De horeca en de strijd om de stoep

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De afgelopen twee jaar mochten horecaondernemers hun terrassen regelmatig uitbreiden, zodat de anderhalfmeterregel gewaarborgd kon worden. Inmiddels zien eigenaren van de zaken in dat het ook een manier is om de verliezen van de lockdowns te compenseren. Daarom is de strijd om de stoep begonnen. Dit meldt NOS.

Niet alle gemeentes zitten erop te wachten om de terrassen ruimer te laten opzetten. In meerdere steden is hierdoor strijd ontstaan tussen horecaondernemers en het bestuur van de gemeente. Zo ook in Amsterdam, waar de vergunning voor de terrasuitbreiding van de horeca vervroegd is ingetrokken. Het gaat om het Wallengebied en de Nieuwmarktbuurt.

Onderling verschil

Het afgelopen jaar waren er in Amsterdam vijf procent meer terrassen dan op dit moment. In heel Nederland was dit drie procent. Dit blijkt uit een onderzoek van Datlinq. Momenteel is het verschil tussen de gemeentes groot wat betreft de mate waarin horecaondernemers hun terrassen mogen uitbreiden.

In Rotterdam mogen horecaeigenaren het terras met maximaal 125 procent uitbreiden. Dit was afgelopen jaar nog 200 procent. In Groningen moeten horecaondernemers sinds 1 april terug naar het ‘oude normaal’. Dit geldt ook voor Maastricht en Utrecht.

Strijd om publieke ruimte

Volgens Jan van der Borg, hoogleraar toerisme in Leuven en Venetië, is het een strijd om ruimte tussen publiek en commercieel. Niet alleen de horeca heeft hier last van, maar het is ook een trend bij deelscooters en bezorgdiensten. Van der Borg geeft aan dat gebieden of ondergebruikt of overgebruikt worden als er vanuit de politiek geen duidelijke regels zijn over het ruimtelijk gebruik.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer