Ontwerper Piet Hein Eek maakt doorstart met zijn restaurant in Eindhoven

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Na de aankondiging dat het restaurant van ontwerper Piet Hein Eek failliet is gegaan, laat de ontwerper weten dat hij toch zelf een doorstart gaat maken met zijn restaurant en hotel op Strijp-R in Eindhoven. Daarbij geeft hij aan dat hij nieuw keukenpersoneel heeft: Eek gaat samen met vrienden voor zijn gasten koken, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

De ontwerper en curator Jeroen Tulfer hebben samen de beslissing gemaakt voor de doorstart. Volgens de curator was dit de oplossing die ‘de minste schade veroorzaakt’ en de meest ideale oplossing biedt.

Faillissement

Bijna twee weken geleden kondigde de ontwerper uit Eindhoven aan dat zijn hotel en restaurant in Strijp-R failliet zijn verklaard. Nadat hij zijn boekhouding goed ging doorspitten kwam Piet Hein tot de conclusie dat het horecabedrijf niet meer te redden was. Eek had een grote schuld opgebouwd in de coronaperiode en deze kon hij niet wegwerken. Daarnaast gaf de ontwerper toen aan dat hij geen vertrouwen had op verbetering van de situatie.

Toch gaat hij een doorstart maken met zijn horecazaken. Daarvoor heeft hij een groot deel van het personeel een nieuw contract aangeboden. Daarnaast wil Eek de schulden die hij bij leveranciers open heeft staan betalen. De schulden die openstaan bij de Belastingdienst en het UWV worden nog niet afgelost.

Doorstart

Afgelopen donderdag kreeg het personeel te horen dat het restaurant en hotel een doorstart gaan maken. Hij heeft zestien van de 23 mensen een nieuw contract aangeboden. Eek verwacht dat op zijn minst tien mensen zullen blijven. Hij moet wel nog een nieuwe chef vinden.

De ontwerper zegt dat hij veel reacties binnen had gekregen na de aankondiging. Die hebben hem weer het vertrouwen gegeven om door te gaan met het restaurant.

Zelf koken

Totdat Piet Hein een nieuwe chef-kok heeft gevonden, duikt de ontwerper zelf in de keuken. Daar gaat hij samen met vrienden koken voor zijn gasten. Hij geeft aan dat hij het leuk vindt om te koken en dat hij ‘er al jaren aan denkt om het zelf te doen’.

Het doel van Eek is om het restaurant in de zomer te heropenen. Hij zegt tegen het AD dat er een hoop paniek uitbreekt na een faillissement. Daarentegen is het volgens hem ook weer een kans om ‘alle ellende af te sluiten en door te gaan’. Piet Hein noemt het inspirerend en stelt dat zij weer een perspectief hebben.

Interesse in overname

Volgens de curator waren er wel belangstellenden om de horeca in het pand over te nemen. Of die belangstellenden goed zouden passen in het designcomplex is niet bekeken: zo ver kwam het niet. Tulfer geeft wel aan dat er nog steeds een mogelijkheid is dat er een andere uitbater komt.

Tulfer geeft aan dat hij vertrouwen heeft in de doorstart van het restaurant en hotel. Daarom heeft hij eraan meegewerkt, stelt hij. “Als het geen kans van slagen heeft en het risico bestaat dat er nieuwe schulden ontstaan kan ik dat ook weigeren.”

Door: Nationale Horecagids