omhoog.

Fruit en groente

Op de groente- en fruitafdeling lijkt de inflatie minder hard toe te slaan. Groenten werden in een jaar tijd gemiddeld ruim 9 procent duurder, fruit zo'n 6 procent. Voor een kilo aardappelen moest in september vrijwel hetzelfde afgerekend worden als in 2021. Ook bij producten als babyvoeding, chocolade en snoep bleef de prijsstijging het afgelopen jaar relatief beperkt.

Voedingsmiddelen

Het CBS meldde in juli al dat het niet vaak voorkomt dat de prijzen van voedingsmiddelen zo sterk oplopen. Dat voeding in een korte tijd veel duurder is geworden komt met name doordat energieprijzen snel zijn opgelopen. Daardoor wordt het duurder om producten te maken, wat vervolgens wordt doorberekend in de prijs voor de consument. Ook heeft het wegvallen van de handelsstroom van agrarische producten uit Oekraïne gevolgen voor de prijs en beschikbaarheid van een deel van de producten in de supermarkt.

Door: ANP

28 mei '24 (11:35)

Catering test 123

test test

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.