Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet
Het hotel en restaurant van de ontwerper Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet verklaard. Eek is tot de conclusie gekomen dat het hem niet gaat lukken de rode cijfers die hij heeft gemaakt in de coronaperiode weg te werken. Onlangs won het hotel de Entree Award voor Best New Hotel under 50 rooms. De eigenaar is groot voorstander van circulair design en verbouwde onlangs het hotel om deze een duurzame make-over te geven. Dit meldt het AD.

De ontwerper en eigenaar van het hotel heeft zelf het faillissement ingediend. Na het sluiten zullen ongeveer 30 mensen hun baan verliezen. Eek verklaart dat het hem de coronapandemie en het vertrek van zijn chef-kok en leidinggevenden niet is gelukt een nieuw sterk team op poten te zetten. Zo stelt hij dat zij een jaar lang geen chef-kok in huis hebben gehad. “Er was niemand te vinden. Het is een bijzonder heftige uitdaging geweest.”

Coronaschuld

Nadat hem in oktober al duidelijk werd dat er iets moest gebeuren, dook Piet de afgelopen weken de boeken in. Zo kwam hij tot de conclusie dat de koers van het hotel totaal de verkeerde kant op gaat. Hij kampt met een grote schuld en daarnaast is de horeca niet rendabel genoeg om de tekorten in te lopen. Hij zegt veel geld in de zaak te hebben gestopt. “Het risico bestaat dat de horeca de rest van het bedrijf mee het ravijn in trekt.” Eek geeft aan dat hij de leveranciers altijd netjes heeft betaald, maar hij door corona een grote belastingschuld heeft opgebouwd.

Herontwerp hotel

Tijdens de coronaperiode is het hotel verbouwd. Die is gevestigd in een oude Philips-fabriek in de wijk Strijp-R in Eindhoven. Daar zitten onder andere het hotel, het Lobby Restaurant, de Dakbar en een galerij. Piet Hein nam het hotel op de schop. De herinrichting is in circulaire stijl met een focus op duurzaamheid. Daar zijn veel dingen gemaakt van gerecyclede materialen, zoals meubels en een muurwand in de vergaderruimte die is gemaakt met oud matrasschuim.

Dit circulaire principe zie je terugkomen in het hele bedrijf. Oude materialen vinden hier een nieuwe bestemming. “Het water van de hoteldouches wordt verwarmd met ons eigen fabrieksafval, zoals zaagsel en geshredderd resthout”, zegt hij in een interview met Entree Magazine.

De verbouwing en heropening maken het faillissement daarom extra pijnlijk. Piet is zeer te spreken over de verbouwing en was van plan om ‘zijn schouders eronder te zetten’. Die tijd is er niet meer voor de hotelier.

Nieuwe uitbater

Een vervelende bijkomstigheid is dat het hotel met zijn dertien kamers in hetzelfde bedrijf zit als alle andere bedrijven. Het hotel werd geopend ten tijde van de coronapandemie maar liep volgens Eek ‘best goed’. Hij geeft aan dat er steeds meer kamers worden geboekt. De ontwerper laat weten dat hij zich de minste zorgen maakt over het hotel.

De komende tijd wil Piet het hotel en restaurant openhouden. Jeroen Tulfer, de curator, sluit zich bij dit plan aan. Hij stelt dat de prioriteit nu is om een nieuwe uitbater te vinden.

De curator denkt dat een nieuwe uitbater de enige manier is om het bedrijf te redden van ondergang. “Als je het concept op deze locatie alsnog wilt realiseren, moet iemand anders het doen.”  Piet Hein hoopt dat hij een nieuwe exploitant kan vinden die het wel lukt om een goed team op te zetten.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.