Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzame gastronomie: deze restaurants kregen een Groene Michelinster

Door Ilias van Bruggen
schedule 5 min
Duurzame gastronomie: deze restaurants kregen een Groene Michelinster
De groene gastronomie begint steeds meer terrein te winnen, niet alleen in Nederland maar overal in de wereld. Daarom heeft Michelin in 2020 de ‘Groene Michelinster’ in het leven geroepen. Restaurants die duurzaamheid en ethiek hoog in het vaandel hebben staan én dit laten zien in hun keuken, kunnen een Groene Ster bemachtigen. Tijdens de uitreiking van de nieuwe Michelinsterren was dit de eerste categorie die aan bod kwam. Hieronder lees je welke zaken in 2023 een Groene Ster hebben gekregen.

Hof aan Zee, Koudekerke

In Hof aan Zee kookt chef Marcel Meijer in een historische Scandinavische boerderij in Koudekerke. Het is omringd door de natuur en het restaurant volgt de seizoenen. Veel ingrediënten komen uit de directe omgeving. Er worden kooktechnieken gebruikt zoals fermenteren, drogen en koken. Daarnaast werkt het restaurant samen met lokale boeren en vissers. De ideeën van het restaurant lijken in lijn met die van de New Nordic Cuisine en veel technieken hebben zij geleerd bij de beste Scandinavische restaurants.

De Rotonde, Rotterdam

Meer dan 85 procent van de producten die worden gebruikt in De Rotonde in Rotterdam komen van kleinschalige lokale boeren of voedselbossen. Er wordt vegetarisch gekookt, maar voor het grootste deel zijn de gerechten plantaardig. Het restaurant laat de lokale groenten, zowel van het land als uit de zee, in hun waarde. Het zijn bijzondere smaakcombinaties, onbekende ingrediënten en een glas natuurwijn die het restaurant op de kaart zetten.

Morille, Koudekerke

Het tweede restaurant uit Koudekerke dat is beloond met een Groene Ster is Morille. Daar geeft chef Dennis Willems met lokale ingrediënten uit de natuur en eigen wildpluk de gerechten extra betekenis. Dit doet hij door duurzaam en plantaardig te koken. Die zijn grotendeels botanisch. Een paar gerechten worden aangevuld met een stukje vlees, vis of wild. De chef gebruikt ook dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing.

De Dyck, Woubrugge

Martijn Koeleman noemt zijn restaurant De Dyck een groenterestaurant. En dat mag hij, want hij creëert ‘de puurste en verrassendste’ smaken met groenten uit eigen land. Het zevengangenmenu zorgt voor een spannende culinaire ervaring. Het is volgens Michelin niet alleen een groenterestaurant, maar ook een ‘unieke fine dining-ervaring op Michelin-niveau.”

Door: Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.