Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Michelinsterren in het kort: welke ster voor welke prestatie?

Door Ilias van Bruggen
schedule 9 min
Michelinsterren in het kort: welke ster voor welke prestatie? / Foto: "Michelin Man" door yellowbook
Vroeger was het simpel bij Michelin. Toen kon je voor jouw uitstekende restaurant een rode Michelinster krijgen, voor exceptioneel werk kreeg je een tweede. Als jouw restaurant een reis apart waard is volgens de restaurantgids kreeg de zaak een derde. Tegenwoordig kunnen restaurants ook een Groene Ster krijgen en een Bib Gourmand. De onderscheidingen hebben niet dezelfde betekenis. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen de drie verschillende onderscheidingen.

Het verhaal van Michelin begint in Frankrijk. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nauwelijks 3.000 auto’s op de Franse wegen. Bandenfabrikant André Michelin wilde het autogebruik in het land stimuleren. Een poging daartoe was de allereerste Michelin Gids, uitgebracht in augustus 1900. Hierin stond allerlei informatie over het gebruik van en reizen met een auto. Er stond een handleiding in over het plakken van een lekke band, een plattegrond met tankstations én tips waar reizigers het beste een hapje konden eten en slapen. De Michelin Gids was geboren. Die sloeg meteen aan en werd zo’n groot succes dat zij vier jaar later al de eerste buitenlandse editie uitbrachten: Michelin België.

Rode Michelinster

Een Michelinster is een prestigieuze erkenning voor restaurants met een uitstekende kwaliteit. De sterren worden uitgedeeld door inspecteurs van de gids. Zij bezoeken anoniem restaurants om deze te beoordelen op een aantal criteria. Er zijn drie categorieën van Michelinsterren:

- Eén Michelinster: een restaurant met één ster heeft volgens Michelin een uitstekende keuken en is de moeite waard om te bezoeken.

- Twee Michelinsterren: wanneer een restaurant wordt onderscheiden met een tweede ster, spreekt Michelin van een ‘uitzonderlijke keuken’. Volgens de gids zijn deze restaurants een omweg waard.

- Drie Michelinsterren: dit is de hoogste onderscheiding van Michelin. Een restaurant met drie sterren heeft ‘een buitengewone keuken’ en is meer dan alleen een omweg waard. Michelin stelt dat deze restaurants op zich al een bestemming zijn.

De nieuwste Michelinrestaurants zijn vorige maand bekendgemaakt tijdens de Sterrenceremonie in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Voor het overzicht van de nieuwste sterren kun je deze link raadplegen.

Groene Michelinster

Al een aantal jaren is duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk aspect wordt en is in de maatschappij en dus ook voor de restaurantwereld. Met de Groene Ster wil de Michelin Gids restaurants stimuleren om dit thema op de (menu)kaart te zetten. Het is dan ook een erkenning voor restaurants die zich inzetten voor ecologisch verantwoorde praktijken, zoals het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van duurzame landbouwmethoden. De groene Michelinster staat los van de rode sterren en een restaurant kan beide krijgen, zoals bij De Librije in Zwolle of De Nieuwe Winkel in Nijmegen het geval is.

Dit zijn de restaurants die in 2023 een Groene Michelinster kregen.

Bib Gourmand

 De laatste onderscheiding die Michelin uitdeelt aan restaurants is de Bib Gourmand. Deze onderscheiding staat voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Restaurants die de Bib Gourmand ontvangen, bieden smakelijke maaltijden van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. Het is een erkenning voor restaurants die hoogwaardige gerechten serveren, maar toch toegankelijk zijn voor een breder publiek. De Bib Gourmand wordt aangeduid met een afbeelding van een rood Michelinmannetje dat een servet vasthoudt.

De nieuwste Bibs van 2023 check je hier.

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

31 mei '23 (14:29)

Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school

Tot voor kort was hij de chef-kok van voormalig tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. De chef wilde echter een eigen weg inslaan. Zo vertrok hij bij Pure C, en plant om zijn eigen restaurant in zowel Nederland als Bali te openen. De chef-kok gaat over anderhalf tot twee jaar zijn Zeeuwse restaurant openen in de voormalige gemeenteschool D’Ouwe Schoole, aan de markt in Retranchement. De chef vertelt dat er naast het restaurant ook een atelier komt, een traiteur en een winkel met regionale producten. Dat meldt PZC.

31 mei '23 (13:09)

ING: “Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras’

Met het zonnige weer heeft de horeca het druk gehad afgelopen weekend. Vanwege het personeelstekort in de sector zal het veel ondernemers moeite hebben gekost om de personeelsroosters rond te krijgen. Maar liefst vier op de tien horecaondernemers heeft moeite om voldoende personeel te vinden, meldt ING.

31 mei '23 ( 9:15)

Lichte omzetstijging horeca in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van het jaar heeft de omzet in de horeca een kleine groei gemaakt. Zo werd er volgens cijfers van het CBS 2,3 procent meer omzet gedraaid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het volume daalde echter licht, met 0,3 procent. In de logiesverstrekking is een omzetstijging van 3,7 procent gemeten en de omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 1,9 procent, meldt het CBS.

30 mei '23 (11:14)

Scheveningse Foodhall krijgt vier nieuwe foodconcepten

De Scheveningse Foodhall krijgt er een aantal nieuwe zaken bij: vier nieuwe keukens komen bijeen in het pand aan de boulevard. Daarnaast is ook het terras vernieuwd. Jie Ling van Foodhall Scheveningen zegt dat zij hiermee mensen de mogelijkheid willen bieden om kennis te maken met verschillende keukens en gerechten, meldt Foodhall Scheveningen.

30 mei '23 (10:09)

Op deze website kun je bieden voor een reservering in een toprestaurant

Het kan erg moeilijk zijn om een tafel te boeken voor een bekend Michelinrestaurant. Vaak moet er al maanden van tevoren een reservering worden gemaakt. Tot de komst van deze site. Hier kunnen gasten voor ongeveer 100 euro extra een bod doen op een gewilde reservering bij een volgeboekt sterrenrestaurant. Hier worden voornamelijk gewilde reserveringen geveild. Dat meldt RTL Nieuws. 

30 mei '23 ( 9:49)

Na 15 jaar sluit sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp de deuren

Het laatste diner is gekookt voor de gasten van sterrenzaak Le Restaurant in de Amsterdamse Pijp. De eigenaren Jan en Konstantin de Wit hebben een punt gezet achter hun carrière in het restaurant. Op hun website schrijven zij dat ze ‘toe zijn aan een nieuwe filosofie’. Er waren meerdere redenen waarom zij het restaurant sluiten, meldt Het Parool.