5 dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een horecakoelkast

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Wanneer je een bedrijf in de horeca hebt, dan weet je het: bijna niets is zo belangrijk als een goede koelkast. Producten die je je gasten voor gaat zetten, moeten op de juiste manier bewaard worden om deze zo vers mogelijk te houden. Zeker met vlees en vis komt het heel nauw en moet je de temperatuur goed in de gaten houden. Maar waar let je nu precies op bij de aanschaf van een horecakoelkast? Hieronder vind je 5 aandachtspunten. 

1. De inhoud van de koelkast

Ga je een koelkast kopen, dan zal je waarschijnlijk als eerste naar de inhoud daarvan kijken. Hoe groot is je horecazaak en wat voor capaciteit moet de koelkast daarvoor hebben? Een standaard horecakoelkast heeft al gauw een inhoud van zo’n 400 tot 600 liter, maar wanneer meer capaciteit gewenst is, dan zijn er zelfs modellen tot zo’n 1400 liter.  

2. De omgevingstemperatuur

In de horeca is de omgevingstemperatuur in een keuken vaak behoorlijk hoog. Door het koken, maar ook door alle professionele apparatuur, ligt de temperatuur van een horecakeuken vaak rond de 40 graden Celsius. Controleer dus goed bij welke omgevingstemperatuur de koelkast nog goed functioneert en meet de temperatuur in je keuken op de warmste dagen van het jaar.  

3. De soort koelkast

Soms wil het oog nu eenmaal ook wat. Er zijn verschillende soorten koelkasten die mogelijk zijn voor in de horeca. Een bekende is bijvoorbeeld de Amerikaanse koelkast. Dit is een luxe koelkast waarin je echt heel veel ruimte hebt om producten te koelen. Mocht je hiervoor gaan, kijk dan eerst wat de beste Amerikaanse koelkast is. Voor andere opties kun je denken aan een inbouwkoelkast, die in het bestaande keukenblok geïntegreerd kan worden. Ook lage koelkasten zijn mogelijk, hiermee creëer je extra werkoppervlak. 

4. De manier van koelen

Als je naar wijnkoelkasten kijkt, dan hebben deze vaak meerdere koelzones. Bij horecakoelkasten is dat meestal niet het geval. Het is dus goed om te kijken naar welke producten je wilt koelen en bij welke temperatuur deze producten bewaard moeten worden. Zijn er meerdere koelzones nodig, dan is het soms een oplossing om voor twee koelkasten te kiezen. Verder koelen de horecakoelkasten op diverse manieren. Je kunt hierbij kiezen voor statische, geventileerde of geforceerde koeling. 

5. De deuren van de koelkast

Het lijkt misschien maar een detail, maar ook de deuren van een koelkast zijn van belang bij je keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een horecakoelkast met schuifdeuren of met openklappende deuren. Voor deuren die openklappen, is nu eenmaal meer ruimte in de keuken nodig dan voor schuifdeuren. Verder zijn er deuren van glas of dichte deuren. Bij een koelkast met glazen deuren heb je altijd overzicht over je voorraad. Zo zie je in een oogopslag wat er nog voldoende is en wat er bijna op is. Denk hier dus ook aan bij het maken van je keuze voor de juiste horecakoelkast.