Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Michelinsterren in het kort: welke ster voor welke prestatie?

Door Ilias van Bruggen
schedule 9 min
location_on [xx]km
Michelinsterren in het kort: welke ster voor welke prestatie? / Foto: "Michelin Man" door yellowbook
Vroeger was het simpel bij Michelin. Toen kon je voor jouw uitstekende restaurant een rode Michelinster krijgen, voor exceptioneel werk kreeg je een tweede. Als jouw restaurant een reis apart waard is volgens de restaurantgids kreeg de zaak een derde. Tegenwoordig kunnen restaurants ook een Groene Ster krijgen en een Bib Gourmand. De onderscheidingen hebben niet dezelfde betekenis. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen de drie verschillende onderscheidingen.

Het verhaal van Michelin begint in Frankrijk. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nauwelijks 3.000 auto’s op de Franse wegen. Bandenfabrikant André Michelin wilde het autogebruik in het land stimuleren. Een poging daartoe was de allereerste Michelin Gids, uitgebracht in augustus 1900. Hierin stond allerlei informatie over het gebruik van en reizen met een auto. Er stond een handleiding in over het plakken van een lekke band, een plattegrond met tankstations én tips waar reizigers het beste een hapje konden eten en slapen. De Michelin Gids was geboren. Die sloeg meteen aan en werd zo’n groot succes dat zij vier jaar later al de eerste buitenlandse editie uitbrachten: Michelin België.

Rode Michelinster

Een Michelinster is een prestigieuze erkenning voor restaurants met een uitstekende kwaliteit. De sterren worden uitgedeeld door inspecteurs van de gids. Zij bezoeken anoniem restaurants om deze te beoordelen op een aantal criteria. Er zijn drie categorieën van Michelinsterren:

- Eén Michelinster: een restaurant met één ster heeft volgens Michelin een uitstekende keuken en is de moeite waard om te bezoeken.

- Twee Michelinsterren: wanneer een restaurant wordt onderscheiden met een tweede ster, spreekt Michelin van een ‘uitzonderlijke keuken’. Volgens de gids zijn deze restaurants een omweg waard.

- Drie Michelinsterren: dit is de hoogste onderscheiding van Michelin. Een restaurant met drie sterren heeft ‘een buitengewone keuken’ en is meer dan alleen een omweg waard. Michelin stelt dat deze restaurants op zich al een bestemming zijn.

De nieuwste Michelinrestaurants zijn vorige maand bekendgemaakt tijdens de Sterrenceremonie in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Voor het overzicht van de nieuwste sterren kun je deze link raadplegen.

Groene Michelinster

Al een aantal jaren is duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk aspect wordt en is in de maatschappij en dus ook voor de restaurantwereld. Met de Groene Ster wil de Michelin Gids restaurants stimuleren om dit thema op de (menu)kaart te zetten. Het is dan ook een erkenning voor restaurants die zich inzetten voor ecologisch verantwoorde praktijken, zoals het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van duurzame landbouwmethoden. De groene Michelinster staat los van de rode sterren en een restaurant kan beide krijgen, zoals bij De Librije in Zwolle of De Nieuwe Winkel in Nijmegen het geval is.

Dit zijn de restaurants die in 2023 een Groene Michelinster kregen.

Bib Gourmand

 De laatste onderscheiding die Michelin uitdeelt aan restaurants is de Bib Gourmand. Deze onderscheiding staat voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Restaurants die de Bib Gourmand ontvangen, bieden smakelijke maaltijden van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. Het is een erkenning voor restaurants die hoogwaardige gerechten serveren, maar toch toegankelijk zijn voor een breder publiek. De Bib Gourmand wordt aangeduid met een afbeelding van een rood Michelinmannetje dat een servet vasthoudt.

De nieuwste Bibs van 2023 check je hier.

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.