Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeventien nieuwe restaurants met één ster

Door Ilias van Bruggen
schedule 17 min
Zeventien nieuwe restaurants met één ster
Maandag was de Sterrenceremonie van de Michelin Gids. Hier werd de nieuwe selectie van de gids gepresenteerd. Zoals elk jaar begon de ceremonie met de bekendmaking van de nieuwe restaurants met één ster in het land. Dit jaar werden deze aangekondigd door niemand minder dan Jonnie Boer van De Librije en Jannes Brevet van Inter Scaldes. Zij stelden maar liefst zeventien nieuwe één-sterzaken voor.

Dit zijn de restaurants die hun eerste ster hebben ontvangen:

Karel V in Utrecht

Het karakter van het historische pand aan de haven van Goes laat volgens Michelin niemand ongeroerd. “Karel V is een prachtzaak”, aldus de Gids. Hier combineert de jonge chef de kracht van klassieke bereidingen met moderne frisheid.

Chateau Neercanne in Maastricht

Het restaurant in het kasteel is volgens de Gids uitwerkt tot in de kleinste details. “Het terras met uitzicht op de baroktuinen en de valleien is adembenemend. Maar het draait natuurlijk voornamelijk om het eten. Daar zegt Michelin over dat het ‘klassieke respect voor luxeproducten en rijke smaken hier worden verenigd met eigentijdse frisheid en nuances’.

Vanderveen in Amsterdam

“Relaxed, bruisend en cool”. Dat zijn de kernwoorden waarmee de Michelin Gids Vanderveen in Amsterdam omschrijft. Er kan ongedwongen worden genoten van ‘intense creaties’ die vaak met alledaagse producten worden gemaakt. Chef Kataras zorgt voor een verrassende puurheid in de gerechten, zeker in combinatie met de wijnen van sommelier Mo.

Lizz in Gouda

In LIZZ kookt Remco Kuijpers met gevoel en volwassenheid. De specerijen en subtiele Aziatische aciditeit geven de Nederlandse producten een extra dimensie volgens Michelin. “Hij neemt u mee op een boeiende en bij momenten speelse ontdekkingstocht.”

Flavours in Weert

In Flavours speelt Ron Lemmens graag met moderne smaken. Michelin noemt de keuken bewerkt en divers, met wereldse ingrediënten die bijdragen aan de diepgang van zijn gerechten. De chef weet volgens de Gids hoe hij power op het bord moet brengen.

Brass Boer Thuis in Zwolle

Een ‘fashionable decor’ en ‘intieme sfeerverlichting’ zorgen voor een mysterieuze look aan het restaurant. Daar komen echte fijnproevers thuis. “Zwolse producten, het houtvuur en fijne originele ingevingen zijn de rode draad doorheen de attractieve kaart.”

Bistro de la Mer in Amsterdam

In de Amsterdamse Utrechtsestraat worden gasten meegenomen naar Parijs. De oesterbar en menu’s van geroemde Franse brasserieën hangen hier aan de muur, retroservies ligt op de tafel. “Intens smakende vissoep, een met verfijning gepimpte cocktail van noordzeekrab, tarbot die perfect op de graat wordt geroosterd..” Kortom, de viskeuken van De La Mer wordt geprezen door Michelin. En bijzonder is dat zij alles a la carte aanbieden.

Central Park in Voorburg

Het restaurant Central Park is gevestigd in een Rijksmonument, waar ‘niemand onberoerd wordt gelaten’. De geraffineerde setting en een adembenemend uitzicht op het omliggende park creëren een uniek gevoel bij de gasten. De keuken is leesbaar en klassiek, maar slimme updates zorgen oor een verrassing op het bord.

Restaurant Smink in Wolvega

De zwarte look van het restaurant is karakteriserend en volgens Michelin zorgt de combinatie met natuurlijke materialen voor gezelligheid in Smink. De chef werkt graag met Friese producten en een 3D-voedselprinter. Michelin noemt zijn keuken weldoordacht, uitdagend en prikkelend.

Studio in Maastricht

In de open keuken van Studio kookt Gilbert von Berg met passie. Michelin noemt het restaurant hip, natuurlijk en bruut. Daarnaast hebben zij oog voor fermentatie en koken met de seizoenen mee.

Maeve in Utrecht

Het restaurant aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht vertelt een meeslepend verhaal, verteld door chef Tommy en maître Vera. Een persoonlijke aanpak met expressie op het bord. Hier spelen groenten de hoofdrol en geven volgens Michelin ‘power aan het bord’.

Coulisse in Amsterdam

Het restaurant is gevestigd in het NewWerkTheater en wordt ‘warm en natuurlijk’ genoemd, met een Scandinavische knipoog. Het concept is easy fine dining: ontspannen genieten van hippe, bewerkte creaties. In de gerechten zie je veel bloemetjes en kruiden, een wereldse blik en lokale producten. “Met fijne pittigheid en aciditeit geeft de chef zelfs een ogenschijnlijk eenvoudige salade een extra dimensie. Een verrassende opvoering.”

Codium in Goes

In Codium wordt gekookt met een ‘no-nonsense’-mentaliteit. Codium is een verwijzing naar een soort zeewier, dus je kan wel bedenken wat voor gerechten er in het restaurant worden bereid. “Codium staat voor verankering in de Zeeuwse terroir, een open blik en frisse creativiteit.”

De Woage in Gramsbergen

In het historische pand stralen zowel het decor als de gastvrouw klasse uit. De chef speelt op elegante wijze met moderne gerechten. Michelin noemt het een verfijnde eetervaring.

YAMA in Rotterdam

YAMA laat haar gasten ‘op persoonlijke manier kennismaken met Japan’. Het sobere decor zorgt ervoor dat alle aandacht gaat naar de chef en de gerechten. In het restaurant is plaats voor acht gasten, die de chef graag betrekt bij zijn verhaal. Hier komen de subtiliteit en finesse van de Japanse keuken bij elkaar en uiten zich in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan, een grill op houtskool.

Au Coin des Bons Enfants in Maastricht

Michelin schrijft over Au Coin des Bons Enfants dat twee jonge talentvolle chefs ‘een frisse wind laten waaien door dit historische restaurant’, dat elegantie en romantiek heeft behouden. De vakkundig geselecteerde wijnen sluiten perfect aan bij de eerder klassieke keuken van chef Reichelt. Die heeft volgens Michelin een neus voor topproducten en is een meester in het bereiden van sauzen. Zij omschrijven het restaurant met de kernwoorden ‘finesse en kwaliteit’.

Basiliek in Harderwijk

Yornie van Dijk heeft het restaurant overgenomen van de voormalige chef Rik Jansma. Hij heeft het naar zijn eigen hand gezet: een gepersonaliseerd interieur met tekeningen, brute muren en luxueuze materialen. Het is een plek waar de open keuken de aandacht trekt. Van Dijk maakt de hedendaagse keuken eigen en beheerst een goed evenwicht tussen zuurgraad en pit. “Details als onrijke en groen aardbeien bij dry aged hamashi geven zijn gerechten een extra dimensie”, aldus de Michelin Gids.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe