Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeventien nieuwe restaurants met één ster

Door Ilias van Bruggen
schedule 17 min
location_on [xx]km
Zeventien nieuwe restaurants met één ster
Maandag was de Sterrenceremonie van de Michelin Gids. Hier werd de nieuwe selectie van de gids gepresenteerd. Zoals elk jaar begon de ceremonie met de bekendmaking van de nieuwe restaurants met één ster in het land. Dit jaar werden deze aangekondigd door niemand minder dan Jonnie Boer van De Librije en Jannes Brevet van Inter Scaldes. Zij stelden maar liefst zeventien nieuwe één-sterzaken voor.

Dit zijn de restaurants die hun eerste ster hebben ontvangen:

Karel V in Utrecht

Het karakter van het historische pand aan de haven van Goes laat volgens Michelin niemand ongeroerd. “Karel V is een prachtzaak”, aldus de Gids. Hier combineert de jonge chef de kracht van klassieke bereidingen met moderne frisheid.

Chateau Neercanne in Maastricht

Het restaurant in het kasteel is volgens de Gids uitwerkt tot in de kleinste details. “Het terras met uitzicht op de baroktuinen en de valleien is adembenemend. Maar het draait natuurlijk voornamelijk om het eten. Daar zegt Michelin over dat het ‘klassieke respect voor luxeproducten en rijke smaken hier worden verenigd met eigentijdse frisheid en nuances’.

Vanderveen in Amsterdam

“Relaxed, bruisend en cool”. Dat zijn de kernwoorden waarmee de Michelin Gids Vanderveen in Amsterdam omschrijft. Er kan ongedwongen worden genoten van ‘intense creaties’ die vaak met alledaagse producten worden gemaakt. Chef Kataras zorgt voor een verrassende puurheid in de gerechten, zeker in combinatie met de wijnen van sommelier Mo.

Lizz in Gouda

In LIZZ kookt Remco Kuijpers met gevoel en volwassenheid. De specerijen en subtiele Aziatische aciditeit geven de Nederlandse producten een extra dimensie volgens Michelin. “Hij neemt u mee op een boeiende en bij momenten speelse ontdekkingstocht.”

Flavours in Weert

In Flavours speelt Ron Lemmens graag met moderne smaken. Michelin noemt de keuken bewerkt en divers, met wereldse ingrediënten die bijdragen aan de diepgang van zijn gerechten. De chef weet volgens de Gids hoe hij power op het bord moet brengen.

Brass Boer Thuis in Zwolle

Een ‘fashionable decor’ en ‘intieme sfeerverlichting’ zorgen voor een mysterieuze look aan het restaurant. Daar komen echte fijnproevers thuis. “Zwolse producten, het houtvuur en fijne originele ingevingen zijn de rode draad doorheen de attractieve kaart.”

Bistro de la Mer in Amsterdam

In de Amsterdamse Utrechtsestraat worden gasten meegenomen naar Parijs. De oesterbar en menu’s van geroemde Franse brasserieën hangen hier aan de muur, retroservies ligt op de tafel. “Intens smakende vissoep, een met verfijning gepimpte cocktail van noordzeekrab, tarbot die perfect op de graat wordt geroosterd..” Kortom, de viskeuken van De La Mer wordt geprezen door Michelin. En bijzonder is dat zij alles a la carte aanbieden.

Central Park in Voorburg

Het restaurant Central Park is gevestigd in een Rijksmonument, waar ‘niemand onberoerd wordt gelaten’. De geraffineerde setting en een adembenemend uitzicht op het omliggende park creëren een uniek gevoel bij de gasten. De keuken is leesbaar en klassiek, maar slimme updates zorgen oor een verrassing op het bord.

Restaurant Smink in Wolvega

De zwarte look van het restaurant is karakteriserend en volgens Michelin zorgt de combinatie met natuurlijke materialen voor gezelligheid in Smink. De chef werkt graag met Friese producten en een 3D-voedselprinter. Michelin noemt zijn keuken weldoordacht, uitdagend en prikkelend.

Studio in Maastricht

In de open keuken van Studio kookt Gilbert von Berg met passie. Michelin noemt het restaurant hip, natuurlijk en bruut. Daarnaast hebben zij oog voor fermentatie en koken met de seizoenen mee.

Maeve in Utrecht

Het restaurant aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht vertelt een meeslepend verhaal, verteld door chef Tommy en maître Vera. Een persoonlijke aanpak met expressie op het bord. Hier spelen groenten de hoofdrol en geven volgens Michelin ‘power aan het bord’.

Coulisse in Amsterdam

Het restaurant is gevestigd in het NewWerkTheater en wordt ‘warm en natuurlijk’ genoemd, met een Scandinavische knipoog. Het concept is easy fine dining: ontspannen genieten van hippe, bewerkte creaties. In de gerechten zie je veel bloemetjes en kruiden, een wereldse blik en lokale producten. “Met fijne pittigheid en aciditeit geeft de chef zelfs een ogenschijnlijk eenvoudige salade een extra dimensie. Een verrassende opvoering.”

Codium in Goes

In Codium wordt gekookt met een ‘no-nonsense’-mentaliteit. Codium is een verwijzing naar een soort zeewier, dus je kan wel bedenken wat voor gerechten er in het restaurant worden bereid. “Codium staat voor verankering in de Zeeuwse terroir, een open blik en frisse creativiteit.”

De Woage in Gramsbergen

In het historische pand stralen zowel het decor als de gastvrouw klasse uit. De chef speelt op elegante wijze met moderne gerechten. Michelin noemt het een verfijnde eetervaring.

YAMA in Rotterdam

YAMA laat haar gasten ‘op persoonlijke manier kennismaken met Japan’. Het sobere decor zorgt ervoor dat alle aandacht gaat naar de chef en de gerechten. In het restaurant is plaats voor acht gasten, die de chef graag betrekt bij zijn verhaal. Hier komen de subtiliteit en finesse van de Japanse keuken bij elkaar en uiten zich in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan, een grill op houtskool.

Au Coin des Bons Enfants in Maastricht

Michelin schrijft over Au Coin des Bons Enfants dat twee jonge talentvolle chefs ‘een frisse wind laten waaien door dit historische restaurant’, dat elegantie en romantiek heeft behouden. De vakkundig geselecteerde wijnen sluiten perfect aan bij de eerder klassieke keuken van chef Reichelt. Die heeft volgens Michelin een neus voor topproducten en is een meester in het bereiden van sauzen. Zij omschrijven het restaurant met de kernwoorden ‘finesse en kwaliteit’.

Basiliek in Harderwijk

Yornie van Dijk heeft het restaurant overgenomen van de voormalige chef Rik Jansma. Hij heeft het naar zijn eigen hand gezet: een gepersonaliseerd interieur met tekeningen, brute muren en luxueuze materialen. Het is een plek waar de open keuken de aandacht trekt. Van Dijk maakt de hedendaagse keuken eigen en beheerst een goed evenwicht tussen zuurgraad en pit. “Details als onrijke en groen aardbeien bij dry aged hamashi geven zijn gerechten een extra dimensie”, aldus de Michelin Gids.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.