Nationale Horecagids

NHG Gedistilleerde drank

Gedistilleerde drank
 

Gedistilleerde drank is een ethylalcoholhoudende drank verkregen door distillatie uit landbouwproducten.

Gedistilleerde dranken hebben een alcoholpercentage van minimaal 15% bij kamertemperatuur. Door het scheiden van de diverse kookpunten van het distillaat worden eventuele 'verontreinigingen' uit het eindproduct gescheiden, zodat men een vloeistof overhoudt, welke geschikt is voor consumptie.

Het onderscheid met sterkedrank is dat daar ook alle versterkte bieren en wijnen onder vallen met een alcoholpercentage van 15% of meer. Maar ook met gedistilleerd bereide dranken zoals advocaat en likeur. Gedistilleerde dranken zijn dus alle alcoholhoudende dranken verkregen door distillatie. Bier en/of wijn worden niet volgens een distillatieproces bereid, maar door vergisting.

Hoe wordt 'gedistilleerd' gemaakt:

  • granen
  • beslag
  • vergisting
  • distilleren moutwijn: ruwnat (voorloop met verontreinigingen), bestnat, enkelnat (naloop met de laatste verontreinigingen)
  • kolommendistillatie: moutwijn (46 - 48%), graanalcohol (96%)
  • distilleren van kruidendistillaten

De moderne distillateurs maken nog volop gebruik van klassieke ketels

Enkele voorbeelden van gedistilleerde dranken zijn; Brandewijn, Cognac, Gin, Jenever, Rum, Vieux, Whisky en Wodka.

Gedistilleerd mag alleen geschonken worden in een horecagelegenheid, welke voldoet aan de Drank en Horecawet. Gedistilleerd mag alleen verkocht worden voor gebruik elders dan ter plaatse, in een slijterij.

Gedistilleerd mag alleen verkocht en geschonken worden aan personen boven de 18 jaar.