Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzame gastronomie: deze restaurants kregen een Groene Michelinster

Door Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Duurzame gastronomie: deze restaurants kregen een Groene Michelinster
De groene gastronomie begint steeds meer terrein te winnen, niet alleen in Nederland maar overal in de wereld. Daarom heeft Michelin in 2020 de ‘Groene Michelinster’ in het leven geroepen. Restaurants die duurzaamheid en ethiek hoog in het vaandel hebben staan én dit laten zien in hun keuken, kunnen een Groene Ster bemachtigen. Tijdens de uitreiking van de nieuwe Michelinsterren was dit de eerste categorie die aan bod kwam. Hieronder lees je welke zaken in 2023 een Groene Ster hebben gekregen.

Hof aan Zee, Koudekerke

In Hof aan Zee kookt chef Marcel Meijer in een historische Scandinavische boerderij in Koudekerke. Het is omringd door de natuur en het restaurant volgt de seizoenen. Veel ingrediënten komen uit de directe omgeving. Er worden kooktechnieken gebruikt zoals fermenteren, drogen en koken. Daarnaast werkt het restaurant samen met lokale boeren en vissers. De ideeën van het restaurant lijken in lijn met die van de New Nordic Cuisine en veel technieken hebben zij geleerd bij de beste Scandinavische restaurants.

De Rotonde, Rotterdam

Meer dan 85 procent van de producten die worden gebruikt in De Rotonde in Rotterdam komen van kleinschalige lokale boeren of voedselbossen. Er wordt vegetarisch gekookt, maar voor het grootste deel zijn de gerechten plantaardig. Het restaurant laat de lokale groenten, zowel van het land als uit de zee, in hun waarde. Het zijn bijzondere smaakcombinaties, onbekende ingrediënten en een glas natuurwijn die het restaurant op de kaart zetten.

Morille, Koudekerke

Het tweede restaurant uit Koudekerke dat is beloond met een Groene Ster is Morille. Daar geeft chef Dennis Willems met lokale ingrediënten uit de natuur en eigen wildpluk de gerechten extra betekenis. Dit doet hij door duurzaam en plantaardig te koken. Die zijn grotendeels botanisch. Een paar gerechten worden aangevuld met een stukje vlees, vis of wild. De chef gebruikt ook dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing.

De Dyck, Woubrugge

Martijn Koeleman noemt zijn restaurant De Dyck een groenterestaurant. En dat mag hij, want hij creëert ‘de puurste en verrassendste’ smaken met groenten uit eigen land. Het zevengangenmenu zorgt voor een spannende culinaire ervaring. Het is volgens Michelin niet alleen een groenterestaurant, maar ook een ‘unieke fine dining-ervaring op Michelin-niveau.”

Door: Nationale Horecagids

01 september '25 (10:36)

Burgemeester Zandvoort: 'Ontzettend gezellige dag'

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort kijkt terug op een "superdag", zegt hij zondagochtend. De pleinen in het dorp stonden zaterdagmiddag "ramvol" met mensen die op grote schermen keken naar de kwalificatie voor de Dutch Grand Prix die zondagmiddag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. "Er waren veel meer mensen dan we verwachtten. Dat was echt ontzettend gezellig."

01 september '25 (10:20)

NS vervoert bijna 140.000 Formule 1-fans per trein

De NS heeft dit weekend naar eigen zeggen bijna 140.000 Formule 1-fans naar Zandvoort gebracht. Dat is volgens het vervoersbedrijf meer dan in de voorgaande vier edities van de Grand Prix en daarmee een record.

01 september '25 ( 9:19)

Dutch GP uitverkocht, grote vraag naar 2026

De Dutch Grand Prix is op zaterdag en zondag uitverkocht. De organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort meldde ook dat de belangstelling voor de laatste editie, The Final Lap, in 2026 nu al ongekend groot is.

01 september '25 ( 8:32)

Fans vroeg op voor racedag Zandvoort

Formule 1-fans zijn zondagochtend al vroeg op de been voor de Dutch Grand Prix die in de middag wordt verreden op het circuit van Zandvoort. Velen hebben shirts aan en petjes op van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen. Ook McLaren is goed vertegenwoordigd in de bezoekersstroom. De Australische coureur Oscar Piastri van McLaren pakte zaterdag in de kwalificatie poleposition.

29 augustus '25 (11:11)

Zandvoort in sfeer voor Dutch Grand Prix

Treinen tussen Amsterdam en Zandvoort hebben vroeg in de ochtend al honderden Formule 1-fans naar de kustplaats vervoerd. Het is druk op het station. Bij de merchandisestand op het stationsplein in Zandvoort wordt vrijdagochtend volop gekocht. Vooral de shirts, vissershoedjes en petjes zijn populair, zegt een medewerker tegen een ANP-verslaggever.

28 augustus '25 ( 8:56)

Nationale Viering Amsterdam 750 jaar sluit af met groots liveconcert

Amsterdam sluit zijn 750ste verjaardag op maandag 27 oktober af met een groot liveconcert: de Nationale Viering Amsterdam 750 jaar. Het muzikale slotakkoord wordt 's avonds live op tv uitgezonden.

26 augustus '25 ( 8:27)

Walibi trekt gewraakt reclamespotje voor Halloween definitief terug

Attractiepark Walibi Holland trekt een omstreden reclamespotje voor een Halloweenevenement definitief terug. Het bedrijf zei eerder dat het spotje na zondag weer te zien zou zijn, maar nu kiest het park ervoor om het filmpje helemaal niet meer te tonen.

25 augustus '25 ( 9:38)

Ongeveer 2,5 miljoen bezoekers op SAIL Amsterdam

SAIL in Amsterdam heeft de afgelopen vijf dagen ongeveer 2,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei algemeen directeur Mitra van Raalten na afloop van het zeilevenement. Dat is meer dan de vorige editie in 2015, toen er bijna 2,3 miljoen mensen waren. Een record is het niet: in 2005 trok SAIL 2,6 miljoen mensen.

25 augustus '25 ( 8:38)

Laatste dag SAIL Amsterdam begint met grote drukte

In Amsterdam zijn zondagochtend al veel bezoekers aanwezig voor de laatste dag van SAIL. De organisatie verwacht dat de drukte gedurende de dag aanhoudt.

22 augustus '25 (11:34)

Tweede dag SAIL trekt veel bezoekers, drukte ook op het water

De organisatie van SAIL is te spreken over het verloop van de tweede dag. Het nautische evenement is net als de eerste dag "drukbezocht" en de sfeer op en rond het water is "gemoedelijk en feestelijk".